Κλείνει το Deal για τον Συνεργατισμό-Από ώρα σε ώρα η ανακοίνωση

Κλείνει το Deal για τον Συνεργατισμό-Από ώρα σε ώρα η ανακοίνωση

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να δημοσιοποιηθεί η συμφωνία μετακύ Ελληνικής και Συνεργατισμού. 

Οι λεπτομέρειες μόνο απομένουν για να κλείσει οριστικά το deal μεταξύ των πλευρών ενώ πηγές της Offsite αναφέρουν ότι ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης οι αντιπροσωπίες βρίσκονταν σε διαβουλεύσεις σε μια προσπάθεια να βρεθεί η μισή τομή. Η συμφωνία αφορά ουσιαστικά στην απορρόφηση του υγιούς κομματιού της Συνεργατικής από την Ελληνική Τράπεζα. 

Τα δύο μέρη είναι πολύ κοντά στη συμφωνία, μιας και δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές και έτσι αναμένεται να δώσουν τα χέρια, ενδεχομένως ακόμα και σήμερα, σίγουρα όμως πριν το Σαββατοκύριακο. 

Η φόρμουλα με την οποία θα πραγματοποιηθεί η απορρόφηση έχει συμφωνηθεί και αφορά ουσιαστικά στο πως το κράτος θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου προς τη Συνεργατική το οποίο θα κατατεθεί στην Ελληνική, δηλαδή βασικά το κράτος θα χρωστά το ποσό του ομολόγου στην Ελληνική Τράπεζα. Όποιο και να είναι τελικά το ποσό του ομολόγου οι εγγυήσεις που θα έχει θα είναι σε ακίνητα της ίδιας αξίας. 

Επόμενο σημείο στο οποίο υπάρχει συμφωνία, όπως όλα δείχνουν, είναι ένα σχέδιο προστασίας ενεργητικού, το οποίο θα καλύπτει κάποιες ενδεχόμενες απώλειες που μπορει να προκύψουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κάτι σε μορφή ασφάλειας για την Ελληνική. 

Δεύτερη Δύναμη η Ελληνική 

Με τη συμφωνία αυτή, που πρόκειται για την μεγαλύτερη τέτοιου είδους στην Κύπρο μέχρι σήμερα, η Ελληνική Τράπεζα θα γίνει πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στον τραπεζικό τομέα στην Κύπρο. Δεδομένο επίσης θα πρέπει να θεωρηθεί ότι με τη συμφωνία αυτή, βελτιώνει κατά πολύ την κατάσταση στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

"Αγκάθι" τα εργασιακά και οι συντεχνίες 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δει το πρωί της Πέμπτης τις συντεχνίες των εργαζομένων στον Συνεταιρισμό και θα προσπαθήσει να διευκρινήσει κάποια ζητήματα ως προς το πως θα εξασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους με το νέο καθεστώς. 

Αν δεν διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους, οι συντεχνίες αναμένεται να αντιδράσουν «μη αποκλειομένων και των δυναμικών μέτρων για προστασία των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ΣΚΤ».

9