Οδυσσέας στη Δ.Ε: «Ο ΥΠΟΙΚ ευθύνεται για την κατάρρευση της ΣΚΤ»

Οδυσσέας στη Δ.Ε: «Ο ΥΠΟΙΚ ευθύνεται για την κατάρρευση της ΣΚΤ»

 

*Το κείμενο ανανεώνεται συνεχώς 

Πράματα και θάματα ακούμε για μια ακόμα ημέρα, στις ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για τα όσα έγιναν στον Συνεργατισμό.

Ο Παναγιώτης Φιλίππου, πρώην Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου 2012 κατέθεσε στις 09:00 γύρω στις 10:00 κατέθεσε και ο Γρηγόρης Μαλλίωτης, πρώην μέλος της Επιτροπείας της ΣΚΤ από τις 26 Ιουνίου 2010 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2013.

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Οδυσσέα Μιχαηλίδη ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής. Η σημερινή κατάθεση κράτησε περαν των τρεισήμισι ωρών.

Απαντώντας σε  ερωτήσεις ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι με τις ευλογίες του ΥΠΟΙΚ αυξήθηκαν το 2016 οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι της ΣΚΤ, «άρα ο Υπουργός δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τι συνέβαινε στο Συνεργατισμό».

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έριξε σκιές και για το συμβόλαιο Χατζηγιάννη ρίχνοντας την ευθύνη στον Υπουργό Οικονομικών, κάνοντας λόγο για υπέρβαση εξουσίας. Όπως είπε: «Με βάση την απόφαση της Επιτροπείας το συμβόλαιο του κ. Χατζηγιάννη ολοκληρώνετο τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά εμείς  είδαμε συμβόλαιο που ολοκληρώνετο την 3οη Ιουνίου 2019».

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, «πιστεύω ότι ο Υπουργός Οικονομικών και ο κ.Διονυσίου γνώριζαν τι συνέβαινε και γι’αυτό έχουν ευθύνη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε στην απογοήτευση που εξέφραζε η Διοικήτρια της ΣΚΤ για το γεγονός ότι δεν έγινε κάτι για να αποφευχθεί το πρόβλημα στο Συνεργατισμό.

‘Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη: «'Οταν τον Ιανουάριο του 2018 ο κ. Χατζηγιάννης έλεγε ότι τα πράγματα στο Συνεργατισμό του 2018 ήταν καλά έλεγε ψέματα».

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι «η Κομισιόν έριχνε κεραυνούς και στον Συνεργατισμό ασχολούνταν με τις δωρεάν μετοχές. Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή. Η καθυστέρηση στην αντίληψη του προβλήματος και η μη λήψη μέτρων οδήγησε στη χρεοκοπία του Συνεργατισμού».

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έκανε ειδική αναφορά στην υπόθεση της «Αltamira» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο χειρισμός στην υπόθεση ήταν μεμπτός, κακός και δεν διασφάλιζε τα συμφέροντα της Συνεργατικής. Διαπιστώσαμε ότι μας είπαν παραμύθια».

Ο Γενικός Ελεγκτής τόνισε ότι η συμφωνία με την «Altamira» ήταν επιλογή του Νικόλα Χατζηγιάννη ο οποίος δεν ενημέρωσε καν την Επιτροπεία.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης τόνισε ότι οι κυβερνώντες ενεργούσαν επιπόλαια και δεν λογάριαζαν τις δεσμεύσεις με τους επόπτες.

Έριξε για μια ακόμα φορά τα πυρά του στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, και τόνισε ότι: «Την ώρα που το καράβι βούλιαζε έκαναν σημειώματα για τις δωρεάν μετοχές».

Ο Γενικός Ελεγκτής ισχυρίστηκε ότι «έλεγαν ψέματα και παραπλανούσαν τους επόπτες». 

Εξαιρετικής σημασίας η τοποθέτηση σε σχέση με την συμφωνία Συνεργατισμού-Altamira, όπου ο Γενικός Ελεγκτής τόνισε πως αυτή τη στιγμή ουσιαστικά η συμφωνία βρίσκεται στον αέρα. 

Φιλίππου: Οι γραμματείς έκαναν πάρτι με τα δάνεια

Φοβερές καταγγελίες από τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπείας του Συνεργατισμού ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «οι γραμματείς των ΣΠΙ έκαναν πάρτι με τα δάνεια, ενώ δάνειζαν ακόμα και σε πεθαμένους».

Σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Φιλίππου ανέφερε ότι η «Συνεργατική Κεντρική .Τράπεζα δεν είχε εξουσίες. Ωστόσο, η Υπηρεσία Ελέγχου πλήρωνε υπερωρίες έναν ελεγκτή για έλεγχο που έκανε μια φορά το χρόνο».

Ο κ. Φιλίππου ισχυρίστηκε ότι κάποιοι στη Διοίκηση του Συνεργατισμου ήθελαν προαγωγές ενώ η χώρα έμπαινε υπό επιτήρηση και σε μνημόνια, ενώ τόνισε πως γίνονταν συγχωνεύσεις στα Συνεργατικά Ιδρύματα για να κρυφτούν καταστάσεις.

Μαλλιώτης: Θα έπρεπε να διωχθούν όλες οι ΣΠΕ

Ο κ. Μαλλιώτης στη δική του κατάθεση, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "θα έπρεπε να διωχθούν όλες οι ΣΠΕ και όχι μόνο η ΣΠΕ Αγ. Φύλας».

Το πρώην μέλος της Επιτροπείας ανέφερε συγκεκριμένα ότι: «Έννια άτομα είχαν συμφέροντα, αλλά όταν κατάλαβα τι συνέβαινε παραιτήθηκα»

9