Γεωργιάδης: Αυξημένα έξοδα στον προϋπολογισμό του 2018 αλλά παραμένει ισοσκελισμένος

Γεωργιάδης: Αυξημένα έξοδα στον προϋπολογισμό του 2018 αλλά παραμένει ισοσκελισμένος

18/05/2017 - 14:25
Εγκρίθηκε το πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης 2018-2020
Επιμέλεια Γιώργος Δημητρίου

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το πλαίσιο της δημοσιονομικής διαχείρισης για την περίοδο 2018 – 202 βάσει του οποίου θα καθοριστεί και ο προϋπολογισμός για την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, στον προϋπολογισμό προβλέπονται αυξημένα έσοδα και έξοδα αλλά θα είναι ισοσκελισμένος διαψεύδοντας όσους υποστηρίζουν το αντίθετο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η εκτίμηση και ο σχεδιασμός για το 2018 προβλέπει δημόσια έσοδα 7,44 δις, αυξημένα κατά 3,6%, δημόσιες δαπάνες 7,36 δις, αυξημένες κατά 2.9%, οι πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έχουν καθοριστεί 6,3 δις, αυξημένες κατά 150 εκ σε σχέση με τον φετινό προϋπολογισμό.

Ο Υπουργός είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο «αποφάσισε εγκαινιάζοντας ουσιαστικά τη διαδικασία του κρατικού προϋπολογισμού. την ένταξη κάποιων σχετικών έργων ανάπτυξης», όπως ο δρόμος Πάφου - Πόλης στη βάση του νέου σχεδιασμού, την Α’ φάση του δρόμου Λεμεσού – Σαϊττά, την Α΄ φάση του νέου περιφερειακού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας. Επίσης θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση μεγάλων έργων στο πανεπιστήμιο που ενισχύουν υποδομές έρευνας  και θα ολοκληρωθούν τα έργα ανά τις επαρχίες που έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ξεκινήσουν και επιπρόσθετα έργα, ενεργειακές υποδομές στην περιοχή Βασιλικού, υδατικά έργα και σημαντικές υποδομές στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «Τα δημόσια έσοδα συνεχίζουν να καταγράφουν ανοδική πορεία, αυξάνονται λόγω της αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας, των ψηλών ρυθμών ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί σημαντικά φορολογίες.  Η μείωση των φορολογιών έχει δώσει επιπρόσθετη ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.
Η αύξηση των δημοσίων δαπανών έχει αποφασιστεί, κινείται με απόλυτο τρόπο εντός των αποδεκτών ορίων, δηλαδή και το 2018 θα έχουμε ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με πολύ ικανοποιητικό πρωτογενές πλεόνασμα και με συνέχιση της πτωτικής πορείας του δημοσίου χρέους θα φτάσουμε το 2018 κάτω από το 100%. Απαντούμε με αυτό τον τρόπο και προς όσους είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό ανησυχούσαν, κινδυνολογούσαν ή και προέβλεπαν  δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Όχι μόνο το 2017 αλλά και το 2018 κινούμαστε στα όρια ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.
Η υπεύθυνη διαχείριση δημόσιων οικονομικών όχι μόνο δεν περιορίζει αλλά επιτρέπει με βιώσιμο τρόπο την προώθηση και νέων πολιτικών και νέων σημαντικών αναπτυξιακών έργων».  

 


Close