Παυλόπουλος: Δεν νοούνται εκπτώσεις όσον αφορά την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Παυλόπουλος: Δεν νοούνται εκπτώσεις όσον αφορά την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας

10/01/2017 - 15:03

Κατηγορηματικός ότι δεν νοούνται εκπτώσεις στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον ενημερώνει για τις επαφές που είχε χθες με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό.

«Υποχωρήσεις δεν νοούνται γιατί θα σημαίνει παραβίαση του διεθνούς δικαίου» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν διατίθενται να προχωρήσουν σε τέτοιες παραχωρήσεις» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά σημαντικό ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι εφοδιασμένος με στέρεη γραμμή που στηρίζουν οι πολιτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

Όπως εξάλλου τόνισε ο κ. Παυλόπουλος η γραμμή είναι αυτή και ευρωπαϊκή καθώς «όταν Ελλάδα και Κύπρος υπερασπίζονται την κυριαρχία της κυπριακής δημοκρατίας υπερασπίζονται την κυριαρχία κάθε ευρωπαικού κράτους».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε «ένα ευαίσθητο στάδιο» σημειώνοντας ως σημαντικό και θετικό ότι «υπάρχει συναντίληψη των πολιτικών δυνάμεων και υποστήριξη πάγιων θέσεων σε σχέση με την αποφασιστικότητα να βρούμε δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό αλλά και με την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε θέσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο τις αποφάσειςτου ΟΗΕ και την ιδιότητα της Κύπρου».

Εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι οι συνομιλίες έχουν αποκτήσει δυναμική και όλες οι εξελίξεις είναι ανοιχτές, χωρίς να προεξοφλείται τίποτα. Το Μαξίμου δεν κρύβει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης, όμως διαπιστώνει ότι το κλειδί για τις εξελίξεις φαίνεται ότι το κρατά η Άγκυρα και η διάθεση της τουρκικής πλευράς για ουσιαστική πρόοδο στο πρόβλημα. 

Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβούν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν στην Γενεύη για την πολυμερή διεθνή διάσκεψη, όπως συμφώνησαν οι δυο τους σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος τα είπαν επί 30’ (πάνω από 60’ με τη διερμηνεία) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εάν διαφανούν προοπτικές συμφωνίας στις συζητήσεις που ήδη γίνονται εκεί μεταξύ Αναστασιάδη-Ακινζί, τότε έχει νόημα και η δική τους παρουσία, κάτι που θα κριθεί πιθανότατα σήμερα και πάντως έως την Τετάρτη, αφού η πολυμερής έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Οι κ.κ. Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, εκτιμώντας διαρκώς τα δεδομένα που θα διαμορφώνονται στη Γενεύη. Αν δεν παραστούν οι δύο ηγέτες, τότε Ελλάδα και Τουρκία θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών.

Διαβάστε το διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας με τον Προκόπη Παυλόπουλο:

«ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ενημερώσω μετά και την ενημέρωση όλων των πολιτικών αρχηγών, για τη στάση της ελληνικής πλευράς ενόψει της διαπραγμάτευσης και των εντατικών συνομιλιών της Γενεύης για το Κυπριακό, μια διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε ένα ευαίσθητο στάδιο.

Θεωρώ ως εξαιρετικά σημαντικό και θετικό το γεγονός ότι υπάρχει μια συναντίληψη όλων των πολιτικών δυνάμεων και υποστήριξη πάγιων θέσεων της ελληνικής πλευράς, σε σχέση με την αποφασιστικότητά μας από τη μια πλευρά να βρούμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, από την άλλη πλευρά, όμως, και την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε θέσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, από τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και από την ίδια την ιδιότητα της Κύπρου, ως Κράτος – Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νομίζω ότι υπάρχει μια ολόπλευρη στήριξη τούτη την ώρα από τον ελληνικό πολιτικό κόσμο στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και αυτό νομίζω ότι δυναμώνει συνολικά την θέση της ελληνικής πλευράς στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:   Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι κατά τις συνομιλίες αυτές ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Αναστασιάδης είναι εφοδιασμένος με μια στέρεη γραμμή, την οποία υποστηρίζει το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων σ’ Ελλάδα και Κύπρο.  Πολλώ μάλλον όταν η γραμμή αυτή είναι απολύτως σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, κυρίως όμως με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.  Είναι δηλαδή και Ευρωπαϊκή γραμμή.  Διότι όταν Ελλάδα και Κύπρος υπερασπίζονται την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας υπερασπίζονται στην ουσία και την κυριαρχία κάθε Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που γνωρίζουν - ή οφείλουν να γνωρίζουν - πάρα πολύ καλά όλοι οι Εταίροι μας και, πρωτίστως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά τούτο, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι σαφές για όλους μας και, βεβαίως, για τους Εταίρους μας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι εκπτώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν νοούνται.  Διότι κάθε υποχώρηση ή υπαναχώρηση στον τομέα αυτόν θα σήμαινε ευθεία παραβίαση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.  Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος άλλωστε, δεν διατίθενται να προχωρήσουν σε τέτοιες υπαναχωρήσεις.  Και νομίζω ότι είναι πρώτη φορά που σε τέτοιες συνομιλίες και σε τέτοιο κρίσιμο σημείο υπάρχει και αυτή η ενότητα και αυτή η θωράκιση του Κυπριακού, επιτέλους, πάνω σε βάσεις οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχουν όχι μόνον η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και πολλοί άλλοι στην Διεθνή Κοινότητα και ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση που στηρίζουν την λύση, την βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ».

protothema.gr


Close