ΣΚΤ: Τα αγκάθια στην εθελούσια- Απορρόφηση ατόμων από το Δημόσιο;

ΣΚΤ: Τα αγκάθια στην εθελούσια- Απορρόφηση ατόμων από το Δημόσιο;
Ποια τα αγκάθια στην εθελούσια των 900 του ΣΚΤ-Υπάρχει πρόταση για απορρόφηση από το Δημόσιο- Τι λέει η ΕΤΥΚ – Ποια ποσά συζητούνται

Καμία πρόοδος δεν υπήρξε αναφορικά με το ζήτημα της εθελούσιας εξόδου από το Συνεργατισμό μετά και την πρόσφατη συνάντηση της διοίκησης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τις δύο πλευρές να ετοιμάζονται για την επόμενη συνάντηση τους που θα λάβει χώρα την Πέμπτη στη 13:30.

Τα αγκάθια στη συνεδρία

Πέρα από το ποσό της αποζημίωσης – όπως μας αναφέρθηκε από την ΕΤΥΚ- φαίνεται να υπάρχουν και άλλα προβλήματα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, αφού οι συντεχνίες επιμένουν όπως περιληφθούν από πλευράς τράπεζας και τα ζητήματα της πληρωμής συσσωρευμένων αδειών των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν με εθελούσια, αλλά και τη διατήρηση των συμβατικών τους δανείων, τα σχέδια υγείας και την ασφαλιστική κάλυψη.

Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ υπάρχουν αυτές οι εκκρεμότητες και δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Παρόλο που όπως αναφέρουν  είναι δευτερεύουσας σημασίας εντούτοις  παραμένουν σημαντικά και αυτά τα ζητήματα.

ΕΤΥΚ                                                                                                            

Από την πλευρά της η ΕΤΥΚ επιμένει ότι το ποσό της αποζημίωσης πρέπει να είναι τις 200.000 ευρώ σε περίπτωση εθελοντικής αφυπηρέτησης ενώ το ελάχιστο ποσό να ανέρχεται στις 100,000 με συντελεστή τους 5 ετήσιους μισθούς.

Σύμφωνα με τα όσα μας ειπώθηκαν στην ΕΤΥΚ θεωρούν ότι το σχέδιο πρέπει  να είναι ελκυστικό ούτως ώστε  να ανταποκρίνεται στην ηλικιακή κατανομή αλλά και στο γεγονός των χαμηλόμισθων.

Διευκρινίζοντας το ζήτημα της ηλικιακής κατανομής, μας ειπώθηκε ότι ενώ συνήθως στα σχεδία εντάσσονται άτομα κοντά στην αφυπηρέτηση εντούτοις στον ΣΚΤ οι εργαζόμενοι πάνω των 55 είναι μόλις 200. Παράλληλα το 60% αποτελείται από άτομα  κάτω των 45 ετών.

Στόχος, λοιπόν, σύμφωνα με την ΕΤΥΚ είναι να δοθούν κίνητρα και σε αυτούς (χαμηλόμισθους και νέους) αφού πλέον δεν είναι εύκολο να βρουν άμεσα άλλη δουλειά.

Απορρόφηση στο δημόσιο τομέα

Σε περίπτωση που δεν καλυφθούν οι 900 θέσεις για εθελούσια έξοδο υπάρχει στο τραπέζι και η πρόταση της ΕΤΥΚ που αφορά στην απορρόφηση των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα. Κάτι που μπορεί να γίνει από τη στιγμή που οι υπάλληλοι αυτοί εργάζονταν σε κρατική τράπεζα.

Στόχος, όπως μας ειπώθηκε, είναι να μην πληρώσουν τα σπασμένα στο ΣΚΤ οι εργαζόμενοι και να μην υπάρξουν απολύσεις.  

Συνεργατισμός

Την ίδια στιγμή, η τελευταία πρόταση προς τις συντεχνίες για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου που υπέβαλε η Συνεργατική  προνοούσε αποζημιώσεις από:

  • Μίνιμουμ ποσό αποζημίωσης €20,000
  • Μέγιστο ποσό €170,000
  • Πληρωμή συσσωρευμένων αδειών μέχρι 2 έτη, ταμείο υγείας για 3 χρόνια, ασφάλεια ζωής  για 3 χρόνια, ταμείο ευημερίας για 3 χρόνια.
  • Μετατροπή των συμβατικών δανείων σε εμπορικά δάνεια,
  • Για όσους υπαλλήλους έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις ή υπερβάσεις σε τρεχούμενους ή και κάρτες, προτείνεται κατακράτηση του 30% επί του συνολικού ποσού για ένα εξάμηνο ώστε να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους

Αξίζει να αναφερθεί ότι από το σύνολο των 2650 εργαζομένων στη ΣΚΤ, η Ελληνική Τράπεζα θα απορροφήσει τους 1100 εργαζομένους, 900 θα αφυπηρετήσουν στη βάση σχεδίου εθελούσιας εξόδου και 650 θα μεταφερθούν στο Φορέα.

9