Πλατφόρμα Διαφάνεια Τώρα - Πρόοδος και Ανατροπές στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της Κύπρου

Πλατφόρμα Διαφάνεια Τώρα - Πρόοδος και Ανατροπές στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της Κύπρου

Χαιρετίζουμε την έγκριση από την Βουλή των Αντιπροσώπων της νομοθεσίας που διέπει την διαφάνεια στην χρηματοδότηση των κομμάτων, σε συμμόρφωση των συστάσεων GRECO. Παρά τις κάποιες τροπολογίες που έγιναν, θεωρούμε ότι έχει γίνει ένα τεράστιο και αποφασιστικό βήμα στην σωστή κατεύθυνση αναφέρει σε ανακοίνωση της η πλατφόρμα Διαφάνεια Τώρα .

Αναλυτικά η Ανακοίνωση: 

Οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να νοιώθουν υπερήφανοι ότι οι συντονισμένες προσπάθειες τους έχουν αποδώσει καρπούς. Αποδεικνύουμε ότι είμαστε, ως πολίτες, σε θέση να πάρουμε την τύχη της χώρας μας στα χέρια μας. Στα χέρια μας είναι να επηρεάσουμε το πολιτικό σύστημα. Οι 8,000 πολίτες που έχουν προσυπογράψει κατά καιρούς τις προτάσεις της πλατφόρμας Διαφάνεια Τώρα! μπορούν να νοιώθουν δικαιωμένοι.

Δεν είχαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τον ίδιο ρόλο στην έγκριση της νομοθεσίας. Άλλες στήριξαν τις προσπάθειες των πολιτών και άλλοι τις καταπολέμησαν και μας χλεύασαν. Στους σταθερούς υποστηρικτές της προσπάθειας εκτιμούμε δημόσια τον ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Οικολόγων. Δυστυχώς η ευφορία μας αυτή μετριάζεται από την προσπάθεια των μεγάλων κομμάτων ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ όπως αυξήσουν το εκλογικό μέτρο. Ακόμα χειρότερο, αρνούνται πεισματικά να ανταποκριθούν στην έντονη επιθυμία των πολιτών για εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η πολυφωνία, διαμοιράζεται η κρατική χορηγία στους μεγάλους και τα μικρά κόμματα κινδυνεύουν από οικονομικό στραγγαλισμό. Δημιουργούνται έτσι πολιτικά μονοπώλια. 70% των πολιτών διαφωνούν με την αύξηση του εκλογικού μέτρου και 83% ζητούν οριζόντια ψηφοφορία!

Η πλατφόρμα Πολιτών Διαφάνεια Τώρα! επαναφέρει την πρόταση για οριζόντια ψηφοφορία. 1. Ο θεσμός της ΟΡΙΖΟΝΤΙΑΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ είναι απαραίτητος για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Ολοκληρωμένη πρόταση έχει ετοιμαστεί από την πλατφόρμα σε συνεργασία με τα κόμματα ΔΗΣΥ, Κίνημα Οικολόγων και Συμμαχία Πολιτών. Όλα τα κόμματα είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν και τα καλούμε εκ νέου να υιοθετήσουν μια πρόταση που προκρίνει το 83% των πολιτών. 2. Η καθιέρωση ελάχιστου ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΜΕΤΡΟΥ, όπως την εισηγούνται τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, χωρίς το μέτρο της οριζόντιας, είναι ύπουλη. Αύξηση του εκλογικού μέτρου χωρίς την εισαγωγή του θεσμού της οριζόντιας ψηφοφορίας οδηγεί σε φίμωση ομάδων πολιτών και απαγωγή της δημοκρατικής διαδικασίας από τους κομματικούς μηχανισμούς. 3. Αναμένουμε από τον ΔΗΣΥ να καταθέσει την πρόταση που συνυπόγραψε με τους πολίτες στην Βουλή για ψήφιση και να την στηρίξει. Μη κατάθεση της από τον ΔΗΣΥ με το πρόσχημα της διαφωνίας ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ δεν πείθει για την ειλικρίνεια των διακηρύξεων υποστήριξης. Χαιρετίζουμε την σταθερή υποστήριξη του Κινήματος Οικολόγων και Συμμαχίας Πολιτών στην πρόταση και καλωσορίζουμε την θετική τοποθέτηση του ΕΥΡΩΚΟ. Δυστυχώς η στάση της ΕΔΕΚ είναι αντίθετη από ότι μας είχαν διαβεβαιώσει στελέχη πριν την εκλογή νέας ηγεσίας. Σημειώνουμε ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ έχουν χλευάσει με δηλώσεις τους το αίτημα του 83% των πολιτών.

Home