Τσίπρας: Αφήνουμε πίσω μας την ύφεση και τη λιτότητα

Τσίπρας: Αφήνουμε πίσω μας την ύφεση και τη λιτότητα

«Αφήνουμε πίσω μας την ύφεση και τη λιτότητα και μπορούμε πλέον να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ, όπου εγκαινίασε το μεσημέρι του Σαββάτου το περίπτερο των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας.

Όπως υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, οι ΗΠΑ αναμένεται να αποτελέσουν αρωγό στη προσπάθεια αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή», όπου μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, επιπλέον, ότι η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ θα αποτελέσει το καλύτερο θεμέλιο μιας νέας προοπτικής τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας ότι είχε συζητήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τη μεγάλη σημασία της φετινής ΔΕΘ.

«Στο ταξίδι μου στην Ουάσιγκτον είχα συζητήσει με τον Πρόεδρο Τραμπ για την πολύ μεγάλη σημασία η πρώτη ΔΕΘ –μετά την έξοδο της Ελλάδας από την 8ετή περιπέτεια των προγραμμάτων προσαρμογής που σηματοδοτεί και την επάνοδο της χώρας και της οικονομίας στην ανάκαμψη– να φιλοξενήσει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ», είπε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα,  αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες που έχει η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Βόρεια Ελλάδα, να αποτελέσουν το επίκεντρο της βαλκανικής συνανάπτυξης και να παίξουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ακόμη, σημείωσε πως η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών θα δώσει την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να αναπτυχθεί σε μια διαφορετική κατεύθυνση και να γίνει η πραγματική οικονομική και εμπορική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος επεσήμανε πως η 83η ΔΕΘ αποτελεί ευκαιρία για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και προσφέρει δυνατότητες για συμφωνίες αμοιβαίου οφέλους.

11