Τι συνέβη στη Γενεύη κατά τη 2η ημέρα

Τι συνέβη στη Γενεύη κατά τη 2η ημέρα

11/01/2017 - 01:03

Εκτός προγράμματος βγήκαν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη κατά τη δεύτερη ημέρα αφού οι δύο ηγέτες δεν ακούμπησαν καν τα θέματα Οικονομίας και Ε.Ε. αλλά αναλώθηκαν στο θέμα της διακυβέρνησης. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι η δεύτερη συνάντηση ολοκληρώθηκε περασμένα μεσάνυχτα δεν έκλεισαν όλα τα κεφάλαια και έμειναν εκκρεμότητες για την Τετάρτη.

Διαβάστε εδώ την κάλυψη της Offsitecy για τις εξελίξεις στη Γενεύη

Είναι κοινή διαπίστωση πλέον ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν με το ρυθμό που όλοι ήλπιζαν. Οι διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζονται «δύσκολες» αφού αγγίζουν ευαίσθητα ζητήματα και για τις δύο πλευρές. Το γεγονός ότι το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης κατέλαβε την ατζέντα της δεύτερης ημέρας των συναντήσεων αναγκάζει όλους να εντείνουν της προσπάθειες κατά την τρίτη ημέρα των διαπραγματεύσεων όπου μεταξύ άλλων θα πρέπει να κατατεθούν και οι χάρτες.

Η διαρροή μονοπώλησε το ενδιαφέρον
Η διαρροή του εγγράφου που έδωσε το Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου επισκίασε σε μεγάλο βαθμό τις ίδιες τις διαπραγματεύσεις. Οι πολιτικοί αρχηγοί στην πλειοψηφία τους καταδίκασαν τη συγκεκριμένη κίνηση ενώ ο Πρόεδρος μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου διαμήνυσε  ότι δεν πρόκειται από ‘δω και πέραν να δώσει οποιοδήποτε έγγραφο στο Εθνικό Συμβούλιο.

Πρωινή συνάντηση βάσει προγράμματος
Όπως είχε συμφωνηθεί οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις της δεύτερης ημέρας με συζήτηση γύρω από το Κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, όπου υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες σε έξι σημεία.  Στη συνάντηση επικεντρώθηκαν σε τέσσερα από αυτά, τη συμμετοχή  και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακά όργανα, η τροποποίηση του συντάγματος και η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/Κ σε αυτά. Πολύ συζήτηση έγινε και για το FYR και αν θα υπάρχει ένα ή δύο κέντρα ελέγχου ενώ το θέμα του χειρισμού ξένων υπηκόων που είναι και εξαιρετικά ευαίσθητο παραπέμφθηκε στην επόμενη συνάντηση.
Για το απόγευμα ορίστηκαν δύο συναντήσεις για το Περιουσιακό και τη Διακυβέρνηση στις οποίες συμμετείχαν διαπραγματευτές και εμπειρογνώμονες.  Οι Ανδρέας Μαυρογιάννης, Κύπρος Χρυσοστομίδης, Πόλυς Πολυβίου και Τουμάζος Τσελεπής ήταν οι διαπραγματευτές της ε/κ για τα ζητήματα Διακυβέρνησης ενώ η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή ανέλαβε τη διαπραγμάτευση γα το θέμα των περιουσιών.

Καθυστέρηση στην απογευματινή συνάντηση
Με αρκετή καθυστέρηση ξεκίνησε η δεύτερη συνάντηση της ημέρας αφού οι δύο ηγέτες περίμεναν την ολοκλήρωση των συναντήσεων των διαπραγματευτικών ομάδων. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση για τα όσα συζητήθηκαν πριν αναλάβουν και πάλι δράση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τ/Κ ηγέτης. Η συζήτηση συνεχίστηκε με τη Διακυβέρνηση ενώ απέμεινε προς συζήτηση το θέμα της μεταχείρισης των ξένων υπηκόων. Η εκ περιτροπής Προεδρία δεν συζητήθηκε αν και αποτελεί προαπαιτούμενο για την Τ/Κ πλευρά ενόψει της Διάσκεψης της Πέμπτης.

Εξηγήσεις από Έιντε
Ο Ν. Χριστοδουλίδης ζήτησε διευκρινίσεις από τον Έιντε για την αναφορά του Νορβηγού διπλωμάτη κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε τη Δευτέρα στη Γενεύη, πως ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί αποφάσισαν μαζί του την πραγματοποίηση της Διάσκεψης και έτσι δεν προσκαλούν τους εαυτούς τους σε αυτήν, αλλά έχουν προσκαλέσει άλλο κόσμο. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα  είπε στον Ν. Χριστοδουλίδη πως είναι ξεκάθαρο πως είναι τα Ηνωμένα Έθνη που συγκαλούν τη Διάσκεψη.

Επεσήμανε πως αυτό που είπε στη δημοσιογραφική διάσκεψη ήταν ότι δεν υπήρχε ανάγκη να προσκληθούν ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, καθώς ο κ. Αναστασιάδης, ο κ. Ακιντζί και ο ίδιος από κοινού συμφώνησαν να συναντηθούν στη Γενεύη, κατά το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου.

Και το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Γενεύη
Αξιωματούχος του ΟΗΕ επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν καλεστεί να παραβρεθούν στην εναρκτήρια δεξίωση της διάσκεψης για την Κύπρο την Πέμπτη. Πάντως, παρά την πρόσκληση για τη δεξίωση, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διστάζει να εμπλέξει άμεσα στη φάση αυτή το Συμβούλιο Ασφαλείας, στη διάσκεψη της Γενεύης. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει – σύμφωνα με δυτικοευρωπαίο διπλωμάτη - από την χθεσινή ενημέρωση των μελών του Σ.Α. από τον κ. Γκουτέρες, στη διάρκεια του γεύματος που είχαν.
 
 Διόλου απίθανη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων πέραν της Πέμπτης
Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και με δεδομένη την καθυστέρηση που παρατηρείται στη διαδικασία η πολυαναμενόμενη Διάσκεψη της 12η Ιανουαρίου ίσως να είναι μία απλή τυπική διαδικασία. Πέραν του γεγονότος ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κατάληξη στην πλειοψηφία των υπό συζήτηση ζητημάτων υπάρχουν διάφορες πληροφορίες ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί. Όπως άλλωστε είπε και ο Νίκος Χριστοδουλίδης στις μεσημβρινές του δηλώσεις «Δεν είναι θέμα χρόνου αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να βρεθεί η λύση.
Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από την κατάθεση των χαρτών την Τετάρτη που θα κρίνει και τη συνέχεια τη διαδικασίας.


Close