Γιατί αθωώθηκαν Ηλιάδης και Τρ. Κύπρου - Οι αποφάσεις

Γιατί αθωώθηκαν Ηλιάδης και Τρ. Κύπρου - Οι αποφάσεις

Ανατροπή στη δίκη της Τράπεζας Κύπρου. Το Τριμελές Εφετείο κατά πλειοψηφία αθώωσε το πρωί της Τετάρτης 12 Σεπτεμβρίου 2018 τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέα Ηλιάδη αλλά και την Τράπεζα Κύπρου. Ο κ. Ηλιάδης καταδικάστηκε στις 05 Ιανουαρίου 2018 σε ποινή φυλάκισης 2.5 ετών, ενώ στην Τράπεζα Κύπρου επιβλήθηκε πρόστιμο 120.000 ευρώ.

Η Τράπεζα Κύπρου ως νομική οντότητα και ο Ανδρέας Ηλιάδης, τότε διευθύνων σύμβουλος του συγκροτήματος, κρίθηκαν ένοχοι στις 14 Δεκεμβρίου 2017 για την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς μέσω παραπλανητικών δηλώσεων για κεφαλαιουχικό έλλειμμα της τράπεζας στην ετήσια Γενική Συνέλευσή της στις 19 Ιουνίου 2012.  

Το Εφετείο αποφάνθηκε πλειοψηφικά,  ότι ο κ. Ηλιάδης ήθελε να καθησυχάσει τους μετόχους όταν ανέφερε ότι το έλλειμμα των 200 εκ.  στη συνέλευση της 19ης Ιουνίου 2012 ήταν διαχειρίσιμο και θα καλυπτόταν από την Τράπεζα Κύπρου. Το Εφετείο εξέτασε κατά πόσον στόχευε  μέσω της δήλωσης ο διευθύνων σύμβουλος και η Τράπεζα να χειραγωγήσουν την αγορά. 

Όπως αποφάνθηκε: «δεν επρόκειτο για μεθόδευση στο πλαίσιο χειραγώγησης της αγοράς, αλλά προσπάθεια από τον κ. Ηλιάδη, να αποφύγει την πίεση των μετόχων». Με βάση τη δικαστική απόφαση, η απάντηση του  κ. Ηλιάδη δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα και μάλιστα κακούργημα και ούτε η απάντηση στόχευε σε στρέβλωση των τιμών της αγοράς.

Τα εν λόγω δεδομένα υιοθέτησαν οι έντιμοι δικαστές πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος και ο ευπαίδευτος συνάδελφός του Τεύκρος Οικονόμου. Αντίθετα, η δικαστής Τ. Ψαρά - Μιλτιάδους εκπροσωπώντας τη μειοψηφία έκρινε ορθή την ενοχή του κ. Ηλιάδη και της Τράπεζας Κύπρου ισχυριζόμενη ότι η παραπλανητική δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου στη γενική συνέλευση οδηγούσε στη χειραγώγηση της αγοράς.

Τα γεγονότα

Τα γεγονότα επικεντρώνονται στην ετήσια γενική συνέλευση της 19ης Ιουνίου 2012. Στις επίμονες ερωτήσεις των μετόχων δόθηκε η απάντηση ότι το έλλειμμα ήταν 200 εκ. Ο κ. Ηλιάδης με βάση τα γεγονότα ανέφερε ότι το έλλειμμα ήταν διαχειρίσιμο και θα καλυπτόταν από την Τράπεζα Κύπρου.

Υπό το πρίσμα αυτών των γεγονότων το Κακουργιοδικείο εξέτασε το αδίκημα χειραγώγησης της αγοράς και σύμφωνα με το Κακουργιοδικείο συνειδητά ο κ. Ηλιάδης έδωσε πληροφορίες με παραπλανητικές ενδείξεις.

Τον Ανδρέα Ηλιάδη εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Δημήτρης Αραούζος και Πέτρος Σταύρου. Την Τράπεζα Κύπρου εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Πόλυς Πολυβίου και Στέλλα Πολυβίου. Τη Νομική Υπηρεσία εκπροσώπησε η δικηγόρος της Δημοκρατίας Πολίνα Ευθυβούλου.

Η αποφάση της πλειοψηφίας ΕΔΩ

Η απόφαση της μειοψηφίας ΕΔΩ

Η απόφαση του Εφετείου ΕΔΩ

9