Η Ολομέλεια άναψε πράσινο φως για την εναλλαξιμότητα στη Δημόσια Υπηρεσία

Η Ολομέλεια άναψε πράσινο φως για την εναλλαξιμότητα στη Δημόσια Υπηρεσία

05/05/2017 - 13:56
Επιμέλεια Γιώργος Δημητρίου

Το μοναδικό νομοσχέδιο της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας που δεν απορρίφθηκε από τη Βουλή κατά τη συνεδρία του περασμένου Δεκεμβρίου υπερψηφίστηκε στη  σημερινή Ολομέλεια. Πρόκειται για το νομοσχέδιο περί εναλλαξιμότητας στη Δημόσια Υπηρεσία το οποίο πέρασε με 40 ψήφους υπέρ και 2 κατά. Οι δύο που καταψήφισαν ήταν οι βουλευτές της ΕΔΕΚ με τον Μαρίνο Σιζόπουλο να λέει ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προνοεί τα αυτονόητα, δηλαδή να μπορούν οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα να μετακινούνται από τον έναν οργανισμό στον άλλον για να καλυφθούν οι ανάγκες της κρατικής μηχανής και να μην χρειάζεται να προσλαμβάνονται αχρείαστα νέοι υπάλληλοι.

Η ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Πετρίδη μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, χαιρέτησε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή κάνοντας λόγο για μία πολύ σημαντική εξέλιξη που θα βοηθήσει το κράτος να εξοικονομήσει πόρους. Ευχαρίστησε την πλειοψηφία των βουλευτών που ψήφισαν το νομοσχέδιο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πράξουν το ίδιο και με τα υπόλοιπα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση που θα κατατεθούν σύντομα.
 «Πρόκειται για μια διαρθρωτική αλλαγή η οποία θα οδηγήσει στη βέλτιστη αξιοποίηση του προσωπικού της Δημόσιας Υπηρεσίας βάσει της εξειδίκευσης του προσωπικού αλλά και τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες, σε εξοικονομήσεις πόρων που θα μπορούν να διατεθούν για παραγωγικότερους σκοπούς, καθώς και σε μια πιο αποτελεσματική Δημόσια Υπηρεσία, προς όφελος των πολιτών.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο και ευελπιστώ ότι θα υπάρξει συνέχεια και με την ψήφιση των λοιπών νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση, τα οποία ετοιμάστηκαν μετά από διαβούλευση με τα κόμματα, βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία και θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου αφού ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι το μόνο από τη δέσμη των 5 νομοσχεδίων και ενός κανονισμού για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας που δεν απορρίφθηκε, πρόσθεσε ότι έγινε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για όλο το πακέτο.

Ανέφερε περαιτέρω ότι με νόμο που ψήφισε η Βουλή υπάρχει ήδη εναλλαξιμότητα στη δημόσια υπηρεσία.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι πολύ σωστά κόμματα που είχαν θέμα με τις αποκρατικοποιήσεις, θεώρησαν ότι ήταν νομοσχέδιο που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όχημα για αποκρατικοποίηση από την πίσω πόρτα και ομόφωνα ενέκρινε την τροπολογία ώστε το ποσοστό να είναι μέχρι 15%, με μέγιστο 85 υπαλλήλους ανά οργανισμό, και να επιλέγεται οποίο είναι λιγότερο σε αριθμό προσωπικού.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμα ότι με σωστή παρέμβαση του Βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη αφαιρέθηκε η εξουσία από τα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών και καθορίστηκε ότι η απόσπαση θα γίνεται με συναίνεση του Γενικού Διευθυντή ή Τμηματάρχη.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε πως θέση όλων είναι ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος για να λειτουργήσει η κινητικότητα στη δημόσια υπηρεσία. Πρόσθεσε ότι εξεφράστηκαν εύλογοι φόβοι που σχετίζονταν με τις ιδιωτικοποιήσεις και αφού ανέφερε ότι αρχικά η Κυβέρνηση ήταν αρνητική να υιοθετήσει τροποποιήσεις, στη συνέχεια υιοθέτησε τις τροποποιήσεις που πρότειναν τα κόμματα. Παρατήρησε πως το ηθικό δίδαγμα είναι ότι μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις με συναίνεση. Ο κ. Στεφάνου είπε πως η ποσόστωση και χρονική διάρκεια 3+3 χρόνια για τις αποσπάσεις ικανοποιούν το κόμμα του και συμπλήρωσε πως υπάρχει γνωμάτευση από τη νομική υπηρεσία ότι ο νόμος είναι εντός του Συντάγματος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι το ΔΗΚΟ απέρριψε τα υπόλοιπα νομοσχέδια της δέσμης επειδή έχρηζαν περαιτέρω βελτίωσης. Πρόσθεσε ότι στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο έγιναν αλλαγές με βάση τις απόψεις των κομμάτων που διασκεδάζουν τις ανησυχίες.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος παρατήρησε ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ενσωματωμένη. Δήλωσε βέβαιος ότι οι μετακινήσεις θα γίνονται από τους ημικρατικούς προς τη δημόσια υπηρεσία, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει αύξηση της δημόσιας υπηρεσίας και ανέφερε ότι “δεν θα έχουμε ισότιμη μεταχείριση στη δημόσια υπηρεσία αφού ο διορισμός στους ημικρατικούς οργανισμούς είναι διαφορετικός. Θα μπαίνουμε στους ημικρατικούς για να μετακινούμαστε στη δημόσια υπηρεσία”.

Σε ό,τι αφορά τη διάταξη ότι για την όποια απόσπαση θα πρέπει ο Υπουργός να έχει τη σύμφωνο γνώμη του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού ή του Τμηματάρχη από τον οποίο αποσπάται ο υπάλληλος, ο κ. Σιζόπουλος διερωτήθηκε εάν υπάρχει πιθανότητα Γενικός Διευθυντής ή Τμηματάρχης να παραβεί εντολές του πολιτικού του προϊσταμένου.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, αφού ανέφερε ότι κατανοούμε την ανάγκη για κινητικότητα, είπε πως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν στο Σύνταγμα υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ δημοσίου υπαλλήλου και υπαλλήλου οργανισμού δημοσίου δικαίου. Πρόσθεσε ότι στο νόμο υπάρχει συνταγματικό κώλυμα και συνταγματική εκτροπή.

Ο κ. Ευσταθίου είπε ακόμα ότι με τον κατακλυσμό των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου για αντισυνταγματικούς νόμους πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη προσοχή από τη Βουλή. Είπε ακόμα ότι από πολιτικής άποψης είναι επικίνδυνο, καθώς εκχωρούνται εξουσίες στον Υπουργό Οικονομικών, που όπως φαίνεται ασκεί τα καθήκοντα του όχι με τον καλύτερο τρόπο και “κανονίζει τους ανθρώπους του”, κατά την έκφρασή του. Το κείμενο του νόμου δίνει “το δικαίωμα να διορίζει ακόμα και κομισάριους για να βολεύονται κατά περίπτωση” πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως κατά τη συζήτηση της δέσμης των νομοσχεδίων, θέση του κόμματος του ήταν όπως η εκτελεστική εξουσία να μην εκλάμβανε την καταψήφιση ως αποτροπή για τη μεταρρύθμιση.

Πρόσθεσε πως ο Υφυπουργός δεν σταμάτησε την προσπάθεια και ανέφερε ότι το υπό ψήφιση νομοσχέδιο μπορεί να συμβάλει στην αξιοποίηση προσωπικού από τους ημικρατικούς οργανισμούς στη δημόσια υπηρεσία προς αναμόρφωση της αρχιτεκτονικής του κράτους. “Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δίνουμε τη δυνατότητα στο κράτος να αξιοποιήσει ανθρώπινο δυναμικό πρόσθεσε.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ήταν από την αρχή υπέρ του νομοσχεδίου για αυτό και ζήτησε να εξαιρεθεί από τη συλλήβδην απόρριψη της δέσμης των νομοσχεδίων.

Πρόσθεσε ότι η κινητικότητα μεταξύ των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα θα δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να αξιοποιήσει καλύτερα το προσωπικό.

Αφού ανέφερε ότι υπήρχε στρέβλωση, με αποσπάσεις για πολλά χρόνια, είπε ότι περιελήφθη πρόνοια για μέγιστη διάρκεια τα 6 χρόνια, είπε πως πηγάζει ανάγκη στη νέα δέσμη νομοσχεδίων να υπάρχει νομοσχέδιο για μετατάξεις.

Επί του συνταγματικού κωλύματος που ηγέρθη από τον κ. Ευσταθίου, ο κ. Περδίκης είπε ότι με βάση το Σύνταγμα οι ημικρατικοί οργανισμοί είναι μέρος της δημόσιας υπηρεσίας.

 

Δείτε τι προνοεί το νέο νομοσχέδιο όπως το παρουσίασε ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω στη δημοσιογραφική διάσκεψη της 12ης Δεκεμβρίου

 

 


Close