Φωνές για τους ουρανοξύστες στη Λεμεσό - Τι λέει ο Δήμαρχος

Φωνές για τους ουρανοξύστες στη Λεμεσό - Τι λέει ο Δήμαρχος

Έντονη αντίδραση επικρατεί ανάμεσα σε Λεμεσιανούς για την ανέγερση υψηλών κτηρίων (ουρανοξυστών) που «φυτρώνουν» στη Λεμεσό. Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λεμεσού φωνάζει έντονα παραθέτοντας μια σειρά από λόγους για την ανάγκη να σταματήσει η μαζική ανέγερση ψηλών κτηρίων.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία:

Τα ψηλά κτίρια εισβάλλουν μαζικά στις πόλεις της Κύπρου αλλοιώνοντας την όψη, τον χαρακτήρα και τη λειτουργικότητά τους. Μέχρι στιγμής 50 τέτοια κτίρια προωθούνται στη Λεμεσό ενώ παγκύπρια ο αριθμός τους ξεπερνά τα 80 με αυξητική τάση. Τα νέα κτίρια θα έχουν ύψος μέχρι και 60 ορόφους (200 μέτρα) χωρίς να αποκλείονται μελλοντικά και ψηλότερα. Η Πυροσβεστική αναφέρει ότι η νομοθεσία περί Πυρασφάλειας προβλέπει ότι το ύψος των κτηρίων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 150 μέτρα σε ύψος.

2. Τα σχετικά κίνητρα έχουν δοθεί βεβιασμένα κατόπιν συνοπτικών πολιτικών αποφάσεων και στοχεύουν αποκλειστικά στην "Ανάκαμψη της Αναπτυξιακής Δραστηριότητας" αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην κοινωνία, στις ανέσεις των περιοίκων και στο ευρύτερο δημόσιο συμφέρον.

3. Ταυτόχρονα νοσεί και η διαδικασία αδειοδότησης: Τα Τοπικά Σχέδια καταστρατηγούνται. Δεν υπάρχει χωροταξικό σχέδιο ενώ η χωροθέτηση των κτιρίων είναι τυχαία και στερείται λογικής. Δεν έχει εκπονηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατά παράβαση του Νόμου Ν102 (Ι) 2005. Το κοινό δεν συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων και ο θεσμός της Δημόσιας Διαβούλευσης έχει παραμεριστεί εντελώς.

4. Διαπιστώνεται  ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος σεβασμός στο περιβάλλον και στο τοπίο, στην πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά, στον χαρακτήρα και στα ιστορικά κέντρα των πόλεων.

Τι λέει ο Δήμαρχος

Η OffsiteCy επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Λεμεσού Νίκο Νικολαϊδη, ο οποίος ανέφερε ότι γνωρίζει τις αντιδράσεις των Λεμεσιανών για την ανοικοδόμηση υψηλών κτηρίων και ήδη συναντήθηκε με ομάδες πολτών (όχι όμως την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολτών Λεμεσού).

Ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε ότι ο Δήμος αντιμετωπίζει το θέμα με ευαισθησία απέναντι στο νόμο και στη βάση του δημοσίου συμφέροντος. Γενικότερα, ο Δήμαρχος ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται σφαιρικά και στη βάση προβληματισμού ώστε οι μεγάλες αναπτύξεις να εξυπηρετούν τους πολίτες.

 

 

 

 

9