Η μεγάλη αύξηση στην αγορά ακινήτων: Τα διαβατήρια έδωσαν ανάσα ζωής

Η μεγάλη αύξηση στην αγορά ακινήτων: Τα διαβατήρια έδωσαν ανάσα ζωής

17/07/2017 - 07:01
Του Αντρέα Πολυκάρπου

Μεγάλη ανάσα δόθηκε στην κυπριακή αγορά ακινήτων από το 2013 μέχρι και το 2016 με την αύξηση για οικιστικά ακίνητα πέραν του 1,5 εκ. σε αξία να φτάνει το 38,3%.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα και με την ετήσια έκθεση της PwC Κύπρου για το 2016, παρουσιάστηκε αύξηση και στα εμπορικά ακίνητα.

Βασικός λόγος αυτής της ακμάζουσας οικονομικής άνθισης δεν είναι άλλος από την παραχώρηση της υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές έναντι αγοράς ακινήτων που ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ.

Τον περασμένο Μάιο, μάλιστα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών κο. Παντελή Λεπτό, πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ μπήκαν στα ταμεία του κράτους, από ξένους επενδυτές που δραστηριοποιήθηκαν στον τομέα της αγοράς ακινήτων, τα τελευταία τρία χρόνια. 

Η πλασματική άνοδος του τομέα ακινήτων

Η πλασματική άνοδος στην αγορά ακίνητων δημιουργήθηκε την περίοδο 2004-2009 όπου και οι τράπεζες χορηγούσαν τεράστια ποσά υπό μορφή δανείου σε εταιρείες ανάπτυξης γης αλλά και σε επενδυτές και αγοραστές κάτι που οδήγησε και στην πτώση του τομέα μέσα στο 2010.

Η πτώση

Το 2010 αποτελούσε και θα αποτελεί για χρόνια ακόμη το έτος όπου η αγορά ακινήτων άρχισε να πνέει τα λοίσθια με τις εταιρείες και τους επενδυτές να μην μπορούν να βρουν αγοραστές για τα ακίνητα τους. Η οικονομική ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελούσε ένα σημαντικό εμπόδιο για την εξεύρεση αγοραστών από το εξωτερικό.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα, δεκάδες να όχι εκατοντάδες ακίνητα να παραμείνουν στους επενδυτές οι οποίοι χρωστούσαν ήδη τεράστια ποσά στις τράπεζες. Ο φαύλος αυτός κύκλος των οικονομικών χρεών στον τομέα των ακινήτων έφερε και τη μεγάλη πτώση ισχυρών εταιρειών και εργολάβων.

Μέχρι το 2013, μάλιστα, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 56%. Συγκεκριμένα, από 8,598 που ήταν το 2010, το 2013 έφτασαν μόλις τις 3,767 χιλιάδες.

Τα μέτρα και η ανάκαμψη

Την περίοδο 2014- 2016 η αγορά των ακινήτων πήρε την ανιούσα με τα πρώτα σημάδια της επερχόμενης βελτίωσης να εμφανίζονται από το 2014. Συγκεκριμένα, η εισαγωγή φορολογικών κινήτρων για τους ιδιοκτήτες, το πρόγραμμα παροχής ευρωπαϊκού διαβατηρίου που έφερε μεγάλο κύμα επενδυτών από πλούσιες χώρες εκτός της Ε.Ε., καθώς και τα μέτρα για αναδιάρθρωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες έφεραν την άνθιση στον τομέα των ακινήτων.

Παράλληλα, μετά το καταστροφικό 2013 και την κρίση του τομέα που ξεκίνησε από το 2010, οι επενδυτές άρχισαν να βρίσκουν επενδυτικό έδαφος στη χώρα μας βλέποντας ότι τα οικονομικά μέτρα έφερναν αποτέλεσμα στην κυπριακή οικονομία που παρουσίαζε σημάδια βελτίωσης.

Οι επενδυτές άρχισαν να καταφθάνουν στην Κύπρο και να απορροφούνται (λόγω των πιο πάνω) στον τομέα των ακινήτων. Με αυτόν τον τρόπο, φτάσαμε στο 2016 όπου οι πωλήσεις των ακινήτων ανήλθαν στις 6,067 χιλιάδες με αύξηση 43%.

Μείωση στις τιμές των ακινήτων

Από το 2010 μέχρι και το 2015 οι τιμές των ακινήτων είχαν πιάσει πάτο. Συγκεκριμένα,  οι τιμές των κατοικιών (είτε εξοχικέ είτε όχι) έπεσαν κατά 27-33% λόγω και του ότι οι Κύπριοι επενδυτές δεν μπορούσαν να αγοράσουν ενώ η χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης και του τραπεζικού της τομέα δεν μπορούσε να προσελκύσει ξένους επενδυτές.

Την ίδια περίοδο, τα εμπορικά ακίνητα παρουσίασαν σημαντική πτώση στις τιμές τους αφού από τη μια οι εταιρείες συρρικνώνονταν και από την άλλη κανείς δεν ήθελε να λάβει το ρίσκο για αγορές νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων ή γραφείων σε μια χώρα που αντιμετώπιζε σημαντικά τραπεζικά προβλήματα.

Σε γενικές γραμμές, καμία εταιρεία και κανένας επενδυτής δεν ήθελε να ρισκάρει στη χώρα μας αφού βασικός στόχος ήταν η μείωση κάθε κόστους.  Σύμφωνα με την έρευνα, οι τιμές πήραν την κατιούσα με την αξία των τιμών για τα γραφεί να παρουσιάζει πτώση 33% και για τα βιομηχανικά ακίνητα το 37%.

2016

Το 2016, η ανάπτυξη του τομέα ήταν πια γεγονός και έφτασε το 34% και οφειλόταν κυρίως σε ξένους επενδυτές.

Συγκεκριμένα:

Η Πάφος παρουσίασε αύξηση πωλήσεων σε ακίνητα προς ξένους επενδυτές κατά 35%, η Λεμεσός κατά 34% και η Λάρνακα κατά 18%.

 

 

 


Close