Η κρίση της τουρκικής λίρας και πώς επηρεάζει την Ευρώπη

Η κρίση της τουρκικής λίρας και πώς επηρεάζει την Ευρώπη

10/08/2018 - 13:15
Μιχάλης Κυβιδιώτης

Η κρίση της οικονομίας στη Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει επηρεάσει τόσο το εσωτερικό της χώρας όσο και τις εξωτερικές της συναλλαγές.

Κάθε μέρα η τουρκική λίρα πέφτει έναντι του δολαρίου. Την Παρασκευή η τουρκική λίρα έχει πέσει κάτω από τις 6 λίρες έναντι του δολαρίου. 

Η Ευρώπη παρακολουθεί από κοντά την οικονομία της Τουρκίας και είναι έτοιμη να ενεργοποίησει τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας,  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έχει συσταθεί για την παρακολούθηση της δραστηριότητας των μεγαλύτερων τραπεζών της περιοχής, ιδιαίτερα τους τελευταίους δύο μήνες.

Η ΕΕ δεν θεωρεί ακόμη την κατάσταση κρίσιμη

Μπορεί επίσημα η ΕΕ να μην θεωρεί ακόμα την κατάσταση κρίσιμη, ωστόσο βλέπει την Ισπανική τράπεζα BBVA, την ιταλική UniCredit και την BNP Paribas της Γαλλίας, οι οποίες έχουν σημαντικές δραστηριότητες στην Τουρκία, ως ιδιαίτερα εκτεθειμένες αφού οι μετοχές των οποίων βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Η διαφορά της λίρας έναντι του δολαρίου έχει επίσης εκθέσει τις τοπικές τράπεζες λόγω της κλίμακας δανεισμού σε ξένο νόμισμα στην Τουρκία.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους αυτή την εβδομάδα ότι η υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου "θα μπορούσε να διαβρώσει σε μεγάλο βαθμό το υπερβάλλον κεφάλαιο των τραπεζών". 

Ο Charles Robertson, επικεφαλής οικονομολόγος της EM Renaissance Capital, δήλωσε: "Η αγορά έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στον τρόπο διαχείρισης της οικονομιάς του προέδρου Ερντογάν, του γαμπρού του ως υπουργού Οικονομικών και λόγω της ανικανότητας της Κεντρικής Τράπεζας να ενεργεί όπως χρειάζεται". 

Η Jane Foley, επικεφαλής της στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών της Rabobank, δήλωσε ότι τα «προκλητικά» σχόλια του κ. Ερντογάν «είχαν μειώσει την ελπίδα των αγορών» ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να σφίξει τη νομισματική πολιτική ή να αρχίσει οικονομική μεταρρύθμιση.

«Η αγορά από αυτή την άποψη είναι μια δύναμη της φύσης», είπε.

Τι λέει το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας

Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας δήλωσε την Πέμπτη ότι ο τραπεζικός τομέας προστατεύεται από την ισχυρή κεφαλαιακή του διάρθρωση και τους ισολογισμούς: "Σε αντίθεση με τις κερδοσκοπικές δηλώσεις που γίνονται στην αγορά για τις τράπεζες και τις εταιρείες μας, οι ρυθμιστικοί φορείς μας δεν βλέπουν να αποτελεί πρόβλημα η συναλλαγματική ισοτιμία ή να υπάρχει θέμα με τους κινδύνους ρευστότητας".

Το ποσοστό του ισολογισμού του τουρκικού τομέα που αντιπροσωπεύει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένει χαμηλό στο 3%. Ωστόσο, ο οργανισμός αξιολόγησης Moody's, δήλωσε πρόσφατα ότι αναμένεται να αυξηθεί το χρέος με την αύξηση των οικονομικών πιέσεων. 

Το μεγάλο «άγχος» της Ευρώπης είναι η Γαλλία, η Ισπανία και Ιταλία. Οι τράπεζες των χωρών αυτών έχουν ισχυρές συναλλαγές με την Τουρκία. Η Ισπανία έχει 83.3 δισεκατομμύρια δολάρια από Τούρκους δανειστές, η Γαλλία έχει 38,4 δισεκατομμύρια δολάρια και η Ιταλία 17 δισεκατομμύρια δολάρια. 

 

 

Πηγή: 
Financial Times

Close