Οι τελευταίοι διάλογοι πριν το ναυάγιο στο Crans Montana

Οι τελευταίοι διάλογοι πριν το ναυάγιο στο Crans Montana

09/07/2017 - 09:10
Οι τελευταίες δραματικές ώρες, τα παιγνίδια Τσαβούσογλου και η «παρανόηση» Γκουτέρες
Ελενα Γεωργίου

Όλα έδειχναν ότι στο δείπνο της 6Ης Ιουλίου στο Crans-Montana της Ελβετίας το οποίο κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες –άρχισε γύρω στις 9.40 και ολοκληρώθηκε τις πρωινές ώρες της 7ης Ιουλίου-ότι  θα κατέληγε σε συμφωνία για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Στο   δείπνο-διάσκεψη- υπό τον Γ.Γ. των Η.Ε. Αντόνιο Γκουτέρες, κάποια στιγμή τα πράγματα έδειχναν ότι η Τουρκία, θα έκανε το βήμα αναφορικά με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και  για το θέμα των παρεμβατικών δικαιωμάτων. Όλα όμως σκάλωσαν σε μια «παρανόηση», του Γ.Γ. των Η.Ε.

Το χρονικό της Πέμπτης 6ής Ιουλίου

Το πρωινό της Πέμπτης, ο Γ.Γ. των Η.Ε. ρώτησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της ε/κ πλευράς, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίζει ότι η πρόταση που είχε καταθέσει γραπτώς, είναι οι κόκκινες γραμμές. Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, φέρεται να είπε στον κύριο Γκουτέρες ότι, «ήλθαμε εδώ για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και  δεν μπορεί  να περάσει από τον κυπριακό λαό η όποια λύση, που δεν τερματίζονται οι εγγυήσεις από την πρώτη μέρα και το επεμβατικό δικαίωμα και έχω στην πρότασή μου συγκεκριμένη αναφορά για την αποχώρηση των στρατευμάτων , με ημερομηνία λήξης ,βάσει και μελετών από στρατιωτικούς».
 


Το απόγευμα της Πέμπτης, σε νέα συνάντηση που καθορίστηκε μεταξύ του Γ.Γ. και της ε/κ πλευράς, ο κύριος Γκουτέρες ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι  ο ίδιος απέρριψε την πρόταση της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν η ίδια που κατέθεσε προφορικώς από την πρώτη μέρα της συνόδου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μετά και από αυτή την εξέλιξη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε πει στον Γ.Γ. των Η.Ε., ότι θα έφερνε νέα πρόταση.

Τα όσα διαδραματίστηκαν στο δείπνο

Στο δείπνο που ξεκίνησε στις 9.45, αρχικά η Τουρκία έδειξε μια ετοιμότητα, με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, να δηλώνει ότι: «Εγώ είμαι έτοιμος, να τα συζητήσω όλα». Σε κάποια στιγμή , ανέφερε ότι ο ίδιος είναι εξουσιοδοτημένος να αποφασίσει, με την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιηθεί  στα τέσσερα κεφάλαια. Σύμφωνα πάντα με διπλωματική πηγή, σε αυτό το σημείο, υπήρξε έντονη συζήτηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, και του Τούρκου ΥΠΕΞ.  Η συζήτηση συνεχιζόταν, χωρίς ωστόσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αποκαλύπτει την πρότασή του, προφανώς όπως αναφέρουν  διπλωματικές πηγές, να ασκήσει πίεση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σε κάποια στιγμή, τέθηκε το θέμα της άφιξης των Πρωθυπουργών στο Crans- Montana, και μάλιστα κατά τη διάρκεια του δείπνου, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θέλει να δει τις προτάσεις της Τουρκίας γραπτώς. Στη συζήτηση, τέθηκε και θέμα Νέας Υόρκης, δηλαδή να δοθεί η συνέχεια εκεί σε μία εβδομάδα, στην παρουσία των Πρωθυπουργών.
 

Οι απαράδεκτες θέσεις Τσαβούσογλου

Όταν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ζήτησαν από το Γ.Γ. των Η.Ε. να δουν την πρόταση της Τουρκίας, για να προχωρήσει η συζήτηση, ο Αντόνιο Γκουτέρες, φέρεται να είπε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών: «Μίλα καθαρά».  Σε εκείνο το σημείο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «ανέσυρε» τις απαράδεκτες προτάσεις της Τουρκίας, οι οποίες προνοούν:
Κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση στρατευμάτων από την πρώτη μέρα, αν ικανοποιούνταν τα άλλα 4 κεφάλαια.

Η συνθήκη εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα να έχουν ισχύ για 15 χρόνια  και στ 14 χρόνια να γίνει αναθεώρηση. Σε αυτό το σημείο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον κύριο  Κοτζιά, είπε το εξής: « Αν είστε καλά παιδιά, θα κάνουμε τη αναθεώρηση, πιο νωρίς».

Σε ότι αφορά το στρατό, ο Τσαβούσογλου, έκανε λόγο για agreed numbers(συμφωνημένο αριθμό) και αυτός ο αριθμός να παραμείνει εσαεί.( Το πλαίσιο Γκουτέρες έκανε λόγο για 950 Έλληνες-650 Τούρκους).
Ο  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι  η Μόρφου, δεν μπορεί να επιστραφεί ολόκληρη. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, επανέφερε στο τραπέζι το πρωτογενές δίκαιο, για το οποίο είχε ξεκαθαρίσει στη Λευκωσία και μάλιστα, η ίδια Ε.Ε. δεν κάνει αποδεκτό κάτι τέτοιο. Ωστόσο, το θέμα του πρωτογενούς δικαίου, το είχε βάλει στο τραπέζι και ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, κατά τη διάρκεια της πρωινής συνάντησης με τον Γ.Γ. των Η.Ε.

Συνεχίζοντας τις απαράδεκτες θέσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, έκανε λόγο και για τις τέσσερις ελευθερίες, ζητώντας « equal treatment- 1 προς 1». Εδώ απευθυνόμενος  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, είπε ότι: « Οι Ελλαδίτες οι οποίοι θα έλθουν στην Κύπρο, θα είναι λίγοι- περίπου 40000, για αυτό μπορείτε να δεχθείτε 40000 Τούρκου πολίτες».
Για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες και ειδικότερα για equal treatment είπε 1 προς 1 όσον αφορά αυτούς που θα ζήσουν στην Κύπρο.

Οι τελευταίες δραματικές ώρες και οι  διάλογοι
9.45 .Ο Αντόνιο  Γκουτέρες  κρατάει στα χέρια του ένα χαρτί, για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης- το πλαίσιο παρακολούθησης της εφαρμογής της συνθήκης.
Μεβλούτ  Τσαβούσογλου προς Νίκο Αναστασιάδη: « Είμαι πάρα πολύ ευέλικτος. Έχω δώσει προτάσεις πολύ ευέλικτες»
 Πρόεδρος Αναστασιάδης : «Πες μας ποιές είναι αυτές οι ευέλικτες προτάσεις
Μεβλούτ Τσαβούσογλου: « Τις έχω δώσει στο Γ.Γ. του ΟΗΕ».
Πρόεδρος Αναστασιάδης: « Ωραία. Θέλω να  τις  διαβάσω
Μεβλούτ  Τσαβούσογλου : «Όχι»
Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Τι θέλεις, να υπογράψουμε μια συμφωνία στην οποία θα αναγράφω, στρατεύματα- Η Τουρκία είναι πολύ ευέλικτη, Συνθήκη εγγυήσεων-Η Τουρκία είναι πολύ ευέλικτη, Δικαίωμα επέμβασης-Η Τουρκία είναι πολύ ευέλικτη. Ας γίνεις πιο ευέλικτος και δώσε μου το χαρτί της ευελιξίας».
Νίκος Κοτζιάς, προς το Γ.Γ. των Η.Ε.: «Τι θα γίνει με εκείνο το χαρτί, θα το δούμε;»
Αντόνιο Γκουτέρες: « Όχι, επειδή μου εμπιστεύτηκαν οι Τούρκοι τις προτάσεις τους και δεν μπορώ να τους ζητήσω να τα μεταφέρω σε χαρτί, θα γράψω εγώ σε μια παράγραφο, ότι επήλθε συμφωνία για κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων, αποχώρηση στρατευμάτων κλπ).

 

Σε αυτό το σημείο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, θέτει και το θέμα της άμεσης αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, να συμφωνεί μαζί του.  Μάλιστα, του είπε χαρακτηριστικά: « Ό,τι θέλεις Νίκο». Εδώ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ισχυρίζεται ότι δεν έχει μιλήσει για «άμεση αποχώρηση στρατευμάτων», με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, να του λέει χαρακτηριστικά ότι : « ‘Εχω μπερδευτεί, γιατί ο Γ.Γ., μας είπε αυτά τα πράγματα το απόγευμα και έχω περάσει μερικές ώρες ικανοποιημένος. Γιατί μου χαλάς τη χαρά μου;»
 


Αντόνιο Γκουτέρες προς Μεβλούτ Τσαβούσογλου: « Εγώ αυτά κατάλαβα»
Μεβλούτ Τσαβούσογλου: « Τα είπαμε αυτά. Αναφορικά με το στρατό, είπαμε 15 χρόνια, άντε να γίνουν 14 ή 13».
1.       Νίκος Κοτζιάς: « Αυτό μας το λες εδώ και μέρες και σου είπαμε ότι είναι αδύνατο να το δεχθούμε.Σας έχω πει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν μπορεί να υπογράψει  χαρτί που να προβλέπει παρεμβατικά δικαιώματα και σας βλέπω να μπαίνετε μέσα στην Κύπρο και στο τεθωρακισμένο που είναι μπροστά, να έχετε κρεμασμένο το χαρτί με τη συνθήκη με τις υπογραφές  της Ελλάδος και  να λέτε ότι, εμείς( Η Τουρκία), μπαίνουμε γιατί μας παρότρυνε η Ελλάδα  να το πράξουμε. Πώς θέλεις εμείς να εμπιστευτούμε τα τουρκικά στρατεύματα, αφού εσείς δεν τους εμπιστεύεστε και τους συλλαμβάνετε;»
 
 
Πώς θέλεις εμείς να εμπιστευτούμε τα τουρκικά στρατεύματα αφού εσείς δεν τους εμπιστεύεστε και τους συλλαμβάνετε.
Μεβλούτ Τσαβούσογλου: « Μην ανακατεύεσαι στα εσωτερικά της χώρας μου».
Σε αυτό το σημείο, ο Γ.Γ. των Η.Ε. «πήρε πάνω του» την ευθύνη, κάνοντας λόγο, για «παρανόηση» εκ μέρους του και ότι από λάθος, κατάλαβε άλλα.

O Αντόνιο Γκουτέρες, κηρύσσει αδιέξοδο…

 


Close