Ανατροπή: Αθώωση Τρ. Κύπρου και τριών στελεχών της

Ανατροπή: Αθώωση Τρ. Κύπρου και τριών στελεχών της

06/12/2017 - 13:11
Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το Ανώτατο Δικαστήριο με μια απόφαση – χαστούκι για τη Νομική Υπηρεσία δικαίωσε την  Τράπεζα Κύπρου και τα πρώην ηγετικά της στελέχη Αντρέα Αρτέμη, Γιώργο Γεωργιάδη και Κώστα Σεβέρη. Με σημερινή του απόφαση ο εφέτης δικαστής Γ. Γιασεμή αποφάνθηκε ότι η ποινική υπόθεση σε βάρος των τριών, αλλά και της Τράπεζας Κύπρου για χειραγώγηση της αγοράς πρέπει να τερματιστεί αφού το κατηγορητήριο βασίστηκε σε οδηγίες  που πλέον δεν ισχύουν και είναι παράνομες.

Το αδίκημα  αφορά υποθέσεις χειραγώγησης της αγοράς,  παροχής εμπιστευτικών πληροφοριών και κατάχρησης αγοράς. Το Ανώτατο αποφάνθηκε ότι η οδηγία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 3/2005 περί Μεθόδων Χειραγώγησης της Αγοράς  - Οδηγία του 2005 (Κ.Δ.Π. 2005 που δημοσιεύτηκε στις 16.09. 2005 δεν αποτελούν τη βάση του αδικήματος πλέον.

Σύμφωνα με τον εφέτη δικαστή, η οδηγία Κ.Δ.Π. 2005 ήταν παράνομη και  άκυρη εξαρχής. Στην απόφαση τονίζεται ακόμα ότι η «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που εξέδωσε την απόφαση, συγκροτήθηκε κατά παράβαση των προνοιών της νομοθεσίας, άρα ήταν ανύπαρκτη» Ως εκ τούτου, τονίστηκε στην ετυμηγορία του Εφετείου, «η απόφαση της Επιτροπής θα κρινόταν άκυρη ως διοικητική πράξη λόγω παράνομης συγκρότησης της Επιτροπής».


Το Ανώτατο παρατήρησε ότι το Κακουργιοδικείο απέτυχε να διαπιστώσει το παράνομο των κατηγοριών σε βάρος της Τράπεζας Κύπρου και των στελεχών της. Οι κατηγορίες ήταν παράνομες λόγω του ανυπόστατου οργάνου που τις εξέδωσε.

Σε άλλο σημείο της απόφασης τονίζεται ότι η ποινική διαδικασία πρέπει να σταματήσει, αφού εάν συνεχιστεί θα  παραβιάζονται τα θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα των αιτητών (σ.σ. Τρ. Κύπρου και τα τρία στελέχη της).

Στη βάση των πιο πάνω το Ανώτατο εξέδωσε προνομιακό διάταγμα certiorari με το οποίο ακυρώθηκε η απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ημερομηνίας 07 Απριλίου 2017.

Διαβάστε την απόφαση ΕΔΩ

 


Close