Πόσα στοιχίζουν οι μειωμένες ώρες και απαλλαγές των εκπαιδευτικών

Πόσα στοιχίζουν οι μειωμένες ώρες και απαλλαγές των εκπαιδευτικών
Πόσα στοιχίζουν οι μειωμένες ώρες και οι απαλλαγές των εκπαιδευτικών στο φορολογούμενο πολίτη- Πόσες ώρες δουλεύουν πραγματικά οι εκπαιδευτικοί- Γιατί είναι από τους πιο προνομιούχους στην Ευρώπη

Καζάνι που βράζει φαίνεται να είναι η παιδεία σήμερα με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να μην κάνουν βήμα πίσω την ίδια στιγμή που στο χορό των εξελίξεων μπήκε από χθες και ο Γεν. Ελεγκτής στηρίζοντας εμμέσως τις αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας και του Υπουργικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ζητούν διάλογο από μηδενική βάση απειλώντας με κλείσιμο σχολείων την στιγμή που ο Υπουργός Κώστας Χαμπιαούρης δεν αποσύρει τις προτάσεις του.

Συγκεκριμένα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τα μέτρα για εξορθολογισμό της απασχόλησης των εκπαιδευτικών, τα οποία συνέταξε ο Υπ. Παιδείας.

Την ίδια στιγμή, οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις δηλώνουν πρόθυμες  να καθίσουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μόνο σε περίπτωση που ο υπουργός Παιδείας αποσύρει τις προτάσεις του.

Προτάσεις Υπ. Παιδείας

Κόκκινο πανί αποτελούν οι προτάσεις αναφορικά με:

  • την επιστροφή των συνδικαλιστών στις σχολικές τάξεις,
  • την κατάργηση της μίας ώρας που δίνεται στον υπεύθυνο τμήματος ,
  • καθώς και κατάργηση της μείωσης του διδακτικού χρόνου από το 15ο μέχρι το 21ο έτος της υπηρεσίας.

Παράλληλα,  το Υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε μόνο 159 θέσεις από τις 379 κάτι που θορύβησε περαιτέρω τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.  

Στο χορό και ο Γεν. Ελεγκτής

Στο χορό μπήκε και ο Γενικός Ελεγκτής ο οποίος τονίζει μέσα από την έκθεση του κακώς κείμενα που επικρατούσαν στην παιδεία στηρίζοντας εμμέσως τις θέσεις του Υπουργού.

Σύμφωνα με την έκθεση:

Απαλλαγές από διδακτικό χρόνο

Σύμφωνα με το Γεν. Ελεγκτή παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα αναφορικά με την απαλλαγή από το διδακτικό χρόνο αλλά και τη μείωση του διδακτικού τους χρόνου επιφέρει υψηλό κόστος στην εκπαίδευση και αύξηση των προϋπολογισμών του κράτους χωρίς αυτό να αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα του συστήματος παιδείας. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης θεωρεί ότι η μείωση των ωρών είναι απαράδεκτη και παράτυπη αφού στοιχίζουν στο κράτος πάνω από 18 εκ. ευρώ ενώ το κόστος φαίνεται να πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης. (Τα στοιχεία αφορούν μόνο για την περίοδο 2003/2004 ενώ σημερινές μελέτες αποδεικνύουν ότι το κόστος ξεπερνά τα 50 εκ. ευρώ)...

Μείωση διδακτικού χρόνου

Παράλληλα, αναφέρεται και ως απαράδεκτη η μείωση της μείωσης του χρόνου διδασκαλίας σύμφωνα με τα χρόνια προϋπηρεσίας αφού κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε άλλους πιο απαιτητικούς δημόσιους τομείς ενώ σύμφωνα με το Δίκτυο Ευρυδίκη ο μέσος χρόνος διδασκαλίας των εκπαιδευτικών κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το ΔΝΤ μέσα από έκθεση του αναφέρει, παράλληλα, ότι ο μέσος όρος των εκπαιδευτικών στην Κύπρο είναι κατά πολύ μικρότερος από τον ευρωπαϊκό. Επί τούτου φέρει ως παράδειγμα και διερωτάται από πού προέρχεται η κόπωση για ένα 40χρονο εκπαιδευτικό ο οποίος εργοδοτήθηκε στα 25 του χρόνια.

Επίσης, αναφέρει ότι η μείωση των ωρών διδασκαλίας δεν συνεπάγεται και μείωση των ωρών εργασίας αφού οι πιο έμπειροι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλα καθήκοντα τις μειωμένες ώρες διδασκαλίας τους.

Ευρωπαϊκή, μάλιστα έρευνα καταδεικνύει ότι ο μέσος όρος σε Κύπρο και Ελλάδα είναι 450-500 ώρες εργασίας ενώ στο εξωτερικό είναι γύρω στις 700 ώρες. Παράλληλα, ο συνολικός χρόνος εργασίας τους είναι οι 30 ώρες την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 35 και των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων στην Κύπρο είναι 38 ώρες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις για τους λόγους μείωσης των διδακτικών ωρών αφού ούτως ή άλλως είναι κατώτερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αναφορικά με τις επιδόσεις των μαθητών μας γίνεται αναφορά σε χώρες όπως η Σλοβενία και η Εσθονία όπου οι μαθητές ανά τάξη είναι 28 και 36 αντίστοιχα ενώ στην Κύπρο φτάνει μόλις τους 25 με τα αποτελέσματα να είναι πενιχρά.

Κάτι που δείχνει και το φόρτο εργασίας που έχουν οι εκπαιδευτικοί σε άλλες χώρες εν συγκρίσει με τους κυπρίους συναδέλφους τους.

Διαβάστε εδώ αυτούσιο το κείμενο

 

 

 

9