Η Βουλή έχει γενέθλια και θυμόμαστε όλα όσα στιγμάτισαν τη χρονιά

Η Βουλή έχει γενέθλια και θυμόμαστε όλα όσα στιγμάτισαν τη χρονιά

13/06/2017 - 11:13
Το ηλεκτρονικό σύστημα που δεν δούλευε - Ο καβγάς - Οι εξαγγελίες και το dress code που πήγε περίπατο
Του Αντρέα Πολυκάρπου

Ένας χρόνος μετά από τη μέρα που εκλέχθηκε το νέο κοινοβουλευτικό σώμα υπό την Προεδρία του Δημήτρη Συλλούρη και έφτασε η στιγμή για τον πρώτο απολογισμό.

Τι άλλαξε, ποια γεγονότα ταρακούνησαν τα θεμέλια του κοινοβουλίου, ποιοι έφυγαν από τα κόμματα που είχαν στηρίξει ένα χρόνο πριν, οι εξαγγελίες που έμειναν εξαγγελίες, τα νομοθετήματα που έμειναν απλές προτάσεις, τα τσιγάρα που δεν έσβησαν, τα σταυρώματα του προϋπολογισμού, η  εισβολή των αστυνομικών στο κοινοβούλιο και ο ιδεολογικός διχασμός…

Αυτά είναι μόνο κάποια από όσα συνέβησαν στο Κυπριακό Κοινοβούλιο. Σταχυολογήσαμε, λοιπόν, τα πιο σημαντικά γεγονότα και σας τα παρουσιάζουμε:

Ιούνιος 2016

Με πολλή όρεξη για δουλειά ανέλαβε τα καθήκοντα του ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ο οποίος στις 6 Ιουνίου προέβη σε μια σειρά καινοτόμων εξαγγελιών για τη λειτουργία της οκτακομματικής Βουλής.

Ο κος Συλλούρης, μάλιστα, αναφέρθηκε σε 12 αλλαγές που θα ισχύσουν, όμως, απ’ αυτές δεν εφαρμόστηκαν οι 8!!!

Ποιες είναι αυτές:

 • Δεν είδαμε να  γίνεται αυστηρότερος έλεγχος αναφορικά με τις απουσίες των βουλευτών ούτε δημιουργήθηκε το ταμείο στο οποίο θα καταχωρούνταν τα έσοδα από τις περικοπές στο μισθό όσων βουλευτών απουσιάζουν.
 • Δεν εφαρμόστηκε η εξαγγελία περί Εκπρόσωπου Τύπου της Βουλής ενώ το κονδύλι υπάρχει. Στόχος ήταν η διαφάνεια στις σχέσεις μεταξύ βουλευτών και ΜΜΕ.
 • Δεν παρατηρήσαμε να μειώνεται ο χρόνος των πανηγυρικών εκδηλώσεων ούτε να αυξάνεται ο ουσιαστικός διάλογος με τους πολίτες αναφορικά με τα δρώμενα της Βουλής.
 • Παρά τις εξαγγελίες για ενδυματολογικό κώδικα που θα τηρούσαν οι Βουλευτές στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, ουδέποτε εφαρμόστηκε στο Κυπριακό Κοινοβούλιο.
 • Δεν έγινε ποτέ η συζήτηση με τον Υπ. Δικαιοσύνης για την αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας της Βουλής στα πρότυπα των Κοινοβουλίων του εξωτερικού.
 • Καμία μελέτη δεν εκπονήθηκε αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας στη Βουλή και τη μείωση των δαπανών για τα εισιτήρια των βουλευτικών ταξιδιών στο εξωτερικό. Είχε εξαγγελθεί ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με το Γεν. Ελεγκτή και τη Γεν. Λογίστρια.
 • Στόχος που δεν επετεύχθη ήταν η απλούστευση στην καταγραφή των νομοθεσιών με εγκυκλίους ούτως ώστε να γίνεται πιο κατανοητή από τους πολίτες και να μην παρατηρούνται φαινόμενα πολυνομίας και κακονομίας.
 • Τέλος, δεν δημιουργήθηκε ποτέ η Νομική Υπηρεσία της Βουλής για την ορθότερη σύνταξη των σχεδίων νόμου.  

Δεκέμβριος 2016

Η ολομέλεια της Βουλής την 7η Δεκεμβρίου ψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό με η σκέψη των βουλευτών να βρίσκεται στο Μοντ Πελεράν!!! Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις των βουλευτών που είχαν κάτι από οικονομία και αρκετή δόση κυπριακού...

Και αν νομίζετε ότι αυτό ήταν το μόνο πρόβλημα, λανθάνεστε. Το συγκεκριμένο βράδυ έγιναν τόσα πολλά σταυρώματα των κονδυλίων που εντέλει σταύρωσαν κατά λάθος και το κονδύλι για τη μαρίνα και το λιμάνι της Λάρνακας!!! Το αποτέλεσμα ήταν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ να τρέχουν και να μην φτάνουν αφού τότε πλησίαζαν και οι Δημοτικές εκλογές με το νυν Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα να είναι και υποψήφιος του ΑΚΕΛ.   

Αξίζει να σημειωθεί, ότι εναντίον του προϋπολογισμού - όπως αυτός κατατέθηκε- ψήφισαν οι 25 παρόντες βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι και ΕΛΑΜ.

Μόνο που τα πράγματα ήταν στραβά εξ αρχής αφού κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Ολομέλειας οι λειτουργοί του Υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκονταν στη Βουλή, αποχώρησαν από το κτίριο μετά από έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστου Πατσαλίδη και του Βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών Παύλου Μυλωνά.

Ο Διευθυντής, μάλιστα, Προϋπολογισμού του Υπουργείου Σταύρος Μιχαήλ κάλεσε όλους τους υπαλλήλους του Τμήματός του να εγκαταλείψουν την αίθουσα της Ολομέλειας και να αποχωρήσουν από το κτίριο της Βουλής.

Ιανουάριος 2017

Ο καλός χρόνος από τον πρώτο μήνα φαίνεται. Και στη Βουλή το 2017 έδειξε εξ αρχής ότι το κλίμα θα ήταν τεταμένο. Στις 20 Ιανουαρίου 2017 ο εξωτερικός χώρος της Βουλής μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη με τους μαθητές να διαδηλώνουν και να διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στη λειτουργία των δημοσίων σχολείων.

Τα πράγματα ξέφυγαν για τα καλά όταν οι παραβρισκόμενοι μαθητές άρχισαν να πετάνε προς τους αστυνομικούς πέτρες, ξύλα, φωτοβολίδες και διάφορα άλλα αναλώσιμα καταναλωτικά προϊόντα (σάντουιτς- νερά κλπ).

Με ανακοίνωση της τότε η ΠΣΕΜ καταδίκασε μεν τα επεισόδια αλλά έριξε την ευθύνη στη ΜΜΑΔ και την Αστυνομία.

Φεβρουάριος 2017

Τι τα θέλαμε τα ηλεκτρονικά συστήματα; Στις 3 Φεβρουαρίου έγινε η πρω΄τη προσπάθεια ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τους βουλευτές μας οι οποίοι απέδειξαν ότι μόνο με το σήκωμα του χεριού μπορούν να ψηφίζουν.

Τρεις φορές, μάλιστα, χρειάστηκε να επαναλάβουν την πρώτη ψηφοφορία με το ηλεκτρονικό σύστημα και τις τρεις φορές δεν ολοκληρώθηκε!!!

Το αποτέλεσμα ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής να ζητήσει να επανέλθουν στην ψηφοφορία δια χειρός ούτως ώστε να βγάλουν άκρη..

Το τραγελαφικό είναι ότι στην πρώτη ψηφοφορία το ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησε 50 παρόντες μετά 49 και στο τελικό μέτρημα βγήκε ότι παρόντες ήταν 51 βουλευτές οι οποίοι ψήφισαν όλοι υπέρ.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής είχε εξαγγείλει την έναρξη του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας από τις αρχές Ιανουαρίου. Μόνο που ένα μήνα μετά αναγκάστηκε να "απειλήσει" τους βουλευτές ότι αν δεν είναι συγκεντρωμένοι και δεν τα καταφέρουν θα το επιβάλει σε όλες τις ψηφοφορίες.

Φεβρουάριος 2017

 

Στις 24 Φεβρουαρίου δεν μάθαμε που επιτρέπεται το κάπνισμα και που όχι. Οι βουλευτές μας ψήφισαν το νεό νομοσχέδιο για το κάπνισμα αλλά κανείς δεν έμαθε ποτέ τι ισχύει. 

 

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιώργος Παπαδόπουλος της Αλληλεγγύης: «Το που μπορούμε να καπνίζουμε και που όχι ελάχιστοι θα γνωρίζουν μετά από όλες αυτές τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν σήμερα».

 

Το τραγικό στην όλη υπόθεση είναι ότι από το Δεκέμβριο του 2016 άρχισαν οι διαδικασίες για να ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο με τη δαμόκλειο σπάθη της Ε.Ε. να βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια μας (υπήρχε η πιθανότητα επιβολής προστίμου να δεν εφαρμόζαμε τα εναρμονιστικά σχέδια). Εντέλει μετά από τρείς ολόκληρες ώρες ψηφίστηκε με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ να καταψηφίζουν και τους Οικολόγους να απέχουν διαμαρτυρόμενοι για τις τροπολογίες που αλλοίωσαν την αρχική μορφή του νομοσχεδίου. 

 

Το ακόμα πιο τραγικό είναι ότι ψήφισαν ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί αφού η αστυνομία δεν μπορεί και δεν έχει τη δυνατότητα μαθηματικών υπολογισμών σχετικά με το πόσο τοις εκατό ένας χώρος είναι ανοιχτός ή όχι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιβάλουν πρόστιμο.

Απρίλιος 2017

 

Στις 6 Απριλίου 2017 το Κοινοβούλιο μετατράπηκε σε ρινγκ. Βουλευτές ήρθαν στα χέρια- έπεσαν και μερικές ψιλές- το κοινοβούλιο χωρίστηκε σε εθνικούς μειοδότες και εθνικόφρονες και το αποτέλεσμα ήταν η είσοδος των αστυνομικών στο χώρο και η εκκένωση του κοινοβουλίου.

Οι εικόνες ταξίδεψαν σε όλην την Ευρώπη και οι Βουλευτές μας έγινα αποδέκτες ποικίλων σχολιασμών (κυρίως αρνητικών).

Όλα ξεκίνησαν όταν αποφασίστηκε όπως αρθεί η απόφαση για εορτασμό του Ενωτικού Δημοψηφίσματος στα σχολεία με την απόφαση για τους εορτασμούς να λαμβάνεται μόνο από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας. Η απόφαση υπερψηφίστηκε με 30 ψήφους υπέρ και τα αίματα άναψαν…

Όλα άρχισαν μετά την τοποθέτηση του Λίνου Παπαγιάννη του ΕΛΑΜ ο οποίος και χαρακτήρισε εθνικούς μειοδότες τους βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ να αποχωρεί από την αίθουσα.

Αμέσως μετά προκλήθηκε ένταση με το Λίνο Παπαγιάννη να κινείται απειλητικά εναντίον των βουλευτών του ΑΚΕΛ Γεωργίου και Κέττηρου για να ζητήσει, όπως είπε, το λόγο για τον οποίο τον είπαν αλήτη κατά την ομιλία του.

Την ίδια στιγμή δεκάδες κόσμος μαζεύτηκε έξω από το Κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενοι για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Μάης 2017

10 ολόκληρες προτάσεις παρουσίασε ο Γιώργος Λιλλήκας αναφορικά με τη λειτουργία της Βουλής για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς αξιωματούχους, το κράτος και τους θεσμούς αλλά και διευρύνοντας τη δημοκρατία και δίνοντας ουσιαστικό ρόλο και λόγο στους πολίτες.

Παράλληλα, τόνισε ότι σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν ο ίδιος και οι βουλευτές του θα παραιτηθούν. 

Οι προτάσεις κατατέθηκαν, δεν εφαρμόστηκαν και ο κος Λιλλήκας με την Κοινοβουλευτική του ομάδα παραμένουν στη Βουλή...

Ποιες ήταν οι προτάσεις:

 • Η πρώτη πρόταση αφορά την καθιέρωση της Οριζόντιας ψηφοφορίας που στόχο έχει να διευρύνει τις επιλογές του πολίτη.
 • Δεύτερη, την αυτόματη εγγραφή των εκλογέων που κλείνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους στους εκλογικούς καταλόγους για να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες.
 • Τρίτη πρόταση αφορά την εφαρμογή της αρχής του Ανακλητού, που δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να ανακαλούν, με δημοκρατικές διαδικασίες, τους εκλελεγμένους αξιωματούχους του Κράτους στην περίπτωση αθέτησης των προεκλογικών τους δεσμεύσεων.
 • Η τέταρτη πρόταση είναι η ανάρτηση, για ένα μήνα, σε ειδική ιστοσελίδα της Βουλής των Νομοσχέδιων και των Προτάσεων Νόμου για να μπορούν οι πολίτες να καταθέτουν τα σχόλια και προτάσεις τους τα οποία θα προωθούνται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
 • Η πέμπτη πρόταση αφορά τη διεξαγωγή Δημοψηφισμάτων για πολύ σοβαρά ζητήματα έτσι ώστε να αποφασίζει ο ίδιος ο λαός, υιοθετώντας την αρχή της άμεσης δημοκρατίας.
 • Η έκτη πρόταση έχει να κάνει με τη διασύνδεση της μισθοδοσίας των Βουλευτών με βάση τις παρουσίες τους στην Ολομέλεια και στις Επιτροπές που είναι μέλη και η οποία προωθήθηκε στους κανονισμούς λειτουργίας της Βουλής.
 • Η έβδομη πρόταση έχει να κάνει με το δικαίωμα του ιδιοκτήτη, υπό προϋποθέσεις και βάση κριτηρίων, να αγοράζει την κατοικία του στην τιμή που η Τράπεζα εξασφάλισε σε πλειστηριασμό.
 • Όγδοη πρόταση είναι η απαγόρευση στα Κόμματα να υποβάλλουν κατάλογο ονομάτων για διορισμό στα Δ.Σ. των Ημικρατικών Οργανισμών, την ΕΔΥ και την ΕΕΥ.
 •  Ένατη, ο καθορισμός ορίου για δύο θητείες για όλους τους εκλελεγμένους αξιωματούχους του Κράτους
 • Δέκατη, η επιβολή ειδικού τέλους για υπερχρεώσεις των τραπεζών

Μάης 2017

18 Μαΐου ήταν η μέρα «έκδοσης του διαζυγίου» του βουλευτή Παύλου Μυλωνά και το Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γιώργος Λιλλήκας αποφάσισε να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας με το βουλευτή Παύλο Μυλωνά να διαφωνεί εξ αρχής με την συγκεκριμένη απόφαση.

Σε δηλώσεις του ο Παύλος Μυλωνάς ανέφερε τους λόγους της απόφασης του:

"Η πρόθεσή μου για αποχώρηση από τη Συμμαχία Πολιτών και τη συνέχιση της κοινοβουλευτικής μου πορείας ως ανεξάρτητος βουλευτής οφείλεται στη σοβαρότατη διαφωνία μου με την απόφαση του κύριου Λιλλήκα να κατέλθει ως υποψήφιος πρόεδρος στις επερχόμενες εκλογές", αναφέρει στη δήλωσή του o βουλευτής. 

"Για μένα, υπέρτατος στόχος της πολιτικής μου δράσης ήταν, είναι και θα παραμείνει η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και η αλλαγή στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης με τον τερματισμό της κομματοκρατίας σε όλους τους τομείς του βίου των πολιτών. Δηλαδή, η επαναφορά της ιδιότητας του πολίτη και όχι του πελάτη. Ακόμα, οι σοβαρότατες ευθύνες του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ΑΚΕΛ, τόσο για την καταστροφή της οικονομίας όσο και για τη διαφθορά και την ατιμωρησία, καθώς επίσης και η συμπόρευσή τους στο Κυπριακό, δεν μπορούν να τύχουν οποιασδήποτε στήριξης ή ανοχής. Αυτές είναι οι διαχρονικές μου θέσεις, αυτές ήταν και προεκλογικά και μετεκλογικά και έτσι θα παραμείνουν. Δεν υπάρχουν για μένα θεόσταλτοι σωτήρες, αλλά συλλογικότητα, συστράτευση και ενότητα όλων των δυνάμεων για την επιτυχία των στόχων που έχουν τεθεί".

 


Close