Ξεκινάμε διαπραγμάτευση για πρόωρη αποπληρωμή του δανείου προς το ΔΝΤ

Ξεκινάμε διαπραγμάτευση για πρόωρη αποπληρωμή του δανείου προς το ΔΝΤ

18/05/2017 - 14:41
Επιμέλεια Γιώργος Δημητρίου

Το γεγονός ότι ένα μέρος του δανεισμού από το ΔΝΤ, ύψους €280 εκ. είναι ακριβότερος από το κόστος δανεισμού από τις διεθνείς αγορές έθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, και έλαβε την έγκριση να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για πρόωρη αποπληρωμή του. 

Ο Υπουργός είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο «συζήτησε το ζήτημα του δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας από το ΔΝΤ.

Αυτό που διαφαίνεται είναι πως το κόστος δανεισμού για ένα σημαντικό μέρος του δανεισμού από ΔΝΤ, ύψους 280 εκ., κατ’ ακρίβεια υπερβαίνει το κόστος δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις διεθνείς αγορές, ένα κόστος που έχει μειωθεί ειδικά τα τελευταίο διάστημα λόγω καλύτερων επιδόσεων και αξιολογήσεων της κυπριακής οικονομίας, υπάρχει μια διαφορά της τάξης του 0,5%.
Συνεπώς, υπάρχει λογική για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανεισμού που έχουμε εισπράξει από το ΔΝΤ στα πλαίσια του προγράμματος και το Υπουργικό Συμβούλιο με έχει εξουσιοδοτήσει να ξεκινήσω διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για να διασφαλιστεί η συναίνεση τους, ώστε να υπάρξει πρόωρη αποπληρωμένη μέρους του δανείου από το ΔΝΤ».


Close