ΠΑΣΥΞΕ: Η Κυβέρνηση εξήγγειλε έναρξη διαβούλευσης για την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού

ΠΑΣΥΞΕ: Η Κυβέρνηση εξήγγειλε έναρξη διαβούλευσης για την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού

19/06/2017 - 17:19

Την έναρξη στις αρχές Ιουλίου της ανοικτής διαβούλευσης για την Εθνική Στρατηγική για τον τουρισμό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο χαιρετισμό του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ, τον οποίο διάβασε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Στόχος, ανέφερε, να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό στο Υπουργικό Συμβούλιο Σχέδιο Δράσης για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού για την περίοδο 2017 – 2030.

Αναφερόμενος στην Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό, είπε ότι έχει προωθηθεί για πρώτη φορά η κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης Στρατηγικής σε αυτόν τον τόσο νευραλγικό τομέα με ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους, αλλά και συγκεκριμένο πλάνο με προτεινόμενες δράσεις, προϋπολογισμούς και χρονοδιαγράμματα, με χρονικό ορίζοντα  τα επόμενα δεκατρία χρόνια μέχρι το 2030.

 «Η Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό είναι αδιαμφισβήτητα η πιο κύρια έκφραση της νέας και ουσιαστικής μακροπρόθεσμης προσέγγισης με την οποία αντιμετωπίζουμε την τουριστική βιομηχανία», ανέφερε.  

Το όραμα της Κυβέρνησης, είπε, είναι να καταστεί η Κύπρος μέχρι το 2030, ένας αειφόρος ολόχρονος τουριστικός προορισμός, που θα προσελκύει ετήσια πέραν των 6 εκατομμυρίων ξένων συνολικά με έμφαση στο στόχο 4.8 εκατομμυρίων ποιοτικού τουρισμού, που θα προκαλούν σημαντική προστιθέμενη αξία για την Κύπρο, την τοπική κοινωνία, τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον και την οικονομία. 

 Ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η Κυβέρνηση στο επιχειρηματικό περιβάλλον επέτρεψαν την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες συμβάλλουν ή θα συμβάλουν σημαντικά στην βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, όπως η δημιουργία νέας μαρίνας στην Αγία Νάπα και το Παραλίμνι, την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, το καζίνο στη Λεμεσό και σωρεία άλλων έργων μεγάλης και μικρής εμβέλειας που αναγεννούν σιγά σιγά τη χώρα.

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα για δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, είπε ότι αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι σήμερα υπάρχουν διάσπαρτες ή αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες που δεν επιτρέπουν επίλυση των προβλημάτων ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει ο τομέας του Τουρισμού.

 Όπως είπε, υπάρχει αδυναμία στην επιβολή οριζόντων πολιτικών που είναι απολύτως αναγκαίες για την εφαρμογή ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό, ενώ διάσπαρτες ή αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες  δεν επιτρέπουν την  επίλυση των προβλημάτων ανταγωνιστικότητας, κάτι που αναδεικνύεται και μέσα από έρευνα που έχει πραγματοποιήσει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της λειτουργίας του στο μέλλον το Υφυπουργείο Τουρισμού, θα είναι δυνατόν να εξετάσει και να προωθήσει και την υλοποίηση του αιτήματος σας για δημιουργία Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου. 

ΠΑΣΥΞΕ: Χρονιά σταθμός για το 2016 για τον Κυπριακό τουρισμό

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης, στην ομιλία του στη Συνέλευση, χαρακτήρισε το 2016 χρονιά σταθμό για την τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία, αφού ανακόπηκε το αρνητικό κλίμα που χαρακτήριζε για μεγάλη περίοδο την τουριστική βιομηχανία.

Όπως ανέφερε, για πολλά χρόνια ο παγκόσμιος τουρισμός αλλά και ο τουρισμός της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Κύπρου αυξανόταν με σταθερό ρυθμό και η Κύπρος αδυνατούσε να αντλήσει το ποσοστό που της αναλογούσε, χάνοντας συνεχώς έδαφος.

«Το 2016 όμως ήταν χρονιά σταθμός. Ακριβώς γιατί ανακόψαμε αυτή την πορεία. Το 2014 ο παγκόσμιος τουρισμός αυξήθηκε κατά 4 σχεδόν τοις εκατό, τη στιγμή που η αύξηση των περιηγητών στη χώρα μας προσέγγιζε το 201%», σημείωσε.

 


Close