ΠτΔ – Ακιντζί και άλλοι τέσσερεις είδαν τους χάρτες

ΠτΔ – Ακιντζί και άλλοι τέσσερεις είδαν τους χάρτες

11/01/2017 - 21:08
offsitecy

Κατάλληλους κρίνει τους χάρτες η τ/κ πλευρά

 

Για καταλληλότητα των χαρτών που κατατέθηκαν έκανε αναφορά ο εκπρόσωπος των Τ/κ Μπαρίς Μπουρτζού.   

Ποιοι ήταν εκεί

Ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος είπε ότι στην παρουσία έξι ατόμων μελετήθηκαν οι χάρτες που κατατέθηκαν, προσθέτοντας ότι ήταν παρόντες οι δύο ηγέτες, ο ειδικός για τον χάρτη των ΗΕ, οι ειδικοί των δύο πλευρών και ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ.

Ανέφερε ότι οι ηγέτες είδαν ο ένας τον χάρτη του άλλου και ο ειδικός των ΗΕ μαζί με τους ειδικούς των δύο πλευρών έκαναν μια εργασία και μελέτησαν αν οι δύο χάρτες είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε στο Μοντ Πελεράν.

Όπως είπε, διαπίστωσαν ότι είναι κατάλληλοι οι χάρτες με την πρόταση για ποσοστό της ε/κ πλευράς για 28,2% και της τ/κ 29.2%. Οι χάρτες παραδόθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη και με την συνοδεία φρουράς κλειδώθηκαν στη θυρίδα των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε.

Ο κ. Μπουρτζού ανέφερε ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει ημερομηνία για δημοψήφισμα για την επιτυχία της διεθνούς διάσκεψης, το σημαντικό είναι να υπάρξει ένα πολιτικό πλαίσιο ή να φτάσουμε σε ένα σημείο που να μπορεί να υπάρξει πολιτικό πλαίσιο.

Τι συζητήθηκε σήμερα

Συγκεκριμένα, ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε ότι σήμερα συζητήθηκαν το θέμα μεταχείρισης Τούρκων υπηκόων και Ελλήνων υπηκόων, οι ομοσπονδιακές αρμοδιότητες και αρμοδιότητες πολιτειών. Όπως είπε έγινε εργασία για το ποιες θα είναι οι ομοσπονδιακές αρμοδιότητες και η τροποποίηση του συντάγματος στο πλαίσιο ποιων κανόνων θα μπορεί να γίνει. Είπε ακόμη ότι ανώτατη δικαστική εξουσία στην Ενωμένη Κύπρο θα είναι το Ομόσπονδο Ανώτατο δικαστήριο και πως στο δικαστήριο αυτό η εκπροσώπηση θα είναι ίση. Όπως είπε θα υπάρχει ίσος αριθμός Ε/Κ και Τ/Κ δικαστών. Συζητήσαμε, ανέφερε,  τι μπορεί να είναι ο μηχανισμός διεξόδου σε περίπτωση αδιεξόδου καθώς και για την οικονομία και τα θέματα ΕΕ.

Όπως είπε και στο θέμα της μεταχείρισης των Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων έχει διανυθεί απόσταση σε επίπεδο τεχνικό και θα μεταφερθεί και αυτό το θέμα σε επίπεδο ηγετών. Πρόσθεσε ότι ενώπιον των ηγετών θα έρθουν και σημεία του περιουσιακού που δεν έχουν ολοκληρωθεί και θα προσπαθήσουν να τα ολοκληρώσουν απόψε. Επίσης ενώπιον των ηγετών θα έρθει και το θέμα των ομόσπονδων αρμοδιοτήτων. 

Προσχέδιο για τη Διάσκεψη

Για το αυριανό πρόγραμμα είπε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί Διεθνή Διάσκεψη ωστόσο δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά υπάρχει ένα προσχέδιο. Δεν είναι οριστικό, είπε. Ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα κάνει μια μικρή συνάντηση με τους δύο ηγέτες, μετά οι αντιπροσωπείες εγγυητριών δυνάμεων θα έχουν συνάντηση με αντιπροσωπείες δύο πλευρών και μετά θα υπάρξει δεξίωση. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η Διεθνής Διάσκεψη.

Ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε ότι για να υπάρξει επιτυχία δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει ημερομηνία για δημοψήφισμα. “Το σημαντικό είναι να βγει ένα πολιτικό πλαίσιο ή να έρθουμε σε ένα πολύ κοντινό σημείο στο οποίο να μπορεί να βγει ένα πολιτικό πλαίσιο”, ανέφερε.

 


Close