Τα βρήκαν κυβέρνηση και συντεχνίες της ΑΗΚ

Τα βρήκαν κυβέρνηση και συντεχνίες της ΑΗΚ

14/11/2017 - 12:54
Στον οργανισμό, τα περιουσιακά στοιχεία του διαχειριστή
Έλενα Γεωργίου

 

Σε συμφωνία κατέληξαν συντεχνίες της ΑΗΚ και κυβέρνηση. Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους εργαζομένους στον οργανισμό, στην παρουσία του υπουργού ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, φαίνεται να έχουν απομακρύνει τα σύννεφα απεργειακών κινητοποιήσεων.

Παραμένουν στην ΑΗΚ τα περιουσιακά στοιχεία του διαχειριστή

Σε δηλώσεις του ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε ότι στη συνεδρία την οποία συγκάλεσε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναπτύχθηκαν εκατέρωθεν οι θέσεις και έγινε κατορθωτό να φτάσουν σε μια διευθέτηση.
 

Ο κύριος Λακκοτρύπης σημείωσε ότι θα ακολουθήσει η βελτίωση των εγγράφων αρχών, που έχει ετοιμαστεί απο τη ΡΑΕΚ και το υπουργείο, για την ανεξαρτητοποίηση του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς Κύπρου. Τσυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το υπουργείο, δεσμεύτηκαν να ενδυναμώσουν την ΑΗΚ, με τρόπους όπως, τη συμμετοχή του οργανισμού στις υποδομές για το φυσικό αέριο, συμμετοχής στα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και η διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων του διαχειριστή μεταφοράς συστήματος  τα οποία παραμένουν στην ιδιοκτησία της ΑΗΚ. Ταυτόχρονα, θα επιδιωχθούν και οι απαραίτητες παρεκκλίσεις απο την ΕΕ και με δηλώσεις πολιτικής, του υπουργείου.
 

Ο κύριος Λακκοτρύπης σημείωσε ότι το βασικό αίτημα της ΑΗΚ δεν ήταν να αποτραπεί το άνοιγμα της αγοράς ή να μην λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. “ Βασική  έγνοια ήταν να παραμείνει η ΑΗΚ ανταγωνιστική, δυνατή και να βελτιώνεται συνεχώς, κάτι που συνάδει με την πολιτική της κυβέρνησης”, είπε.

Εκ μέρους των εργαζομένων, ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος, εξέςφρασε την ικανοποίησή του απο το αποτέλεσμα της συνάντησης. Μετά απο αυτή την εξέλιξη τόνισε, τα απεργειακά μέτρα έχουν ανασταλεί και απομένει η ενημέρωση των εργαζομένων. Ο κύριος Πανόρκος σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι, η ΑΗΚ να στελεχωθεί σωστά για να μπορέσει να προσφέρει τις χαμηλότερες τιμές και να κρατά τον ηλεκτρισμό στη χαμηλότερη τιμή.

Θετικό αντίκρισμα από τη λύση που επιτεύχθηκε στη σύσκεψη στο Προεδρικό, λέει η ΑΗΚ 

 

Θετικό αντίκρισμα στην προοπτική λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του τόπου, στην ΑΗΚ, στους εργαζομένους του Οργανισμού και ευρύτερα στους καταναλωτές θα έχει η αμοιβαία αποδεκτή λύση επί της οποίας υπήρξε σύγκλιση κατά τη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με τη συμμετοχή του Υπουργού Ενέργειας, του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΔΣ της ΑΗΚ, του Αν. Γενικού Διευθυντή της ΑΗΚ και των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Αρχής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΗΚ.
 
`Οπως αναφέρεται, κατά τη συνάντηση καταγράφηκε κοινή αντίληψη ότι η ΑΗΚ παραμένει καθετοποιημένος Οργανισμός δημοσίου δικαίου, που θα ενισχύσει τη δραστηριότητά του στον ενεργειακό χάρτη της Κύπρου, με συμμετοχή στα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στις υποδομές φυσικού αερίου.

"Ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου γίνεται ανεξάρτητος. Τα περιουσιακά στοιχεία παραμένουν στην ιδιοκτησία της ΑΗΚ ως ο ιδιοκτήτης του συστήματος μεταφοράς. Επιπλέον, η Αρχή θα έχει την ευθύνη συντήρησης και επέκτασης του συστήματος μεταφοράς. Σχετικά με τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής, αυτός παραμένει στην καθετοποιημένη ΑΗΚ", προστίθεται.
 
Αναφέρεται πως "ενόψει των σημαντικών λειτουργικών προκλήσεων που έχει μπροστά της η ΑΗΚ, αποφασίστηκε η στελέχωση του Οργανισμού ώστε να καλυφθούν άμεσες ανάγκες".
 
"Ο τόπος χρειάζεται μια δυνατή ΑΗΚ που να καινοτομεί, να εξελίσσεται και να προσφέρει στον κύπριο καταναλωτή αξιόπιστη και αδιάλειπτη ενέργεια, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος και μέσα από υψηλού επιπέδου υπηρεσίες", καταλήγει η ανακοίνωση.


Close