Το τέλος του δολαρίου; Ποιες χώρες ψάχνουν νεο οικονομικό σύστημα

Το τέλος του δολαρίου; Ποιες χώρες ψάχνουν νεο οικονομικό σύστημα
ΗΠΑ VS όλων: Ποιες χώρες ψάχνουν νεο χρηματοπιστωτικό σύστημα- Μπορεί η Τουρκία να ξεφύγει από τη δείνη του δολαρίου- Τι μας ανέφερε η Διεθνολόγος Άννα Προκοπίου- Ποια η οικονομική δύναμη των ΗΠΑ

Σε ανοιχτό οικονομικό πόλεμο με το 1/10 των χωρών του κόσμου και με συνολικό πληθυσμό 2 δις έχουν ανοίξει οι ΗΠΑ ρη στιγμή που οι χώρες αυτές με συνολικό ΑΕΠ άνω των 15 τρισ. δολαρίων, έχουν αρχίσει να σκέφτονται τη δημιουργία ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος και το οποίο θα κινείται έξω από τον αμερικανικό μακρύ βραχίονα.

Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται η Ρωσία, το Ιράν, η Βενεζουέλα, η Κούβα, το Σουδάν, η Ζιμπάμπουε, η Μιανμάρ, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Βόρεια Κορέα ,αλλά και άλλα κράτη όπως η Κίνα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσο η Ρωσία, όσο και η Κίνα, έχουν αναπτύξει τις δικές τους εκδοχές για την Παγκόσμια Διατραπεζική Χρηματοπιστωτική Τηλεπικοινωνία (SWIFT), το παγκόσμιο δίκτυο που επιτρέπει τις διασυνοριακές χρηματοπιστωτικές συναλλαγές μεταξύ χιλιάδων τραπεζών.

Παράλληλα,  και οι δύο χώρες προτρέπουν τους εμπορικούς τους εταίρους να αποτρέψουν το δολάριο στο διμερές εμπόριο τους υπέρ των τοπικών νομισμάτων.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες άτομα έχουν αποκλεισθεί αποτελεσματικά από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα στο οποίο κυριαρχούν οι ΗΠΑ.

Ποια η άποψη της Ουάσιγκτον

Σύμφωνα με την άποψη της Ουάσινγκτον, οι οικονομικές κυρώσεις οφείλονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τρομοκρατία, εγκληματικότητα, εμπόριο πυρηνικών, διαφθορά, είτε, στην περίπτωση της Κίνας, σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων.

Μπορεί να υπάρξει ρωγμή στο οικονομικό μοντέλο των ΗΠΑ

Τι θα συμβεί στην παγκόσμια οικονομία εάν αυτό το σχέδιο πάρει σάρκα και οστά; Πόσο πιθανό είναι και ποιος θα είναι ο αντίχτυπος στην αμερικανική οικονομία; Μπορούν αυτές οι χώρες να αμφισβητήσουν το σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών;

Με αφορμή την οικονομική κρίση στην Τουρκία και τις ανοιχτές διαμάχες με τις ΗΠΑ μιλήσαμε επ’ αυτού με τη Διεθνολόγο Άννα Κουκίδου Προκοπίου η οποία μας ανέφερε ότι αν και ο Ερντογάν την περασμένη βδομάδα κάλεσε τον Πούτιν και το Ιράν σε μια ενδεχόμενη συνεργασία μακριά από το δολάριο εντούτοις δεν είναι τόσο απλό να αναγκάσει οποιοσδήποτε κάποιον επιχειρηματία να πληρώνεται σε άλλο νόμισμα.  Ειδικότερα, όταν πρόκειται για την τουρκική λίρα η οποία δεν έχει σταθερότητα σε σύγκριση με το δολάριο και μπορεί μέσα σε λίγο χρόνο να χάσει και τη μισή της αξία.

Παράλληλα, μας ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο είναι πρακτικά  αδύνατο και ανέφικτο. Πόσο μάλλον να γίνει άμεσα λόγω του ότι ο χρόνος φαίνεται να πιέζει τις χώρες αυτές.

Σε ερώτηση μας κατά πόσον θα μπορούσε κάτι τέτοιο να πλήξει τις ΗΠΑ η κα Προκοπίου μας τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει διότι όλες οι τραπεζικές συναλλαγές γίνονται αυτή τη στάγμα μέσω του δολαρίου οπότε πως θα μπορέσει κάποιος να αναγκάσει τόσο τις τράπεζες όσο και τους επιχειρηματίες να αλλάξουν νόμισμα. Το δολάριο είναι ένα σταθερό νόμισμα τη στιγμή που άλλα νομίσματα όπως η τουρκική λίρα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες χώρες.

Ειδικότερα χώρες όπως η Τουρκία -ακόμα και μέσω ενός SWIFT Payment system- όπως έγινε στην περίπτωση της ανταλλαγής χρυσού με πετρέλαιο με το Ιράν-  θα εξακολουθεί να πρέπει να αποπληρώσει με δολάρια αφού καμία τράπεζα ή επιχειρηματίας δεν θα δεχτεί το νέο σύστημα.

Eν κατακλείδι μας ανέφερε ότι η πολιτική και κοινωνική αστάθεια που υπάρχει σε αυτές τις χώρες όπως η Τουρκία δεν επιτρέπουν εύκολα την προσέλκυση επενδύσεων.

Ως παράδειγμα μας ανέφερε την περίπτωση των αγωγών που θα ήταν μεν πολύ επωφελές να περάσουν από την Τουρκία αλλά – όπως τονίζεται σε μυστικά έγγραφα των ισραηλινών αρχών και τα οποία διέρρευσαν- το κλίμα πολιτικής αστάθειας στην εν λόγω χώρα δυσκολεύει κατά πολύ τα ζητήματα.

Η οικονομία των ΗΠΑ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως κατά ονομαστικό ΑΕΠ και τη δεύτερη μεγαλύτερη σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP). Παράλληλα, έχει το έβδομο υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ (ονομαστικό) και το ενδέκατο υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ (PPP).

 Οι ΗΠΑ έχουν έναν ισχυρό βιομηχανικό κλάδο παγκοσμίως με καινοτομίες υψηλής τεχνολογίας καθώς και τη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανική παραγωγή στον κόσμο. Το αμερικανικό δολάριο είναι το νόμισμα που χρησιμοποιείται περισσότερο στις διεθνείς συναλλαγές και είναι το κυριότερο αποθεματικό νόμισμα παγκοσμίως αφού πολλές χώρες το χρησιμοποιούν ως επίσημο νόμισμα.

 Οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της είναι η Κίνα, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ινδία και η Ταϊβάν μερικών εκ των οποίων σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Οι ΗΠΑ έχουν τη δεύτερη υψηλότερη συνολική εκτιμώμενη αξία φυσικών πόρων, η οποία εκτιμάται σε 45 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι Αμερικανοί έχουν το υψηλότερο μέσο εισόδημα νοικοκυριού και εργαζομένων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Παράλληλα, πρόκειται για τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο ενώ διατηρούν και τη μεγαλύτερη εσωτερική αγορά για αγαθά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2016 το σύνολο των συναλλαγών των ΗΠΑ ανήλθε σε 4,92 τρισεκατομμύρια ενώ τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, οι 134 εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία είναι το γεγονός ότι οι Η.Π.Α. έχουν μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές χρηματοπιστωτικές αγορές στον κόσμο. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου.

Οι οικονομίες των «ισχυρών» αυτών χωρών

ΡΩΣΙΑ

Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα ανά τον κόσμο ανά περιοχή, καλύπτοντας εξ ολοκλήρου τη Βόρεια Ασία και την πλειοψηφία της Ανατολικής Ευρώπης. Έχει μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, που στηρίζεται από τους εκτεταμένους φυσικούς πόρους της χώρας, ενώ είναι παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία έχει έναν από τους πιο ισχυρούς στρατούς στον κόσμο ενώ κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα πυρηνικών όπλων με περίπου 7.000 πυρηνικές κεφαλές.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που βασίζεται στην ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, η ρωσική οικονομία βρίσκεται κάτω από την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Γερμανία.

Συνολικά, το ΑΕΠ ανά ισοτιμία αγοραστικής δύναμης στη Ρωσία ήταν 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2017.

Η Ρωσίας ελέγχει πάνω από το 30% των φυσικών πόρων του κόσμου ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά τη συνολική αξία των φυσικών πόρων της Ρωσίας σε 75 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Εκτός από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο η Ρωσία κατέχει και πολύτιμα μέταλλα, τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της. Η Ρωσία θεωρείται «ενεργειακή υπερδύναμη» αφού έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο ενώ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου. Είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή,  η Ρωσία διαθέτει μια μεγάλη και εξελιγμένη βιομηχανία όπλων ικανή να σχεδιάζει και να κατασκευάζει στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, πυρηνικών υποβρυχίων, πυροβόλων όπλων, βαλλιστικών βλημάτων μικρής εμβέλειας / μεγάλης εμβέλειας. Η αξία των ρωσικών εξαγωγών όπλων ανήλθε σε 15,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013. Οι κορυφαίες στρατιωτικές εξαγωγές από τη Ρωσία περιλαμβάνουν τα αεροσκάφη μάχης, τα συστήματα αεράμυνας, τα πλοία και τα υποβρύχια.

 

 

ΚΙΝΑ

Η κίνα με φυσικούς πόρους ύψους 23 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων το 90% είναι άνθρακας και μέταλλα σπάνιων γαιών και έχοντας τα μεγαλύτερα συνολικά τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία του κόσμου ύψους 39,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με συνολικές καταθέσεις ύψους 26,54 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετοιμάζεται για τη διείσδυση της στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.

Η αλματώδης οικονομική ανάπτυξη της Κίνας τα τελευταία χρόνια  ανέδειξαν τη χώρα ως τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως και στην πρώτη θέση σε εξαγωγές. Παράλληλα, η βιομηχανική γιγάντωση της, τη φέρνει στην πρώτη θέση σε εισαγωγές πετρελαίου πίσω από τις ΗΠΑ με 8,4 εκατομμύρια βαρέλια.

ΙΡΑΝ

Η οικονομία του Ιράν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, διατηρώντας το 10% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου παγκοσμίως και το 15% των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Το Ιράν έχει πέμπτη υψηλότερη συνολική εκτιμώμενη αξία φυσικών πόρων, η οποία εκτιμάται σε 27,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η χώρα είναι μέλος των Next Eleven λόγω των υψηλών αναπτυξιακών της δυνατοτήτων.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Η οικονομία της Βενεζουέλας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο πετρέλαιο. Το συνολικό εμπόριο πετρελαίου ξεπερνά το 48% του ΑΕγχΠ της χώρας ενώ τα προϊόντα πετρελαίου ξεπερνούν το 90% των εξαγωγών. Η Βενεζουέλα είναι το έκτη μεγαλύτερη χώρα   στην παραγωγή πετρελαίου και  παράγει 2.300.000 βαρέλια (370.000 m3) ημερησίως.

Παράλληλα, κατασκευάζει και εξάγει προϊόντα βαριάς βιομηχανίας όπως χάλυβα, αλουμίνιο και τσιμέντο. Άλλες αξιοσημείωτες κατασκευές περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά και αυτοκίνητα, καθώς και ποτά και τρόφιμα. Η γεωργία στη Βενεζουέλα αντιπροσωπεύει περίπου το 4,4% του ΑΕΠ, το 7,3% του εργατικού δυναμικού και τουλάχιστον το ένα τέταρτο της γης της Βενεζουέλας. Παράλληλα, εξάγει ρύζι, καλαμπόκι, ψάρι, τροπικά φρούτα, καφέ, χοιρινό και βοδινό κρέας.

  • GDP: $330.9 billion
  • GDP rank: 47th

 

 

9