Ικανοποίηση Γεωργιάδη για την αλλαγή στάσης της Κομισιόν

Ικανοποίηση Γεωργιάδη για την αλλαγή στάσης της Κομισιόν

20/03/2017 - 22:58

Το Eurogroup της Δευτέρας έκρυβε παγίδες για την κυπριακή οικονομία μετά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων για τον κυπριακό προϋπολογισμό του 2017 και την απαίτηση για επιβολή νέων φόρων.  Κατά τη διάρκεια του Eurogroup η Κομισιόν συμφώνησε να αλλάξει μεθοδολογία στις προβλέψεις μετά τις αντιδράσεις τόσο του Χάρη Γεωργιάδη αλλά και άλλων χωρών που διαφώνησαν με τα ευρύματα των ευρωπαίων.
Ο Επίτροπος  Πιέρ Μοσκοβισί επιφυλάχθηκε να απαντήσει την Τρίτη διεξοδικά στα όσα ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αφού δεν του δόθηκε η ευκαιρία πέραν μιας γενικής τοποθέτησης. 

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «είναι γνωστή η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία σχετίζεται όχι με τις πραγματικές επιδόσεις και εκτιμήσεις για την οικονομία, αλλά με μια λανθασμένη προσέγγιση που βασίζεται στο ότι η κυπριακή οικονομία έχει εισέλθει ήδη σε φάση υπερθέρμανσης και θα πρέπει να κάνει πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια, για παράδειγμα με επιβολή φόρων, να ανακοπεί η αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας», για να προσθέσει ωστόσο ότι «είναι κατανοητό αλλά και ξεκάθαρο εκ μέρους της κυβέρνησης πως σε αυτό το σημείο υπάρχει διαφωνία και δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε μια τέτοια λανθασμένη σύσταση».

«Θα διαφυλάξουμε την κυρίαρχη προσέγγισης της οικονομικής μας πολιτική η οποία συνίσταται στην ενδυνάμωση και διαφύλαξη της ανάπτυξης με ταυτόχρονη διατήρηση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού σε σταθερό ορίζοντα», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν θεωρεί ότι στη βάση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2017, η Κύπρος θα παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση σε ό,τι αφορά τον στόχο της διαρθρωτικής θέσης, κάτι που απορρίπτει το κυπριακό ΥΠΟΙΚ. Στη βάση των υπολογισμών της Κομισιόν, το διαρθρωτικό ισοζύγιο για το 2017 αποτιμάται στο -1.4% αντί του μεσοπρόθεσμου στόχου για ισοσκελισμένη διαρθρωτική θέση.

 


Close