Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

07/07/2017 - 12:01
Πως οδηγηθήκαμε σε ακόμα ένα ναυάγιο

Η αυλαία της Διάσκεψης για το Κυπριακό έπεσε τα χαράματα της Παρασκευής 7 Ιουλίου.  Η αποστολή που ξεκίνησε με ελπίδες από την Κύπρο στις 27 Ιουνίου επιστρέφει άπραγη και πλέον όλοι στρέφουν την προσοχή τους στην επόμενη ημέρα. Ας δούμε τι συνέβη σ’ αυτές τις 10 ημέρες.
 
Τρίτη 27 Ιουνίου
Οι αποστολές φθάνουν στο αεροδρόμιο της Γενεύης κι από εκεί με ελικόπτερο μεταφέρονται στο Crans Montana. Το πρώτο βράδυ κυλάει ήρεμα με δείπνο που παρέθεσαν τα Η.Ε. στις δύο αντιπροσωπείες και κάποιες διμερείς συναντήσεις. Παραμένει το αγκάθι του εγγράφου Έιντε για το οποίο η Ε/κ πλευρά έχει προβεί σε έντονο διάβημα αναγκάζοντας τα Η.Ε. να δηλώσουν ότι αποσύρεται. Το κλίμα πάντως δεν ήταν ιδιαίτερο θετικό και οι πληροφορίες από την Ελβετία έκαναν λόγο για μικρές πιθανότητες επιτυχίας.
 
Τετάρτη 28 Ιουνίου
Η μεγάλη ημέρα της έναρξης της Διάσκεψης για την Κύπρο ξεκινάει με την επιστολή Γκουτέρες προς Νίκο Αναστασιάδη στην οποία τον ενημερώνει πως γίνονται κατανοητές οι ανησυχίες της Ε/κ πλευράς.
 
Η συνάντηση ξεκίνησε  στις 11:30 με τις πρώτες διαρροές να κάνουν λόγο για τρεις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς οι οποίες προνοούσαν ότι θα γίνεται συζήτηση παράλληλη για τα κεφάλαια Ασφάλειας και εσωτερικών πτυχών, ότι δεν πρέπει να τεθούν προϋποθέσεις και ότι τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν τα πάντα.

Το μεσημέρι ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε εμφανίστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων και κόντεψε να βάλει μπουρλότο στη Διάσκεψη όταν διέψευσε πως το Κοινό Έγγραφο που ετοίμασε είχε αποσυρθεί. Ακολούθησε κατσάδα από τον ΠτΔ και επίσημο διάβημα με αποτέλεσμα ο Νορβηγός διπλωμάτης να απολογηθεί και να προβεί σε διευκρινιστική δήλωση.
Οι δύο πλευρές κατέθεσαν προτάσεις για τα θέματα της Ασφάλειας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δηλώνει ότι δεν ικανοποιήθηκε από τις προτάσεις της Τουρκίας οι οποίες ήταν οι ίδιες που είχαν κατατεθεί και στο παρελθόν.

Πέμπτη 29 Ιουνίου 
Η δεύτερη μέρα της διάσκεψης για την Κυπρο, αναφορικά με τα θεματα της ασφάλειας, εγγυήσεων και στρατευμάτων,  αρχίζει στο Κρανς Μοντάνα.

Ο ΠτΔ καταθέτει έγγραφο 16σελίδων με συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις στα τρία ερωτήματα του ΟΗΕ με το κύριο συμπέρασμα της συζήτησης να είναι ο καθοριστικός ρόλος που η Ε.Ε. μπορεί να διαδραματιστεί στο θέμα της ασφάλειας. 

Στη συζήτηση για το εδαφικό το περιουσιακό και τη διακυβέρνηση η Τουρκία έθεσε θέμα ειδικής μεταχείρισης των Τούρκων στην Κύπρο με τον Τσαβούσογλου να καλεί τους Ε/κ να “ξυπνήσουν από το όνειρο” αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων.

Την ίδια στιγμή αντιπροσωπία Ε/κ και Τ/κ επιλέγουν να παραμείνουν “στον ύπνο”ελπίζοντας μέχρι το τέλος 

Η επανέναρξη της Διάσκεψης άρχισε μια καθυστέρηση μίας και πλεόν ώρας μετά από συναντήσεις του Ειντε με τους δύο αρχηγούς. Η συνέχεια ωστόσο δεν βγάζει πουθενά με τον ΠτΔ να κάνει λογο για εμπλοκή στις συνομιλίες με τις ελπίδες να εναποθέτονται στην άφιξη του ΓΓ του ΟΗΕ την επόμενη μέρα.

Παρασκευή 30 Ιουλίου

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες, προσήλθε στη Διάσκεψη για την Κύπρο αρκετά ευδιάθετος με το κλίμα να αλλάζει προς το καλύτερο. Προσερχόμενος στη Διάσκεψη, ο Ν. Κοτζιάς θα δηλώσει ότι "χθες έγινε μια προσπάθεια εκβιασμού της διαπραγμάτευσης. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ζητάει όλα ή τίποτα”.
Το τέλος του δείπνου βρίσκει τα εμπλεκόμενα μέρη αισιόδοξα με τον Α. Γκουντέρες να δηλώνει ότι “οι δύο ηγέτες έχουν ξεπεράσει πολλές προκλήσεις και η επανασύγκλιση της διάσκεψης προσφέρει μία ιστορική ευκαιρία για επίλυση του κυπριακού” παράλληλα όμως “η πρόοδος είναι αργή και υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα να επιλυθούν”.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προσπάθησε να δώσει ώθηση στη διαδικασία θέτοντας ως προτεραιότητα στην απογευματινή συνάντηση το Περιουσιακό και τη συμμετοχή των Τ/κ στα ομοσπονδιακά όργανα που θεώρησε ότι είναι πιο εύκολα ζητήματα. Η συζήτηση κόλλησε στο περιουσιακό γεγονός με την συζήτηση στο δείπνο να μην προχωράει λόγω αυτής της εξέλιξης.

Σάββατο 1 Ιουλίου

Ο ΓΓ αποχωρεί από το θέρετρο δηλώνοντας ότι θα επιστρέψει εαν χρειαστεί.
Η δεύτερη συνάντηση για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης θα ολοκληρωθεί με την απόφαση τη Δευτέρα η κάθε πλευρά καταθέσει τις θέσεις της είτε γραπτώς είτε προφορικώς αρχίζοντας έτσι την ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Εξερχόμενος από τη Διάσκεψη,ο Έσπερ Μπαθ Έιντε δήλωσε ότι “τα βασικά στοιχεία ενός πακέτου που μπορεί να οδηγήσει σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος προέκυψαν από το δείπνο με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. 

Κυριακή 2 Ιουλίου

Η Κυριακή βρίσκει τις αντιπροσωπίες να χαλαρώνουν και να προετοιμάζονται για την επανέναρξη της Διάσκεψης τη Δευτέρας. Οι πολιτικοί αρχηγοί μαζί με την αντιπροσωπία βρίσουν λίγο χρόνο να “ανακαλύψουν” το θέρετρο και να δειπνήσουν.

Οι κουραστικές μέρες που προηγήθηκαν βρίσκουν τους ανθρώπους των Media να ανασυγκροτούνται και να μαζεύουν δυνάμεις για τις επόμενες πολύωρες συναντήσεις. 

Δευτέρα 3 Ιουλίου 

Κατά την πρωινή Σύνοδο, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, προκαλεί εκνευρισμό στις αντιπροσωπείες με την εμμονή του να έλθουν  στο ελβετικό θέρετρο, οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας μέχρι την Τετάρτη τη στιγμή που δεν επήλθε ουσιαστική πρόοδος. 
Στην πρωινή συνάντηση δόθηκαν οι θέσεις για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, γραπτώς, όπως ήταν προγραμματισμένο Ακολούθως αποχώρησαν οι εγγυήτριες δυνάμεις και έμειναν στο χώρο μόνο οι δύο ηγέτες και παρέδωσαν τις θέσεις τους για τις εσωτερικές πτυχές.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξη του στο χώρο της βραδινής διάσκεψης, κάλεσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ να μιλήσει δημόσια για την τουρκική πρόταση.
Ο ΠτΔ εξερχόμενος από το Συνεδριακό Κέντρο αρκέστηκε να πει ότι θα ήθελε να πει ότι τα πράγματα είναι όπως τα θέλαμε αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο κ. Έιντε επέμεινε στο μορατόριουμ δηλώσεων. Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι εργάζονται και θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη λύση και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αρκέστηκε να πει ότι θαυμάζει την υπομονή των δημοσιογράφων 

Στο μεταξύ φημολογείται ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα επιστρέψει στο Crans Montana την Πέμπτη.

Τρίτη 4 Ιουλίου 

Τα όσα προηγήθηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα της Διάσκεψης με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και τον εκνευρισμό που προκλήθηκε από τις υπαναχωρήσεις των Τούρκων πάγωσαν το κλίμα στο Crans Montana. Παρ’ όλα αυτά η διάσκεψη συνεχίζεται κανονικά με τα βλέμματα να στρέφονται πλέον προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, και τις πληροφορίες για κάθοδό του στην Ελβετία την ερχόμενη Πέμπτη που ίσως να δώσει ώθηση στη διαδικασία. 

Ο ΠτΔ θα δηλώσει αναχωρώντας από την πρωινή συνάντηση ότι «Υπήρξε μία λάμψη ελπίδας το πρωί και κάποιες ανατροπές στη συνέχεια».

Απόλυτος εμφανίστηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. “Ο τουρκικός στρατός θα μείνει για πάντα στην Κύπρο επειδή το ζητούν οι Τουρκοκύπριοι”.

Σε δύο βασικά ερωτήματα, «πώς θα είναι το σύστημα ασφαλείας μετά τη λύση» και «τι συμβαίνει στο υφιστάμενο σύστημα ασφαλείας», κλήθηκαν, να καταθέσουν τις θέσεις τους όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στη συζήτηση του συγκεκριμένου κεφαλαίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε ότι επιστρέφει στο Crans Montana ο ΓΓ του ΟΗΕ.
“Αν ρωτάτε εμένα, τίποτα δεν άλλαξε, αλλά είναι καλό που έρχεται», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Τετάρτη 5 Ιουλίου

Στην παρουσία του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο Crans Montana στρέφεται πλέον η προσοχή όλων με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν εξελίξεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης ανανεωμένες προτάσεις σε μία προσπάθεια, όπως δήλωσε, «να ξεπεραστεί το αδιέξοδο». Η μπάλα πλέον περνάει στην τουρκική πλευρά. Η πολυαναμενόμενη άφιξη του Αντόνιο Γκουτέρες στο Crans Montana πάγωσε όλες τις εξελίξεις αφού αναβλήθηκαν οι πρωινές συναντήσεις της Τετάρτης στο ελβετικό θέρετρο. 

Κατα τη χθεσινή συζήτηση ο αέρας μύριζε μπαρούτι. Ενδεικτικό του κλίματος ήταν ερώτηση του Νίκου Κοτζιά προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για ποιόν λόγο επιμένει σε επεμβατικά δικαιώματα, έκανε την ερώτηση: « Θα τα χρησιμοποιήσετε;» «Ναι εάν χρειαστεί θα τα χρησιμοποιήσουμε», απάντησε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, προκαλώντας παγωμάρα στην αίθουσα. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εισερχόμενος στο χώρο διεξαγωγής των εργασιών της Διάσκεψης την Τετάρτη, κάλεσε τον κυπριακός λαό να κωφεύσει στις διαρροές περί υποχωρήσεων της ε/κ πλευράς .

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποχώρισε τελευταίος από το συνεδριακό κέντρο του Crans Montana όπου παρέμεινε για λίγη ώρα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σχολιάζοντας τη δήλωση Ακιντζί είπε ότι η πρότασή του έχει σαν στόχο να ξεπεραστούν τα προβλήματα.
Φαίνεται ότι δεν ικανοποίησε την Τ/κ πλευρά η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη αφού ο Μουσταφά Ακιντζί δεν δίστασε να δηλώσει ότι αυτή έγινε για τα μάτια του κόσμου.
 
Πέμπτη 6 Ιουλίου 

Δεν έφεραν αποτέλεσμα οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες με τις δύο πλευρές με τη Διάσκεψη να οδηγείται σε ναυάγιο. 

Η εμμονή της Τουρκίας σε εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα δεν άφησαν περιθώριο συμφωνίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές για τις εγγυήσεις και το επεμβατικό δικαίωμα επέμεναν σε ρήτρα αναθεωρησης σε 15 χρονια και στο στρατο μείωση σε συμφωνημενα επιπεδα και όχι σε αποχώρηση. Επιπλέον στο εδαφικό αποδεχόταν επιστροφή μόνο μέρους της Μόρφου και αξίωνε πρωτογενές δίκαιο και ίση μεταχείριση για τους Τούρκους υπηκόους.

Τσαβούσογλου: Δυστυχώς η Διάσκεψη για την Κύπρο ολοκληρώθηκε. Η Τουρκία συνέβαλε με κάθε δυνατό τρόπο αλλά δεν μπόρεσε να επιτευχθεί λύση εντός του πλαισίου που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

 
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, εμφανώς καταβεβλημένος κατά την καταληκτική του δήλωση μετά την ολοκλήρωση του δείπνου,  δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για τους λόγους που οδηγήθηκε σε ναυάγιο η Διάσκεψη για την Κύπρο.

 
 

 


Close