13 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. – Πότε έγινε η αίτηση- ποιος υπόγραψε – Όλα τα στάδια

13 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. – Πότε έγινε η αίτηση- ποιος υπόγραψε – Όλα τα στάδια

13 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. – Πότε έγινε η αίτηση- ποιος υπόγραψε – Όλα τα στάδια

13 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 1η Μαϊου από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την 1η Μαϊου 2004 η Κύπρος μαζί με άλλες 10 χώρες Μάλτα, Εσθονία,  Λετονία,  Λιθουανία,  Πολωνία, Ουγγαρία,  Τσεχία, Σλοβενία και  Σλοβακία εντάσσονταν στην Ενωμένη Ευρώπη.

Η αίτηση και η υπογραφή

Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ επισημοποιήθηκε με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στη Στοά του Αττάλου, στην Αθήνα, στις 16 Απριλίου 2003, την οποία υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Η αίτηση της Κύπρου για πλήρη ένταξη στην ΕΕ έγινε στις 4 Ιουλίου του 1990,  ενώ τρία χρόνια αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε γνωμοδότησή της στις 30 Ιουνίου 1993, έκρινε θετικά την αίτηση της Κύπρου. 

 

Στις 12 Μαρτίου 1998 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης υπέβαλε  επίσημη πρόταση προς την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία προσκαλούσε τους Τουρκοκυπρίους να ορίσουν εκπροσώπους ως πλήρη μέλη της ομάδας που θα διαπραγματευθεί την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Η πρόσκληση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τους Τ/κ και η Κυπριακή Δημοκρατία άρχισε και ολοκλήρωσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς τη συμμετοχή των Τ/κ.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου - ΕΕ άρχισαν τον Απρίλιο του 1998. Διαπραγματευτής για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ορίζεται ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

Οι σχέσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και ακολούθως με την Ευρωπαϊκή Ενωση, άρχισαν το 1972 και εξελίχθηκαν σταδιακά, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης το 1987, παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

 

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι το Δεκέμβριο του 1999, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ κατέστησαν σαφές ότι η λύση του Κυπριακού δεν θα ήταν προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι μια πολιτική διευθέτηση θα διευκολύνει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή `Ενωση. Αν μέχρι τη συμπλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν υπάρξει μια τέτοια διευθέτηση, η απόφαση του Συμβουλίου για την ένταξη θα παρθεί χωρίς να θέσει ως προϋπόθεση τη διευθέτηση του προβλήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση το Συμβούλιο θα λάβει υπόψη όλες τις σχετικές παραμέτρους``, αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο του 2002, ανέφερε στα συμπεράσματά του ότι ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης της ΕΕ με την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Σλοβακική Δημοκρατία και τη Σλοβενία.

 

 

 

 

Home