Κυπριακό: Ένα βήμα πριν το αδιέξοδο - Νίκος Χριστοδουλίδης: « Είναι η ώρα της αλήθειας»

Κυπριακό: Ένα βήμα πριν το αδιέξοδο - Νίκος Χριστοδουλίδης: « Είναι η ώρα της αλήθειας»

18/05/2017 - 21:35
Τη Δευτέρα στις 10 το πρωί, συνέρχεται το εθνικό συμβούλιο
Της Έλενας Γεωργίου

Στο Προεδρικό, έσπευσε αργά το απόγευμα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. των Η.Ε., Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Ο Νορβηγός Διπλωμάτης, είχε συνάντηση με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, όπου τον ενημέρωσε για την αντίδραση της τ/κ πλευράς, για την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε σχέση με τη συνέχιση των συνομιλιών και το ενδεχόμενο νέας συνόδου στη Γενεύη.

Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης απέφυγε να αναφερθεί στα όσα μετέφερε ο κύριος Έιντε, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νιώθει την ανάγκη να ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, σε συνεδρία, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις 10 το πρωί. Ακολούθως, θα γίνουν δημόσιες δηλώσεις, σε σχέση με το περιεχόμενο της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο συνέχισης των συνομιλιών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, περιορίστηκε να απαντήσει ότι ο κύριος Έιντε αναχωρεί απόψε από την Κύπρο. « Θα κάνουμε υπομονή μέχρι τη Δευτέρα, να ενημερωθεί το εθνικό συμβούλιο και ακολούθως, δημόσια να ενημερωθεί ο Κυπριακός λαός», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι για την Ε/Κ πλευρά, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, για την επίλυση του κυπριακού. « Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν γίνει αποδεκτή, τότε θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. « Είναι η ώρα της αλήθειας, αν επιθυμούμε λύση του κυπριακού».

Με το να αποφεύγεται συζήτηση σε ουσιώδη θέματα αποδεικνύεται ακριβώς ότι δεν θέλουν, λέει ο ΠτΔ 

 

Με το να αποφεύγεται συζήτηση σε ουσιώδη θέματα που μάλιστα άπτονται της βούλησης της Τουρκίας αποδεικνύεται ακριβώς ότι δεν θέλουν (η τουρκική πλευρά) να κάνουν βήμα εκεί και όπου οι ίδιοι θα διαδραμάτιζαν ρόλο προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, είπε ότι «ενημέρωσα για τις προτάσεις που έχω υποβάλει. Είμαστε σε πλήρη σύμπλευση με την Ελληνική Κυβέρνηση».

Σε ερώτηση για την πρόταση που έκανε και στην οποίαν αναφέρθηκε τουρκοκυπριακή εφημερίδα, ο Πρόεδρος είπε ότι «έκανα μια πρόταση για να αποδείξω ότι εννοώ αυτά που λέω, ότι επιδιώκω λύση. Αλλά η λύση δεν είναι με το να επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας και να εμμένουμε στις διαφορές που έχουμε. Μου μιλούν για διασταυρούμενη συζήτηση των θεμάτων κλπ. Ποιοι είναι εκείνοι που αρνούνταν μέχρι σήμερα να αγγίξουμε, μέχρι τουλάχιστον το Μοντ Πελεράν, το εδαφικό ή τις εγγυήσεις;. Ακόμη και brain storming δεν δέχονταν. Απέκλειαν τα δύο για να μείνουν στο τέλος”.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, συνέχισε, που πρέπει να δοκιμαστούμε όλοι αν εννοούμε αυτά που λέμε ή όχι. “Συνεπώς αν όντως εννοούν και θέλουν λύση ας επιτέλους ουσιαστικά εργαστούμε. Να πάμε στη Γενεύη, έχω κάνει συγκεκριμένη πρόταση που θα δώσω στη δημοσιότητα, κάνω υπομονή απλούστατα διότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοβουλία του κ. Άιντε και εν συνεχεία θα προβώ σε δηλώσεις διότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει αυτή η ακατανόητη στάση ιδιαίτερα δε οι εχθρικές δηλώσεις”, πρόσθεσε.


Close