Απόφαση σταθμός Εφετείου για την Τράπεζα Κύπρου – Δημιουργεί νέα δεδομένα

Απόφαση σταθμός Εφετείου για την Τράπεζα Κύπρου – Δημιουργεί νέα δεδομένα

07/12/2017 - 12:28
Γιώργου Μιχαηλίδη

Προηγούμενο  δημιουργεί  η απόφαση – γερό χαστούκι για τη Νομική Υπηρεσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο αθώωσε πανηγυρικά την Τράπεζα Κύπρου και τρία στελέχη της τους: Αντρέα Αρτέμη, Κωνσταντίνο Σεβέρη και Γιώργο Γεωργιάδη για χειραγώγηση της αγοράς στην υπόθεση των ελληνικών ομολόγων.

Νομικοί κύκλοι ανέφεραν στην OffsiteCy, ότι η απόφαση αυτή αναμένεται να συμπαρασύρει  και όλες όσες αποφάσεις λήφθησαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία συστάθηκε παράνομα και βασίστηκε σε Οδηγία που ίσχυε μέχρι το 2011. Με δεδομένο ότι οι ενέργειες της Επιτροπής δεν έχουν αναδρομική ισχύ οι ενέργειές της ήταν άκυρες. Στην ουσία η απόφαση αλλάζει το διοικητικό δίκαιο.

Καταλυτικό ρόλο στην απόφαση διαδραμάτισε το γεγονός ότι το Εφετείο έκρινε ότι το Άρθρο 19 που ορίζει τη χειραγώγηση της αγοράς από μόνο του , χωρίς άλλο, δεν μπορούσε να αποτελέσει ποινικό αδίκημα και ως εκ τούτου  η απόφαση του Κακουργιοδικείου ήταν λανθασμένη και σε αυτό το σημείο. Εξάλλου, σύμφωνα με το Εφετείο «δεν υπάρχει καμιά αναφορά για ποινικοποίηση συγκεκριμένων, ενεργειών, πράξεων ή παραλείψεων». Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον εφέτη δικαστή δεν μπορεί να προκληθεί ποινικό αδίκημα, αφού στο νόμο δεν υπάρχουν σχετικές πρόνοιες.  

Το ανυπόστατο της Επιτροπής

Το Ανώτατο παρατήρησε ότι το Κακουργιοδικείο απέτυχε να διαπιστώσει το παράνομο των κατηγοριών σε βάρος της Τράπεζας Κύπρου και των στελεχών της. Οι κατηγορίες ήταν παράνομες λόγω του ανυπόστατου οργάνου που τις εξέδωσε.

Άκυρη η οδηγία

Ο εφέτης δικαστής Γ. Γιασεμή αποφάνθηκε ότι η ποινική υπόθεση σε βάρος των τριών, αλλά και της Τράπεζας Κύπρου για χειραγώγηση της αγοράς πρέπει να τερματιστεί αφού το κατηγορητήριο βασίστηκε σε οδηγίες  που πλέον δεν ισχύουν και είναι παράνομες.

Στην απόφαση τονίζεται ακόμα ότι η «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που εξέδωσε την απόφαση, συγκροτήθηκε κατά παράβαση των προνοιών της νομοθεσίας, άρα ήταν ανύπαρκτη» Ως εκ τούτου, τονίστηκε στην ετυμηγορία του Εφετείου, «η απόφαση της Επιτροπής θα κρινόταν άκυρη ως διοικητική πράξη λόγω παράνομης συγκρότησης της Επιτροπής».

Την υπόθεση χειρίστηκαν για την Τράπεζα Κύπρου οι δικηγόροι Πολύβιος Πολυβίου και Στέλλα Πολυβίου.  Για τον κ. Αντρέα Αρτέμη οι δικηγόροι Χρίστος Τριανταφυλλίδης και Δημήτρης Αραούζος, . Για τον κ. Γιώργο Γεωργιάδη ο  δικηγόρος Χρίστος Τριανταφυλλίδης και για τον κ. Κώστα Σεβέρη ο δικηγόρος Αλέκος Μαρκίδης. Την Νομική Υπηρεσία εκπροσώπησε η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας Πωλίνα Ευθυβουλου. 

Εφεση από τη Νομική Υπηρεσία
Έφεση θα καταχωρήσει η Γενική Εισαγγελία θεωρώντας ότι θα πρέπει να ανατραπεί η απόφαση αυτή. 


Close