«Καλό» κλίμα, υπό τη σκιά τουρκικών παραβιάσεων, προκλήσεων και απειλών

«Καλό» κλίμα, υπό τη σκιά τουρκικών παραβιάσεων, προκλήσεων και απειλών

21/04/2017 - 08:05
Της Έλενας Γεωργίου

Θέμα τουρκικών προκλήσεων έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  στη χθεσινή δεύτερη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί. «Δεν είναι δυνατόν από τη μια να μιλούμε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και από την άλλη, να έχουμε όλες αυτές τις προκλήσεις από πλευράς της Τουρκίας», δήλωσε χθες βράδυ, ο Πρόεδρος , επιστρέφοντας στο προεδρικό, ύστερα από τη συνάντησή του, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Στη συνάντηση, συζητήθηκαν τα κεφάλαια , διακυβέρνηση, οικονομία και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε σε  καλό κλίμα, υπέδειξε ότι αυτό το οποίο έχει σημασία, είναι το αποτέλεσμα. «Παραμένουν διαφορές και συνεπώς δεν θέλω να δημιουργώ εικόνες , οι οποίες να αποπνέουν είτε αισιοδοξία, είτε απαισιοδοξία».

Αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι η επαναβεβαίωση και καταγραφή των συγκλίσεων, που έχουν επιτευχθεί, των αποκλίσεων και των θεμάτων που εκκρεμούν.

Μήνυμα προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έκανε αναφορά και στις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς, εκφράζοντας την ελπίδα, ότι κάποια στιγμή «θα συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι απαιτείται  πραγματικά να αντιληφθούμε τις ανησυχίες, όπως εκφράζονται και από την ελληνοκυπριακή κοινότητα».

Σε σχέδιο Β, αναφέρθηκε ο Μουσταφά Ακιντζί

Λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας, ο Μουσταφά Ακιντζί φρόντισε να στείλει τα δικά του μηνύματα, εμμένοντας στις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς σε ότι αφορά στη διακυβέρνηση.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρθηκε σε σχέδιο Β, λέγοντας  πως «οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχιστούν για ακόμη πενήντα χρόνια. Είτε θα συμφωνήσουμε και μετά η ΤΔΒΚ, θα καταστεί μέρος ενός ομόσπονδου συνεταιριστικού κράτους, ή εάν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αυτό, η ΤΔΒΚ, θα συνεχίσει το δικό της δρόμο».

Συνεχίζουν την εργασία οι διαπραγματευτές.

Στο μεταξύ, νέα συνάντηση πραγματοποιούν σήμερα οι διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Κατά τη χθεσινή συνάντηση, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ενημέρωσαν τους δύο ηγέτες για τις έως τώρα εργασίες.
                                            
 

                                                            


Close