Δίκη ΤΚ: Ηλιάδης: Είχαμε «μαξιλαράκι» για τα ελληνικά ομόλογα

Δίκη ΤΚ: Ηλιάδης: Είχαμε «μαξιλαράκι» για τα ελληνικά ομόλογα
Συνεχίστηκε η αντεξέτασή του πρώην Διευθύνοντα Συμβούλου του συγκροτήματος

Τα ελληνικά ομόλογα  και  ο στόχος  της Τράπεζας Κύπρου για κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής αντεξέτασης του τότε Διευθύνοντα Συμβούλου του συγκροτήματος Ανδρέα Ηλιάδη από την Εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

>>>>Διαβάστε: Στο μικροσκόπιο της Επ. Θεσμών τα σκάνδαλα της Μαρφίν Λαϊκής

Ο κ. Ηλιάδης είναι κατηγορούμενος στην ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και άλλων τεσσάρων πρώην ανώτατων στελεχών της, με κύρια κατηγορία αυτή της χειραγώγησης της αγοράς. Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου, ως νομικό πρόσωπο, και τον κ. Ηλιάδη, κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της απολογίας των κατηγορουμένων, είναι επίσης οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Ανδρέας Αρτέμης, Γιάννης Πεχλιβανίδης και Γιάννης Κυπρή.

Κατά την αντεξέταση του κ. Ηλιάδη, που συνεχίστηκε σήμερα για τρίτη ημέρα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το ποσό των  €1.560 δισ., το οποίο η Τράπεζα έπρεπε να καλύψει μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012 θα λειτουργούσε ως «μαξιλάρι» το οποίο θα παρείχε ασφάλεια στην αγορά ότι η τράπεζα διέθετε την αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια για την αντιμετώπιση πιθανών αλλαγών στην αξία των ομολόγων.

Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) ύψους €887 εκ. είχαν γίνει αποδεκτά από την ΕΑΤ για σκοπούς κάλυψης του κεφαλαιακού ελλείμματος. Απέρριψε ωστόσο κατηγορηματικά την υποβολή της κα. Ευθυβούλου ότι ο ίδιος είχε πει τόσο στον κ. Χατζημιτσή όσο και στον Κεντρικό Τραπεζίτη, για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2012, ότι οι ζημιές που θα επέρχονταν από τα νέα ελληνικά ομόλογα θα έπρεπε να συνυπολογιστούν στην κάλυψη του €1560 δις.

Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι ο κ. Χατζημιτσής του είχε πει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΑΤ δεν θα πρέπει να επηρεάσει το κεφαλαιακό μαξιλάρι και με βάση αυτή τη συζήτηση είχε ενημερώσει, όπως είπε, τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Συγκροτήματος ενόψει των θεμάτων που θα συζητούσαν με τον Κεντρικό Τραπεζίτη. Είπε ότι αυτό το θέμα τέθηκε προς τον Κεντρικό Τραπεζίτη και τον παρακάλεσαν να το διευκρινίσει με την ΕΑΤ.

Ο κ. Ηλιάδης απέρριψε τις υποβολές, ισχυριζόμενος ότι δεν συζητούσαν πώς αυτό το θέμα θα επηρέαζε την κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος. Υποστήριξε ακόμη ότι αυτό που τέθηκε προς τον Διοικητή ήταν η θέση των εξωτερικών ελεγκτών, σύμφωνα με την οποία ενδεχομένως να άλλαζε η τιμή των ομολόγων σε περίπτωση που υπήρχε active market.

 

Στη γραπτή του δήλωση για το θέμα αυτό, στο πλαίσιο της κύριας εξέτασης του,  ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχαν με το Διοικητή της ΚΤΚ και τον κ. Σταυρινάκη στις 18/6/2012 κατά την οποία τους ενημέρωσαν ότι το θέμα της αποτίμησης των νέων ελληνικών ομολόγων συνέχιζε να εκκρεμεί και ότι αναμενόταν η τελική θέση των ελεγκτικών οίκων ως προς το λογιστικό χειρισμό τους.

«Έθεσα ξανά στο Διοικητή και στον κ. Σταυρινάκη το ερώτημα (που είχε τεθεί και στη συνάντηση της 13/6/2012) κατά πόσο η ΕΑΤ, ανεξάρτητα από την απόφαση των ελεγκτών ως προς το λογιστικό χειρισμό τους, θα απαιτούσε όπως μια τέτοια απομείωση επιβαρύνει τα κεφάλαια για σκοπούς της άσκησης. Ο κ. Σταυρινάκης μας είπε ότι θα επικοινωνήσει με την ΕΑΤ για να ξεκαθαρίσει το θέμα, αλλά εξ όσων γνωρίζω ουδέποτε επανήλθε να μας δώσει κάποια απάντηση», είχε αναφέρει στη δήλωση του.

 

Η αντεξέταση του κ. Ηλιάδη θα συνεχιστεί στις 2 Μαρτίου. Πέραν των δικασίμων στις 3,7 και 9 Μαρτίου, το Δικαστήριο όρισε σήμερα και δύο νέες δικάσιμους στις 17 και 21 Μαρτίου.

Το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων, καλώντας τους σε απολογία.

Οι Θεόδωρος Αριστοδήμου και Ανδρέας Αρτέμης έχουν ήδη ολοκληρώσει την απολογία τους ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο είχε απαλλάξει τους κατηγορούμενους από την κατηγορία της συνωμοσίας για την οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν έχει καταδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

 

9