ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι φέρνουν οι εξελίξεις σε «Καλυψώ», «Αφροδίτη» «Σουπιά»

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι φέρνουν οι εξελίξεις σε «Καλυψώ», «Αφροδίτη» «Σουπιά»

13/02/2018 - 12:39
Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Τη δημιουργία τερματικού σταθμού στο Βασιλικό, αλλά και ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου μέχρι το 2021 φέρνουν οι εξελίξεις που διαμορφώνονται στην κυπριακή ΑΟΖ μετά τις επιτυχημένες γεωτρήσεις στο οικόπεδο «6» το επονομαζόμενο «Καλυψώ», και 12 στο «Αφροδίτη», σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Έλληνα.

Παράλληλα, αναμένονται θετικά νέα από τις γεωτρήσεις στα οικόπεδα 10 που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο  από την Εxon Mobil, αλλά και στο οικόπεδο «3» της ΑΟΖ.Σημειώνεται ότι βρέθηκαν τουλάχιστον έξι με οκτώ τρισ. κυβικά πόδια ΦΑ στο Καλυψώ και επιβεβαιωμένα 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια

O εμπειρογνώμονας Χαράλαμπος Έλληνας ανέφερε ότι τα αποθέματα που εντοπίστηκαν στα οικόπεδα «Καλυψώ» και «Αφροδίτη» είναι ικανά να μας βοηθήσουν για τη δημιουργία του τερματικού στο Βασιλικό. Την ίδια ώρα ο Χ. Έλληνας μας έφερε και άλλα ευχάριστα επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια εξόρυξης που θα γίνει στο οικόπεδο 10 της ΑΟΖ τον Μάρτιο από την Εxon Mobil μπορεί να φέρουν περισσότερα αποθέματα στην Κύπρο σε σχέση με το ««Αφροδίτη» και το «Καλυψώ». Πηγές αναφέρουν στην Offsite ότι οι διαδικασίες σχετικά με την ουσιαστική αξιοποίηση του "Αφροδίτη" έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που βρίσκονται πλέον σε φάση που να οδηγεί στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων και σύναψης συμφωνιών.

Τι φέρνει η «Σουπιά»
Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά και  ξεπεραστούν οι τουρκικές προκλήσεις τότε το γεωτρύπανο της «ΕΝΙ» θα τρυπήσει το οικόπεδο «3» της ΑΟΖ δηλαδή το «Σουπιά». Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, το κοίτασμα βρίσκεται σε ρηχά νερά άρα είναι εφικτό να βρεθεί  απόθεμα που θα επέτρεπε την παραγωγή φυσικού αερίου μέχρι το 2021.

Ο τουρκικές προκλήσεις
Μιλώντας για τα τουρκικές προκλήσεις  ο  . Έλληνας είπε ότι  πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη και εδικά η σημερινή δήλωση του Τούρκου Προέδρου Τ. Ερντογάν  ότι: «Μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις έρευνες ανοιχτά της Κύπρου στην ΑΟΖ αλλά και τις κινήσεις στις βραχονησίδες» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.
«Προειδοποιούμε όσους κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν λάθος κινήσεις» είπε ο Ερντογάν, και συμπλήρωσε: «Οι μαγκιές τους είναι μέχρι να δουν τα αεροσκάφη, τον στρατό και τον στόλο μας».
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι Ελλάδα και Κύπρος «υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους» στο Αιγαίο αλλά και την κυπριακή ΑΟΖ. O Χ. Έλληνας ανέφερε ότι η κυβέρνηση οφείλει να δουλέψει πολύ στο παρασ κήνιο. 

 

 


Close