Στο Crans-Montana οι πολιτικοί Αρχηγοί

Στο Crans-Montana οι πολιτικοί Αρχηγοί

19/06/2017 - 15:15
Υπέβαλαν πρόταση ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη για την Ασφάλεια και τις εγγυήσεις
Έλενα Γεωργίου

Σύσσωμο το εθνικό συμβούλιο, θα μεταβεί στο Crans-Montana  της Ελβετίας, για τη διάσκεψη που θα αρχίσει στις 28  Ιουνίου για το κυπριακό.
Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του εθνικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε το πρωί, κατά τη διάρκεια της οποίας οι πολιτικοί Αρχηγοί έτυχαν ενημέρωσης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Ανδρέα Μαυρογιάννη. 
Ο Αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ενδελεχώς  τα μέλη του εθνικού συμβουλίου, για όλες τις εξελίξεις, που έχουν προκύψει από την τελευταία συνεδρία του σώματος. Σύμφωνα με τον κύριο Παπαδόπουλο, τα κόμματα έδωσαν τις θέσεις τους  και τις απόψεις τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενόψει των συνομιλιών για το κυπριακό, στην Ελβετία. Ο Αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα κόμματα αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, να τον συνοδεύσουν στο Crans-Montana.

Κοινή πρόταση ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. για ασφάλεια και εγγυήσεις

Πρόταση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, κατέθεσαν τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η  πρόταση προνοεί αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και κατάργηση  των εγγυήσεων μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής της λύσης. Την πρόταση, θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία Νικόλας Παπαδόπουλος, την Τρίτη. 

Νικόλας Παπαδόπουλος: H πρόταση μας, να περιλαμβάνεται στο έγγραφο Έιντε»

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην κοινή πρόταση που κατατέθηκε στο εθνικό συμβούλιο, για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Ο κύριος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα, η πρόταση αυτή, να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και να περιλαμβάνεται όπως είπε, στο έγγραφο του κύριου Είντε. Στο έγγραφο είπε, περιλαμβάνει μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα.

Μαρίνος Σιζόπουλος: « Η ενότητα βασικός παράγοντας»

Τη θέση ότι η διαδικασία για επίλυση του κυπριακού εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος υπέδειξε ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να θωρακιστεί, αλλά και να ενισχυθεί η διαπραγματευτική του ικανότητα, αλλά και δυνατότητα. «Για αυτό και η ενότητα αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα αυτή τη στιγμή, αλλά κυρίως για τη διαμόρφωση μιας κοινής εθνικής γραμμής και μιας συλλογικής διαχείρισης του εθνικού μας προβλήματος».

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Να αφήσουμε κατά μέρος το απόλυτο»

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κατέστησε σαφές ότι χωρίς πρόοδο στο κεφάλαιο της ασφάλεια και των εγγυήσεων, δεν μπορεί να υπάρξει επίλυση του κυπριακού και να προχωρήσουμε σε συνολική συμφωνία. Την ίδια ώρα, κάλεσε την ε/κ κοινότητα να αφήσει κατά μέρος το απόλυτο, και να προετοιμαστεί για το σενάριο, η Τουρκία να κάνει κίνηση.

Άντρος Κυπριανού: «Δεν αποτελούν έκπληξη οι εξελίξεις»
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι το γεγονός ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν με το συγκεκριμένο τρόπο  δεν αποτελεί έκπληξη. Ο κύριος Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι η συνάντηση στο Crans-Montana, θα είναι η πιο καθοριστική από όλες τις συναντήσεις για το κυπριακό, που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, υπέδειξε ότι αυτό το οποίο έχει σημασία, είναι να πάμε στη συνάντηση επαρκώς προετοιμασμένοι αλλά και ενωμένοι. Ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι απηύθυνε έκκληση στο εθνικό συμβούλιο να μπουν πάνω από όλα τα συμφέροντα της Κύπρου και όχι τα κομματικά: «Ζητήσαμε από τα πολιτικά κόμματα, να κάνουμε εκεχειρία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Ελβετία.» Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι με αυτό τον τρόπο, θα ενισχυθεί η διαπραγματευτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γιώργος Λιλλήκας :Επιστολή για υιοθέτηση ομόφωνης απόφασης από το Ε.Σ.
Πρόταση η οποία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή και  με την οποία ζητούσε να υπάρχει συνεχής συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου πριν και μετά από κάθε διαπραγματευτική σύνοδο, κατέθεσε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος μέσω της πρότασής του ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως επαναβεβαιωθούν οι ομόφωνες αποφάσεις του εθνικού συμβουλίου, για αποχώρηση όλων των στρατευμάτων, των εποίκων και κατάργηση των εγγυήσεων. Ο κύριος Λιλλήκας απέφυγε ωστόσο να απαντήσει  από πού υπήρξε αντίδραση.

Γιώργος Περδίκης: Κάποιοι προσπαθούν να χαμηλώσουν τον πήχη»
Ο Πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι κάποιοι προσπαθούν να χαμηλώσουν τον πήχη «για να είναι πιο εύκολο το πέρασμά τους στην Ελβετία στα θέματα των εγγυήσεων και της παραμονής των στρατευμάτων,  με τη λύση του κυπριακού». Ο κύριος Περδίκης υπέδειξε ότι από τη στιγμή που δεν αποτελεί προϋπόθεση ότι η συζήτηση των υπολοίπων θεμάτων του κυπριακού θα ξεκινήσει όταν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στα κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων , ουσιαστικά έχει σημειωθεί μια μεγάλη πρώτη υποχώρηση. Σε ότι αφορά τις γεωτρήσεις, ο κύριος Περδίκης ανέφερε ότι το γεωτρύπανο βρίσκεται ακόμα στην Ισπανία.  Ο Πρόεδρος των Οικολόγων, ανέφερε ότι η θέση «θα γίνουν οπωσδήποτε οι γεωτρήσεις, μετατράπηκε σήμερα στο «θα αποφασίσουν οι εταιρείες»  
 


Close