Συμφωνία Ελληνικής Τράπεζας - ΣΚΤ: Τέρμα στο κλίμα ανασφάλειας

Συμφωνία Ελληνικής Τράπεζας - ΣΚΤ: Τέρμα στο κλίμα ανασφάλειας

Τα τελευταία 24ωρα απασχολεί την επικαιρότητα η κατάσταση που επικρατεί στον Συνεργατισμό αλλά και η συμφωνία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με την Ελληνική Τράπεζα, η οποία πλέον θα κατέχει μεγάλο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων.

Με την επίτευξη της συμφωνίας και την ψήφιση των νομοθεσιών και των εγγυήσεων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων  μπαίνει για τα καλά τέλος στους ψιθύρους γύρω από τις καταθέσεις και επανέρχεται μια και καλή η εμπιστοσύνη στους πελάτες της ΣΚΤ αλλά και η σταθερότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, το οποίο πληγώθηκε όσο κανένας άλλος τομέας στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.. 

Η συμφωνία αλλάζει τον τραπεζικό χάρτη πλέον στο νησί, καθώς η Ελληνική Τράπεζα θα είναι πλέον η κορυφαία Τράπεζα Λιανικής Τραπεζικής στην Κύπρο αφού θα κατέχει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων αλλά και ΑΤΜ. Υπενθυμίζουμε ότι βάσει της συμφωνίας η Ελληνική Τράπεζα αναλαμβάνει την κυριότητα πέραν των 70 υποκαταστημάτων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. 

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει πιο πάνω, πλέον η Ελληνική Τράπεζα θα παρουσιάζεται στην αγορά σαφώς ενισχυμένη, με τη φήμη της να ενδυναμώνεται ως μια από τις πιο ασφαλείς τράπεζες στην Κύπρο.

Το μερίδιο αγοράς στα εξυπηρετούμενα δάνεια τριπλασιάζεται από το 7% στο 22% ενώ εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας θα έχουν πλέον την Ελληνική ως την βασική τους τράπεζα. Για να κατανοήσουμε λίγο τα μεγέθη αρκεί να αναφέρουμε πως μετά τη συμφωνία, ο μισός πληθυσμός της Κύπρου θα είναι πελάτες της Ελληνικής Τράπεζας. Οι δε καταθέσεις αυξήθηκαν από το 12% στο 32%

Παρά τις όποιες επιφυλάξεις ενδεχομένως να υπάρχουν, για το ζήτημα του Συνεργατισμού και τη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα κάποια πράγματα αποτελούν πλέον δεδομένα. Ένα από αυτά τα δεδομένα είναι το γεγονός ότι με τη συμφωνία αυτή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αποτελούν το πλέον σημαντικό ζήτημα στον τραπεζικό τομέα, μειώνονται από 52% σε 25%.

Η Ελληνική Τράπεζα λοιπόν, μετά τη συμφωνία αυτή ενδυναμώνεται ακόμα περισσότερο και θα αποτελεί ένα μεγάλο, υγιή  και βιώσιμο τραπεζικό οργανισμό ενώ παράλληλα θα τεθεί τέρμα στο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στους Κύπριους πολίτες. 

9