Λακκοτρύπης: Μέχρι το τέλος του 2018 ολοκληρωμένη εικόνα για τα κοιτάσματα

Λακκοτρύπης: Μέχρι το τέλος του 2018 ολοκληρωμένη εικόνα για τα κοιτάσματα

11/10/2017 - 17:45
«Η Κύπρος διατηρεί ανοιχτές όλες τις επιλογές για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου»
επιμέλεια: Τάσος Άνασταση

Δεν θα υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα για τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ παρά μόνο μέχρι το τέλος του 2018 και την διεξαγωγή γεωτρητικών δραστηριοτήτων από την κοινοπραξία Exxon Μobil/Qatar Petroleum στο τεμάχιο 11, και μόνο τότε θα μπορέσει η Κύπρος να λάβει τις αποφάσεις σε σχέση με την ανάπτυξή τους, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης.

«Αυτή θα είναι η στιγμή για τη λήψη των αποφάσεων», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης σε συζήτηση με τίτλο “Drilling forward” στο πλαίσιο του Συνεδρίου Ναυτιλιακή Κύπρος, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Λεμεσό.
O κ. Λακκοτρύπης επανέλαβε πως η γεώτρηση της γαλλικής TOTAL στο τεμάχιο 11 απέδειξε ότι οι γεωλογικές δομές, που οδήγησαν στην ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο, υπάρχουν και στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά οι ποσότητες που ανακαλύφθηκαν δεν οδήγησαν σε ένα εμπορικά βιώσιμο κοίτασμα.

Παράλληλα, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως η Κύπρος διατηρεί ανοιχτές όλες τις επιλογές για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, ήτοι την κατασκευή αγωγού προς τα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου, την κατασκευή χερσαίου τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό την αξιοποίηση πλωτού τερματικού, αν και, όπως είπε, η πρόσφατη εμπειρία κατέδειξε ότι αυτή η επιλογή είναι πολύ ακριβή.

Αγωγός από Αίγυπτο προς Ευρώπη

Απαντώντας σε ερωτήσεις τω συνέδρων, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και στους σχεδιασμούς για την δημιουργία αγωγών που να συνδέουν τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης με την Ευρώπη. Ειδικότερα αναφέρθηκε στον αγωγό που συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Κρήτη και απ’ εκεί στην Ιταλία, προσθέτοντας ότι πέραν από την χρηματοδότηση από την ΕΕ για τη διενέργεια μελετών, αναμένεται να υποβληθεί και αίτηση για χρηματοδότηση των υποδομών μέσω της διευκόλυνσης συνδέοντας την Ευρώπη.

Παράλληλα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως υπάρχει και ένα άλλο έργο, που στοχεύει να συνδέσει την Αίγυπτο με την Κύπρο και την ΕΕ. Τόνισε ωστόσο ότι το έργο αυτό βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού.

Το πρώτο τρίμηνο του ‘18 η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής

Για την νέα προσπάθεια εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως η νέα προσπάθεια, που θα ξεκινήσει το  α’ τρίμηνο του 2018, έχει χωριστεί σε δύο ξεχωριστές διαδικασίες. Τα έργα υποδομής (αγωγός, πλωτό τερματικό και προβλήτα στο Βασιλικό κλπ) και το μακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας αερίου.

Εξήγησε ότι οι προηγούμενες διαδικασίες απέτυχαν καθώς η αγορά ηλεκτρισμού στην Κύπρο είναι τόσο μικρή με αποτέλεσμα οι τιμές εισαγωγής να είναι υψηλές πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.

Εξάλλου, απαντώντας σε παρατήρηση του συντονιστή για τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Λακκοτρύπης συμφώνησε ότι μια επανένωση της Κύπρου θα ομαλοποιούσε τις σχέσεις όχι μόνο με την Τουρκία αλλά και με την ευρύτερη περιοχή.

Υπέδειξε ωστόσο ότι υπάρχει μια αντίφαση μεταξύ της Τουρκίας και του κράτους δικαίου και επικαλέστηκε δηλώσεις Τούρκου Υπουργού ότι η Άγκυρα επιμένει στην παρουσία στρατού στην Κύπρο για να εγγυηθεί την τήρηση του Συντάγματος.

«Οι Τούρκοι εγγυώνται τη συνταγματική τάξη με στρατό, εμείς πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο», συμπλήρωσε.

Πηγή: 
ΚΥΠΕ

Close