Τους Αποχαιρετάμε - Αυτοί είναι οι Βουλευτές που αποχωρούν σήμερα από τη Βουλή - Εφάπαξ αποζημίωση €2,5 εκατ. θα πάρουν συνολικά 14 βουλευτές

Τους Αποχαιρετάμε - Αυτοί είναι οι Βουλευτές που αποχωρούν σήμερα από τη Βουλή - Εφάπαξ αποζημίωση €2,5 εκατ. θα πάρουν συνολικά 14 βουλευτές

vouleftes14 βουλευτές αποχωρούν από τη Βουλή σήμερα στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής. Οι περισσότεροι απ'  αυτούς έχουν συμπληρώσει δύο ή τρεις θητείες.

Oι 14 βουλευτές που δεν θα επαναδιεκδικήσουν τη Βουλευτική έδρα είναι:

Νίκος Κατσουρίδης

Γιάννος Λαμάρης

Σταύρος Ευαγόρου

Πάμπος Παπαγεωργίου

Πανίκος Σταυριανός

Μάριος Κάρογιαν

Αθηνά Κυριακίδου

Σοφοκλής Φυττή

Γιαννάκης Ομήρου

Ρούλα Μαυρονικόλα

Φειδίας Σαρίκας

Νίκος Νικολαίδης

Γιώργος Βαρνάβα

Νίκος Κουτσού

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» και τον συνάδελφο Ανδρέα Πιμπίσιη οι Βουλευτές που θα αποχωρήσουν θα πάρουν γερή αποζημίωση, με το ποσό να αγγίζει τα €2,5 εκατομμύρια.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας: 

Ποσό που αγγίζει τα δυόμισι εκατομμύρια ευρώ θα φύγει από τα κρατικά ταμεία με το κλείσιμο της Βουλής για να δοθεί ως εφάπαξ αποζημίωση στους 14 βουλευτές που αποχωρούν οριστικά από το νομοθετικό σώμα. Οι περισσότεροι από τους αποχωρούντες βουλευτές έχουν συμπληρώσει δύο και τρεις θητείες. Η αλλαγή αυτή είναι ίσως από τις μεγαλύτερες που επήλθαν στο κυπριακό Κοινοβούλιο από της ιδρύσεώς του το 1960.  
Σήμερα, τελευταία συνεδρία της παρούσας Βουλής, ένας στους τέσσερις  βουλευτές θα καθήσει για τελευταία φορά στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Αυτό σημαίνει μια, εκ των δεδομένων, ανανέωση του εκλογικού σώματος κατά 25%, πέραν των όποιων άλλων αλλαγών ενδεχομένως θα προκύψουν εκ του αποτελέσματος της 22ας Μαΐου.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των κομματικών ψηφοδελτίων έχει οριστικοποιηθεί ότι οι 42 από τους νυν βουλευτές διεκδικούν επάνοδό τους στη Βουλή και 14 έχουν κλείσει τον κοινοβουλευτικό τους βίο.Στα αξιοσημείωτα είναι πως σ' ένα κόμμα, τον ΔΗΣΥ, το σύνολο της νυν κοινοβουλευτικής ομάδας διεκδικεί επάνοδό της στη Βουλή μετά τις 22 Μαΐου. Και σ' ένα άλλο κόμμα, την ΕΔΕΚ, αποχωρεί το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας αφού κανένας από τους πέντε νυν βουλευτές δεν θα είναι υποψήφιος.
Η σημερινή συνεδρία πέραν από το καθαρά νομοθετικό έργο, το οποίο είναι και αρκετά σημαντικό, θα έχει και την ιδιαιτερότητα της τελευταίας συνεδρίας για αρκετά από τα μέλη της σημερινής Βουλής.Ξεκινώντας βεβαίως από τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου ο οποίος αποχαιρετά τα κοινοβουλευτικά έδρανα μετά από 35 χρόνια. Μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή το 1981, συμμετείχε σε έξι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, εξασφαλίζοντας την εκλογή σ' όλες αυτές και μόνο για μια τριετία που είχε υπουργοποιηθεί δεν βρισκόταν στο Κοινοβούλιο.
Πέντε από τους νυν βουλευτές του ΑΚΕΛ δεν θα επανέλθουν μετά τις εκλογές του Μάη. Ο Νίκος Κατσουρίδης είχε μπει στη Βουλή το 1991 και ολοκληρώνει φέτος 25 χρόνια συνεχούς και έντονης κοινοβουλευτικής παρουσίας, ο Σταύρος Ευαγόρου συμπλήρωσε τρεις θητείες αφού είχε καταλάβει έδρανο το 2001, το ίδιο ισχύει και για τον Γιάννη Λαμάρη, ενώ ο Πανίκος Σταυριανός αποχωρεί μετά από δύο θητείες και ο Πάμπος Παπαγεωργίου με μόνο μία θητεία.
Από τον χώρο του ΔΗΚΟ αποχωρεί ο Μάριος Καρογιάν, ο οποίος είχε μπει στη Βουλή το 2006 και τα έτη 2008-2011 διετέλεσε πρόεδρος του Σώματος. Επίσης, αποχωρούν ο Σοφοκλής Φυττής μετά από 15 χρόνια κοινοβουλευτικής δράσης και η Αθηνά Κυριακίδου μετά από 12 χρόνια στη Βουλή.
Από την ΕΔΕΚ φεύγουν και οι πέντε βουλευτές. Εκτός από τον κ. Ομήρου θα αποχωρήσουν οι Γιώργος Βαρνάβα, βουλευτής από το 2001, Ρούλα Μαυρονικόλα μετά από δύο θητείες, Νίκος Νικολαΐδης μετά από μια θητεία και Φειδίας Σαρίκας ύστερα από 10 χρόνια κοινοβουλευτικού βίου.
Σ' αυτούς που αποχωρούν μετά από δύο θητείες και ο Νίκος Κουτσού, ο οποίος εισήλθε στη Βουλή ως βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ και στη συνέχεια εντάχθηκε στη Συμμαχία Πολιτών.
Όλοι οι αποχωρούντες θα λάβουν συνολικό εφάπαξ 2,4 εκατομμυρίων ευρώ με το μεγαλύτερο ποσό 2,2 να διανέμεται στους 12 από τους 14 αποχωρούντες.Πιο συγκεκριμένα: Όσοι βουλευτές έχουν συμπληρώσει μόνο μια θητεία (στην προκειμένη περίπτωση είναι δύο άτομα) δικαιούνται έκαστος εφάπαξ €75.728,53 καθώς και ακαθάριστη μηνιαία σύνταξη €1.352,30 η οποία αρχίζει να πληρώνεται μετά το 60ό έτος ηλικίας.

Όσοι βουλευτές έχουν συμπληρώσει από δύο θητείες και πάνω δικαιούνται έκαστος εφάπαξ €185.114,72. Τα άτομα αυτά εφόσον έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος ηλικίας θα λαμβάνουν μηνιαία ακαθάριστη σύνταξη ύψους €3.305,62.

Από τους 12 αποχωρούντες οι έξι έχουν συμπληρώσει δύο θητείες, τέσσερις έκαναν τρεις θητείες και δύο πέντε θητείες. Ωστόσο, η οροφή είναι οι δύο θητείες και γι' αυτό θα λάβουν το ίδιο ποσό

 

Home