Χρίστος Ιακώβου: «Οι σχέσεις Τουρκίας- Ε.Ε. έχουν φτάσει σε οριακό σημείο»

Χρίστος Ιακώβου: «Οι σχέσεις Τουρκίας- Ε.Ε. έχουν φτάσει σε οριακό σημείο»

20/04/2017 - 15:12
Της Έλενας Γεωργίου

Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν είναι στις προτεραιότητες του Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στην OffsiteCy, ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρίστος Ιακώβου, με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, στην Τουρκία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κύριο Ιακώβου, ο Ταγίπ Ερτογάν, δεν θα εγκαταλείψει τη σχέση του με την Ε.Ε.. Αυτό που θα συνεχίσει να επιδιώκει, είναι ένας εκβιασμός, κυρίως στο προσφυγικό ζήτημα και όχι το κυπριακό, ώστε να μπορεί να παίρνει ανταλλάγματα. 

Από την πλευρά της, ούτε  η Ε.Ε., θέλει να εγκαταλείψει την Τουρκία και να την αφήσει στο έλεος των εξελίξεων. Αυτό που θα πράξει η Ε.Ε., είναι η άσκηση πίεσης, προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού της χώρας. Ο κύριος Ιακώβου, τόνισε ότι για τον Ταγίπ  Ερντογάν, θα ήταν αυτοκτονία να διακόψει την όποια σχέση, με την Ε.Ε.

«Παίζεται ένα παιγνίδι ανέντιμο και  από τις δύο πλευρές, το οποίο έφτασε σε οριακό σημείο», ανέφερε ο κύριος Ιακώβου, αλλά «κανένας δεν θα τολμήσει να κόψει το σχοινί και να διακοπεί η πορεία ένταξης».

Ο ρόλος της Αντιπολίτευσης και οι προεδρικές εκλογές

Ο Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιούσε την Ε.Ε. για να ασκεί πίεση στους « Κεμαλικούς», να προβάλλει τις αξίες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, ώστε να  δημιουργήσει μια προοπτική εκδημοκρατισμού της χώρας, ανέφερε ο κύριος Ιακώβου και αυτό, το πέτυχε. Ωστόσο, όπως σημειώνει, οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί.

«Τώρα βλέπουμε τους Κεμαλικούς να χρησιμοποιούν την Ε.Ε. για να περιορίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν. «Το δεύτερο ημίχρονο θα παιχτεί όταν θα γίνουν οι επόμενες προεδρικές εκλογές. Είναι προγραμματισμένες για το 2019 αλλά μπορεί να τις επισπεύσει, για να εφαρμοστούν όλες οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Σε περίπτωση που έχουμε νίκη του Ερντογάν, τα πράγματα οδηγούνται σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση» . Ο κύριος Ιακώβου, εκφράζει την άποψη ότι σε περίπτωση νίκης του Ερντογάν, τότε  καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.  

«Θα δημιουργήσουν μια νέα  στρατηγική στην περιοχή, όπου  θα ενισχύσουν το κουρδικό ζήτημα και  θα δημιουργήσουν εσωτερικά προβλήματα στην Τουρκία. Δεν θα καταρρεύσει το τουρκικό κράτος, αλλά θα χάσει ένα μέρος του εδάφους του και από εκεί και πέρα θα επανιδρυθεί το τουρκικό κράτος, το οποίο θα είναι μικρότερο. Σύμφωνα με τον κύριο Ιακώβου, αυτό, μπορεί να συμβεί στην επόμενη δεκαετία.  


Close