Ομόφωνα απορρίφθηκε η αναπομπή του νόμου για την μπύρα

Ομόφωνα απορρίφθηκε η αναπομπή του νόμου για την μπύρα

14/07/2017 - 14:42
Επιμέλεια: Γιάννος Λύτρας

Ομόφωνα απέρριψε η Βουλή την αναπομπή του νόμου για την μείωση του φόρου κατανάλωσης στις μπύρες παράγονται από μικρά ζυθοποιεία, από 6 ευρώ στα 3 ευρώ, για εκατό λίτρα ανά βαθμό αλκοόλης τελικού προϊόντος. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Αβέρωφ Νεοφύτου, πρώτη φορά γίνεται επίκληση του διοικητικού κόστους σε νόμο που περνά από τη Βουλή.

«Ενώ ο νόμος που ψήφισε η Βουλή δεν περιέχει αύξηση των δημοσίων δαπανών γίνεται επίκληση της αύξησης του διοικητικού κόστους», είπε αναφέροντας ότι εάν ο λόγος αυτός γίνει αποδεκτός, πολιτικά είναι σαν να καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα της Βουλής να καταθέτει προτάσεις νόμους.

Είπε πως αν ο λόγος αναπομπής γίνει αποδεκτός η Βουλή θα καταντήσει σφραγίδα που θα σφραγίζει νομοσχέδια.

Είπε, τέλος, πως η απόρριψη της αναπομπής είναι καίριο ζήτημα για τη διασφάλιση της ανεξάρτητης λειτουργίας του θεσμού του Κοινοβουλίου.

Έκτακτη συνεδρία

Στην έκτακτη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε πριν από την ολομέλεια της Παρασκευής, ο κ. Νεοφύτου, προέτρεψε να μην αναφέρει η Βουλή στο Ανώτατο Δικαστήριο τον νόμο που είχε αναπέμψει ο ΠτΔ.

Οι βουλευτές, ωστόσο, υποστήριξαν ότι αυτές οι ρυθμίσεις θα οδηγούσαν στην αύξηση του διοικητικού κόστους για το κράτος, λόγω της ανάγκης που θα προέκυπτε για ελέγχους, σχετικά με το μέγεθος των ζυθοποιείων άλλων κρατών μελών της ΕΕ, απ' όπου θα εισάγετο η μπύρα, για την σωστή εφαρμογή του νόμου.

Πηγή: 
ΚΥΠΕ, stockwatch

Close