Οι «τατσίζηδες» πρόσφυγες που δεν πληρώνουν τα δάνεια που πήραν από τον Φορέα Ισότιμης κατανομής βαρών

Οι «τατσίζηδες» πρόσφυγες που δεν πληρώνουν τα δάνεια που πήραν από τον Φορέα Ισότιμης κατανομής βαρών

10/01/2017 - 17:32
Στέλιος Ξιουρής

Δελεαστικά δάνεια για νέους επιστήμονες

Του Στέλιου Ξιουρή

Τους επονομαζόμενους στρατηγικούς δανειολήπτες οι οποίοι αν και έχουν χρήματα δεν πληρώνουν εσκεμμένα τα δάνεια τους, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης κατανομής βαρών ( ΚΦΙΚΒ) δρ. Άκης Πούρος τους χαρακτήρισε σαν τατσίζηδες και αποτελούν την θλιβερή μειοψηφία των δανειοληπτών προσφύγων, αφού οι υπόλοιποι πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους λόγω αξιοπρέπειας και περηφάνιας.
 
Ο κ. Πούρος αναλύοντας τον προϋπολογισμό του ΚΦΙΚΒ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων επισήμανε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών- προσφύγων που επωφελούνται από τα σχέδια του Φορέα είναι συνεργάσιμοι και είτε πληρώνουν τις δόσεις τους είτε προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που εκμεταλλεύονται την ιδιότητα τους και δεν πληρώνουν τα δάνεια τους κινδυνεύοντας κάποια στιγμή να χάσουν την υποθηκευμένη περιουσία τους στα κατεχόμενα.

Ο Πρόεδρος του Φορέα ισότιμης  κατανομής βαρών παρουσίασε το νέο σχέδιο δανειοδότησης συνολικού ύψους 5 εκατομμυρίων Ευρώ που απευθύνεται σε νέους επιστήμονες – πρόσφυγες( κάτω των 40 ετών) είτε εκ πατρογονίας είτε εκ μητρογονίας οι οποίοι μπορούν να δανειοδοτηθούν με 1% επιτόκιο , περίοδο χάριτος 2 χρόνια και αποπληρωμή σε 10 χρόνια. 

Ο κ. Πούρος επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός του ΚΦΙΚΒ ανέρχεται στα 105.7 εκατομμύρια Ευρώ και είναι αυξημένος κατά 1 5 σε σχέση με τον περσινό. Το 2016 υποβλήθηκαν 4700 αιτήσεις και στόχος είναι η παραχώρηση στους δικαιούχους σε σύντομο χρονικό διάστημα των δανείων, που τα πλείστα έχουν χαμηλό επιχορηγημένο επιτόκιο από το κράτος.

Αναφέρθηκε στο μεγαλόπνοο πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη για δημιουργία αρχείου όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες θα γνωρίζουν την κατεχόμενη περιουσία αλλά και τα ωφελήματα και δάνεια που έτυχε κάθε πρόσφυγας. 

Από πλευράς του ο Διευθυντής του Οργανισμού Χρηματοδότησης στέγης Αντρέας Γεωργίου που επιφορτίζεται την παραχώρηση των στεγαστικών δανείων ανέφερε ότι ξεκίνησε προσπάθεια για να γίνουν ασφάλειες ζωής για όλους τους δανειολήπτες με την ανταπόκριση να είναι θετική.


Close