ΕΚ:104,2 εκ. ευρώ σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα

ΕΚ:104,2 εκ. ευρώ σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε την πρόταση της Κομισιόν για  παροχή βοήθειας ύψους 104,2 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών από σεισμούς σε Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία.  

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, που ενέκρινε τελικώς η επιτροπή προϋπολογισμού του ΕΚ, η συνολική ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ περιλαμβάνει:

- 1,3 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την επισκευή κατοικιών, επιχειρήσεων και υποδομών μετά το σεισμό που έπληξε το νησί της Λέσβου τον Ιούνιο του 2017,

- 50,6 εκατ. ευρώ για την ανασυγκρότηση της περιφέρειας Centro στην Πορτογαλία μετά από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2017,

- 3,2 εκατ. ευρώ στην Ισπανία για την αποκατάσταση στην περιοχή της Γαλικίας,

- 49 εκατ. ευρώ στη Γαλλία για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι τυφώνες Irma και Maria στα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα και κοινότητες του Αγίου Μαρτίνου και της Γουαδελούπης το Σεπτέμβριο του 2017.  

Η πρόταση υπερψηφίστηκε με 24 ψήφους υπέρ, 2 κατά και καμία αποχή και θα τεθεί τώρα σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ στις 30 Μαΐου. Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, ενέκρινε ήδη την παροχή βοήθειας στις 14 Μαΐου. Έχουν ήδη καταβληθεί προκαταβολές στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη Γαλλία.

9