Χρέη που οδηγούν στη φυλακή-Υπάρχουν λύσεις και ποιες είναι αυτες;

Χρέη που οδηγούν στη φυλακή-Υπάρχουν λύσεις και ποιες είναι αυτες;

07/12/2017 - 13:12
Δεν πρέπει να αφήνουμε τα πράγματα να φτάνουν στα άκρα
Γιώργου Καυκαλιά

Μεγάλος βραχνάς για κάθε νοικοκυριό ιδιαίτερα στις μέρες μας, είναι τα χρέη που η κάθε οικογένεια, ο κάθε ένας από εμάς κουβαλά. 

Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις στις οποίες το να χρωστά κανείς μπορεί να τον οδηγήσει μέχρι και στη φυλακή. 

Σύμφωνα με τη δικηγόρο Δημήτρια Κουκούνη, η οποία μίλησε στην εκπομπή του ΡΙΚ , Καλή σας Μέρα Live, υπάρχει ένα αριθμός συνανθρώπων μας που όντως δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε διάφορες υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται χρέη και να επιβάλλονται πρόστιμα που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον ακόμα και "πίσω απο τα σίδερα". 

Ωστόσο η φυλάκιση είναι το τελευταίο στάδιο αυτής της διαδικασίας, καθώς μεσολαβούν πολλά άλλα στάδια μέχρι να φτάσουμε ως εκεί, επισημαίνει. 

Ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις

Σύμφωνα πάντα με την κα Κουκούνη υπάρχουν διαφορετικών δεδομένων χρέη: 

Έχουμε τα διατάγματα διατροφής που αν δεν τα πληρώσει κανείς θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της φυλάκισης. Πρόκειται για μια κατηγορία χρεών που ο νομοθέτης είναι πολύ αυστηρός, καθώς πρόκειται για περιπτώσεις που αφορούν κυρίως τη επιβίωση παιδιών ή ικανοποίηση των αναγκών που έχει ένα παιδί σε μηνιαία βάση. Καλό είναι, σύμφωνα με την κα Κουκούνη, αν δεν μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του στο συγκεκριμένο επίπεδο που έχει οριστεί από το δικαστήριο, να επικοινωνήσει με ένα νομικό και να ζητήσει αναθεώρηση του ποσού που θα πρέπει να πληρώνει με το μήνα. Δεν θα πρέπει να θεωρηθεί φυσικά δεδομένο, αναφέρει, ότι θα πετύχει τη μείωση. 

Υπάρχουν επίσης τα χρέη ή πρόστιμα που προκύπτουν από διάφορες ποινικές υποθέσεις ή από οφειλές προς το Τμήμα Φορολογίας, της κοινωνικές Ασφαλίσεις ή ακόμα και υποθέσεις με Αρχές της Δημοκρατίας, όπως ο ΚΟΤ, οι Ιατρικές Υπηρεσίες ή ακόμα και τοπικές υπηρεσίες. Μπορεί να επιβληθούν προστίματα που αν δεν καταβληθούν τότε κάποιος θα μπορούσε να κινδυνεύσει με φυλάκιση. Στην περίπτωση αυτή είναι σημαντικό να επικοινωνεί κανείς εγκαίρως με την αρμόδια υπηρεσία με την οποία έχει τις διαφορές και ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες να έρχεται σε μια συνεννόηση για διαμόρφωση πλάνου εξόφλησης με δόσεις. Στην περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με ζητήματα κοινωνικών ασφαλίσεων μετά από πρόσφατη τροποποίηση που έγινε αυξήθηκαν οι δόσεις σε 54 άρα υπάρχει ευχέρεια για διαμόρφωση αποτελεσματικού πλάνου. 

Αν έχει να κάνει με το τμήμα φορολογίαςτο οποίο επίσης προχώρησε ακόμα και σε αφαίρεση τόκων και επιβαρύνσεων αναλόγως του πόσες δόσεις θα συμφωνηθεί να καταβληθούν, τότε και πάλι υπάρχει ευχέρεια για διακανονισμό. 

Καλό ωστόσο θα είναι να γίνει αυτή η επικοινωνία και η συνεννόηση εγκαίρως για να αποφεύγονται τα δυσάρεστα. 

Αστικά χρέη 

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου οι οφειλές είναι προς άλλους πολίτες ή εταιρείες τα λεγόμενα ιδιωτικά χρέη.

Υπάρχει η ευχέρεια να αποπληρωθούν με δόσεις που θα συμφωνηθούν, ωστόσο αν δεν πληρωθούν 3 μηνιαίες δόσεις τότε ενδεχομένως να αντιμετώπισει κανείς ποινική υπόθεση, που εκεί θα πρέπει να πληρώσει και πρόστιμο. Αν δεν πληρωθεί ούτε αυτό τότε ενδεχομένως να φτάσει ακόμα και στην ποινή φυλάκισης. 

Οι μηνιαίες δόσεις για αστικά χρέη καθορίζονται από δικαστήριο αφού δει τις δυνατότητες του ατόμου και των οικονομικών του δυνατοτήτων, άρα θα αντικατοπτρίζουν και την ευχέρεια για αποπληρωμή. 

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα πάντα με την κα Κουκούνη, είναι πιο σπάνιο φαινόμενο να προχωρούν πράξεις για αστικά χρέη σε ποινές φυλάκισης καθώς ακόμα και οι τράπεζες προσπαθούν να βρουν άλλους τρόπους, για να πάρουν τα χρήματά τους. 
 
Υπάρχουν όμως παλιά ανείσπρακτα εντάλματα που εκκρεμούν εδώ και χρόνια, για τα οποία οι υπηρεσίες έχουν οδηγίες να ξεκαθαρίσουν τα εντάλματα αυτά και συνήθως αφορούν μηνιαίες δόσεις οι οποίες είχαν καθοριστεί με πιο παλιά συστήματα και επειδή δεν καταβάλλονταν, έχουν εκδοθεί εντάλματα. Υπεύθυνη να εκτελεστούν τα εντάλματα αυτά είναι η Αστυνομία και αν κάποιος δεν αποπληρώσει κινδεύει με φυλάκιση 

Υπάρχει πάντα φυσικά η δυνατότητα να απευθυνθεί κάποιος στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα σε ιδιαίτερες περιπτώσεις ο οποίος θα κληθεί να εξασκήσει τη διακριτική ευχέρεια για να πληρωθούν με δόσεις κάποια προστίματα. 


Close