Έιντε: «Η Διάσκεψη θα ξεκινήσει σε επίπεδο ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων και βλέπουμε»

Έιντε: «Η Διάσκεψη θα ξεκινήσει σε επίπεδο ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων και βλέπουμε»

11/01/2017 - 17:15
offsitecy

Κληθείς να διευκρινίσει ποιος συγκαλεί τη Διάσκεψη, απάντησε “τα Ηνωμένα Εθνη”.

Σε επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων θα αρχίσει η Διάσκεψη για την Κύπρο την Πέμπτη και εάν υπάρχει επιτυχία θα πάει στο ανώτατο επίπεδο. Αυτό ξεκαθάρισε o Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Ειντε  σε διάσκεψη Τύπου το απόγευμα της Τετάρτης.

΄Όπως  δήλωσε «είμαστε εκεί που θέλαμε να είμαστε», αλλά παραδέχθηκε ότι υπολείπεται πολλή δουλειά να γίνει»

Ο Νορβηγός εξήρε τη βούληση και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν οι δύο ηγέτες, «οι οποίοι παρά τα πολλά εμπόδια που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν είναι δεσμευμένοι στην επίλυση αυτού του προβλήματος μαζί».

Οι εγγυήτριες δυνάμεις, είπε, έχουν μιλήσει επανειλημμένως τις τελευταίες μέρες και έχουν συμφωνήσει ότι θα αρχίσει η διάσκεψη σε επίπεδο ΥΠΕΞ και μετά θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε.

Κληθείς να διευκρινίσει ποιος συγκαλεί τη Διάσκεψη, απάντησε “τα Ηνωμένα Εθνη”.

Ιστορική στιγμή οι χάρτες
Σε σχέση με την κατάθεση χαρτών, ο κ. Ειντε είπε ότι είναι μια ιστορική στιγμή, λέγοντας ότι ποτέ ξανά δεν είχαμε ανταλλαγή χαρτών ή παρουσίαση χαρτών από τις ίδιες τις κυπριακές αντιπροσωπείες.

Υπογράμμισε ακόμη απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι η επανένωση της Κύπρου πρέπει να γίνει με πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές της ΕΕ, λέγοντας ότι η Κομισιόν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στα θέματα που αφορούν την διάσταση της ΕΕ.
 

Υπογράμμισε ακόμη απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι η επανένωση της Κύπρου πρέπει να γίνει με πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές της ΕΕ, λέγοντας ότι η Κομισιόν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στα θέματα που αφορούν την διάσταση της ΕΕ.

Σε ερώτηση για τους χάρτες, ο κ. `Ειντε είπε πως αυτό είναι ένα θέμα που είναι συναισθηματικά φορτισμένο σε μεγάλο βαθμό και για τις δυο πλευρές, με τη μια πλευρά να είναι περισσότερο από έτοιμη να παρουσιάσει το τι θα δώσει σε έδαφος που κράτα για όλα αυτά τα χρόνια και την άλλη να επανακτά πρόσβαση στο έδαφος.

.Πρόσθεσε πως ο τελικός χάρτης θα είναι το κατοπινό αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας και εξέφρασε την ισχυρή πεποίθηση πως θα βρεθούν κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο κ. `Ειντε είπε ακόμη πως οι χάρτες δεν θα δημοσιοποιηθούν δημόσια λόγω των έντονων ευαισθησιών που υπάρχουν για αυτό το θέμα και πως οι χάρτες που δημοσιοποιήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι σωστοί.

Παραγωγική συνάντηση

Ανέφερε πως σήμερα το πρωί είχε μια παραγωγική συνάντηση με τους ηγέτες. "Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο", ανέφερε σημείωνοντας πως έχουν συζητήσει ορισμένα από τα πιο δύσκολα θέματα και έχουν σχεδόν ασχοληθεί με όλα.

"Εχουμε λύσει πολλά από αυτά και είμαστε κοντά στο να λύσουμε ορισμένα άλλα θέματα", πρόσθεσε.

Σημείωσε πως αν τα θέματα που έφεραν μαζί τους στη Γενεύη ήταν εύκολα δεν θα βρίσκονταν στις ατζέντα των συνομιλιών στη Γενεύη. Επεσήμανε πως έχουν ακόμη δουλειά να κάνουν και πως οι εμπειρογνώμονες συναντώνται συνέχεια.

"Χθες συνεχίσαμε να εργαζόμαστε μέχρι σχεδόν τα μεσάνυκτα", είπε, σημειώνοντας πως και σήμερα θεωρεί πως θα εργάζονται μέχρι αργά γιατί ο σκοπός είναι να είναι έτοιμοι έτσι ώστε από αύριο όταν οι εγγυήτριες δυνάμεις και η ΕΕ βρίσκονται εκεί να μπορέσουν να έχουν μια καλή αρχή στη συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Σε σχέση με τη διάσκεψη είπε πως αυτό που γίνεται αύριο είναι ιστορικό, οποιοδήποτε και εάν είναι αποτέλεσμα, γιατί είναι η πρώτη φορά στη διαδικασία που οι εγγυήτριες δυνάμεις συναντώνται με τους Κύπριους για να συζητήσουν αυτό το πολύ δύσκολο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, βασικά για τη ρύθμιση στο θέμα της ασφάλειας που θα αφορά μια διευθέτηση στην Κύπρο.

Επεσήμανε πως δεν πιστεύουν ότι το όλο θέμα τα τελειώσει αύριο αλλά επιθυμούν να δουν όπως ξεκινήσει η συζήτηση, ενώ χαρακτήρισε πραγματικά σημαντικό το ότι μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τις τρεις ημέρες από τις 9 μέχρι τις 11 Ιανουαρίου κατά τον καλύτερο τρόπο. Πρόσθεσε πως υπάρχει ακόμη σκληρή δουλειά να γίνει και πολλές ώρες δουλειάς.

Σημείωσε πως βρίσκονται περίπου εκεί που ήθελαν να βρίσκονται σε αυτό το στάδιο και πως αυτό οφείλεται στην αποφασιστικότητα, την θέληση και την ηγετικότητα των κυρίων Αναστασιάδη και Ακιντζί οι οποίοι παρά τα πολλά εμπόδια που έχουν αντιμετωπίσει και ακόμη αντιμετωπίζουν είναι δεσμευμένοι στο να λύσουν αυτό το πρόβλημα από κοινού.

Συγκλίσεις

Ανέφερε πως υπήρξαν μια-δυο συγκλίσεις σήμερα το πρωί για τις οποίες εργάζονταν για πολύ χρόνο, περιλαμβανομένων των θεμάτων που αφορούν την τροποποίηση του συντάγματος και ορισμένα άλλα.

Αναφερόμενος στο brainstorming μεταξύ των ηγετών στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο κ. `Ειντε είπε πως η ποιότητα της συζήτησης αυτής ήταν η καλύτερη που άκουσε ποτέ για αυτό το θέμα στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Είπε πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Γενεύη συζήτησαν όλα τα θέματα με έμφαση στα πιο δύσκολα όπως τη διακυβέρνηση, το περιουσιακό και το εδαφικό.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διάσκεψη για την Κύπρο, ο κ. `Ειντε είπε πως υπήρξε μια σειρά από επαφές μεταξύ των παικτών που σχετίζονται με αυτό το θέμα, που θα είναι εδώ αύριο, προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν τις θέσεις και το πού βρίσκονται.

 

 

 


Close