Μαρτυρία.:«Στη ΣΚΤ δεν πληρώνονταν λογαριασμοί για 1 χρόνο»

Μαρτυρία.:«Στη ΣΚΤ δεν πληρώνονταν λογαριασμοί για 1 χρόνο»

Μαρτυρία.:«Στη ΣΚΤ δεν πληρώνονταν λογαριασμοί για 1 χρόνο»
Νέες αποκαλύψεις

Η αδυναμία εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων στα πέντε χρόνια,  (περίοδο που περιέλαβε η PIMCO στις παραδοχές της για να υπολογίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες του 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ), η μη παρακολούθηση των λογαριασμών, , αλλά και οι υποσχέσεις ότι δεν θα γίνουν εκποιήσεις, ήταν μεταξύ άλλων οι αιτίες για αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών του Συνεργατισμού πέραν των υπολογισμών της PIMCO. Aυτά λέχθηκαν σήμερα Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018  ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού από την πρώην Λειτουργό της Κεντρικής Τράπεζας Αργυρώ Προκοπίου και τον πρώην Α΄ Λειτουργό της Υπηρεσίας Ανάπτυξης και Ελέγχου Συνεργατικών Εταιρειών Δώρο Κακουλλή.  

Ταυτόχρονα, η κ. Προκοπίου είπε ότι και η άσκηση (comprehensive assessment) που διενήργησε ο SSM στον ισολογισμό του Συνεργατισμού με ημερομηνία αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου του 2013 έδειξε ότι το 1,5 δισ. ευρώ που υπολόγισε η PIMCO «ήταν ικανοποιητικό για τον Συνεργατισμό».

 

Καταρχήν δεν υπήρχε επαρκή νομοθεσία για εκποιήσεις, ενώ μετά που έγινε η νομοθεσία αυτή δεν δούλεψε ικανοποιητικά για να φέρει έστω και λίγα αποτελέσματα, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής η κ. Προκοπίου.

 

Πρόσθεσε ότι μετά άρχισε δημόσια συζήτηση για το θέμα και διάφορες υποσχέσεις με αποτέλεσμα παρά πολλοί να σταματήσουν να πληρώνουν τα δάνεια τους με την ελπίδα, όπως είπε, ότι κάποια στιγμή θα τους τα χαρίσουν».  

Αναφορικά με ελλείψεις που είχε να αντιμετωπίσει ο Συνεργατισμός, η κ. Προκοπίου είπε ότι δεν υπήρχε μηχανισμός να παρακολουθεί τις καθυστερήσεις των δανείων και να προσπαθεί να εισπράξει αυτές τις καθυστερήσεις.  

«Υπήρχαν λογαριασμοί να μην πληρώνονταν για ένα χρόνο αλλά να μην γινόταν ένα τηλεφώνημα», σημείωσε.  

Σημείωσε ότι στις παραδοχές της η PIMCO χρησιμοποίησε την περίοδο των πέντε ετών για να γίνει η εκποίηση εντός ενυπόθηκου ακινήτου.  

 

Σύμφωνα με την κ. Προκοπίου, αποφάσισαν να υπολογίσουν τις αναμενόμενες ζημιές για το δανειακό χαρτοφυλάκιο και κτίστηκε ένα οικονομικό μοντέλο που έδειχνε διάφορες συσχετίσεις και βρήκαμε ότι θα χρειάζονταν επιπλέον 816 εκ. ευρώ για τα ΣΠΙ που δεν περιλήφθηκαν μέσα στο δείγμα της PIMCO.  

Δώρος Κακουλλή: «Η αδυναμία του νομοθετικού πλαισίου για εκποιήσεις»

Εκφράζοντας προσωπική άποψη, ο κ. Κακουλλή είπε ότι ο κύριος λόγος που χρειάστηκαν περισσότερα κεφάλαια ήταν η αδυναμία εκποιήσεων λόγω του νομοθετικού πλαισίου.  

Οι παραδοχές της PIMCO ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να ολοκληρώνονται εκποιήσεις στα πέντε χρόνια, ενώ σχεδόν δεν έγινε καμιά εκποίηση γιατί ήταν πολύ δύσκολο, πρόσθεσε.  

Κληθείς να πει πώς η PIMCO κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορούσαν να γίνουν εκποιήσεις στα πέντε χρόνια, ο κ. Κακουλλής είπε ότι έλαβαν υπόψη πρόνοια του μνημονίου που προέβλεπε αλλαγή του νομικού πλαισίου για να επιτρέπονται εκποιήσεις σε λιγότερο από πέντε χρόνια, για περίοδο 30 μηνών.  

Μας εμπιστεύτηκαν ότι θα εφαρμόζαμε το μνημόνιο, πρόσθεσε.  

Ανέφερε ότι η PIMCO υπολόγισε το 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ κεφαλαιακές ανάγκες για τον Συνεργατισμό με συγκεκριμένες παραδοχές εκ των οποίων ήταν ότι θα μπορούσαν να γίνονται εκποιήσεις μέσα σε 5 χρόνια

 

Όταν αυτή η παραδοχή δεν ίσχυσε στην πράξη το 1,4 δισ. ευρώ θα έπρεπε να διαφοροποιηθεί ανάλογα, πρόσθεσε.  

Είπε ακόμη ότι τότε που ανακοινώθηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες από την PIMCO «ακούγαμε συνεχώς παράπονα και κατηγορίες ότι μεγαλώναμε τα ελλείμματα» και ότι ήταν πιο πολύ υψηλά από τα πραγματικά.  

Μάλιστα, κάλεσαν τη συντονιστική ομάδα στη Βουλή και στην ουσία δεχθήκαμε μια επίθεση ότι θεωρούσαν πως τα ποσά ήταν πολύ ψηλά και θα δημιουργείτο πρόβλημα στον τραπεζικό τομέα, πρόσθεσε.  

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, ο κ. Κακουλλή είπε ότι φάνηκε πως χρειαζόταν περισσότερα κεφάλαια όλο το τραπεζικό σύστημα. επειδή άλλαξαν οι παραδοχές και γιατί δεν έγιναν εκποιήσεις.  

Είπε ότι αν η PIMCO έβαζε αντί πέντε, 15 χρόνια χρόνο για να γίνει μια εκποίηση τότε τα νούμερα θα ήταν χειρότερα.

Home