Ένταση και διαξιφισμοί στην ολομέλεια, για την Ιατρική Σχολή

Ένταση και διαξιφισμοί στην ολομέλεια, για την Ιατρική Σχολή

19/05/2017 - 18:05
Ζαχαρίας Κουλίας «Στα παιδιά μας, θα δώσουμε πτυχίο μαϊμού»
Της Έλενας Γεωργίου

Ένταση σημειώθηκε στην ολομέλεια της βουλής, μεταξύ των Βουλευτών Ζαχαρία Κουλία, Νίκου Τορναρίτη και Γιώργου Λουκαίδη, για τη λειτουργία της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κύπρου. Αφορμή αποτέλεσε η τοποθέτηση του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία, στο πλαίσιο της ψήφισης του προϋπολογισμού του πανεπιστημίου Κύπρου, για το 2017.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ αναφέρθηκε με τα μελανότερα χρώματα, στον τρόπο λειτουργίας της ιατρικής σχολής, η οποία ξεκίνησε το 2012. Στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην απουσία καθηγητών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν καθηγητές ακόμη και για το βασικό μάθημα της ιατρικής, που είναι η ανατομία. «Είναι δυνατόν ένας φοιτητής που βρίσκεται στο 5ο έτος, να μην έχει δει πτώμα μπροστά του».

Μάλιστα, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, έκανε λόγο για την πρόσληψη ενός Οδοντίατρου, ο οποίος δίδασκε το μάθημα της ανατομίας. Στην ιατρική σχολή, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κύριος Κουλίας, προσλαμβάνουν επισκέπτες καθηγητές. «Όποιος περάσει έξω από τη σχολή, τον προσλαμβάνουν ως καθηγητή». Το χειρότερο από όλα σύμφωνα με τον κύριο Κουλία, είναι ότι η ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Κύπρου, δεν έχει αναγνωριστεί από τον εδικό φορέα αξιολόγησης, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι το πτυχίο, που θα δοθεί στους απόφοιτους, θα είναι «μαϊμού».

Σε κουτσομπολιά που πλήττουν το κύρος της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέρθηκε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, και πρώην πρόεδρος της επιτροπής παιδείας της βουλής, Νίκος Τορναρίτης. «Το πανεπιστήμιο μας, τιμά την Κύπρο. Λυπάμαι όταν ακούω κουτσομπολιά» Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαίδης, χαρακτήρισε ανεύθυνες τοποθετήσεις, τα όσα ακούστηκαν για μη αναγνωρισμένο πτυχίο. Σημείωσε ωστόσο, ότι υπάρχουν προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος έκανε λόγο για περίεργα πράγματα, τα οποία συμβαίνουν στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Κύπρου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί άμεση λύση, στα πολλά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Βουλευτής του κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλας τόνισε την ανάγκη όπως οι 4ετείς φοιτητές συνεχίσουν τις σπουδές τους, στα πανεπιστήμια της Ελλάδας, λόγω των σοβαρών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει, η ιατρική σχολή, στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής παιδείας της βουλής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, δήλωσε ότι οι φοιτητές της ιατρικής σχολής, δεν έχουν τη δυνατότητα της κλινικής πράξης, τονίζοντας ότι το θέμα της ιατρικής σχολής θα συζητηθεί αυτεπάγγελτα ενώπιον της επιτροπής παιδείας.

Σημειώνουμε, ότι η ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Κύπρου, λειτουργεί με επτά καθηγητές, μόνιμο προσωπικό και οι υπόλοιποι, επισκέπτες, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό. Το βασικότερο πρόβλημα των φοιτητών, είναι η έλλειψη πανεπιστημιακών κλινικών, με αποτέλεσμα, αυτοί που που βρίσκονται στο 4ο έτος των σπουδών τους, να μην έχουν τη δυνατότητα της κλινικής πράξης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Πρύτανης του πανεπιστημίου Κύπρου και ο τέως κοσμήτορας της ιατρικής σχολής, εξασφάλισαν συμφωνία με τα πανεπιστήμια της Ελλάδας, ώστε οι τεταρτοετείς φοιτητές της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κύπρου, να μπορούν να συνεχίζουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα.


Close