Συλλούρης: «Συνάντηση με την ιστορία η παράδοση του φακέλου της Κύπρου»

Συλλούρης: «Συνάντηση με την ιστορία η παράδοση του φακέλου της Κύπρου»
Την Παρασκευή στις 09:00 σε ειδική συνεδρία

Την Παρασκευή το πρωί, στις 9.00 σε ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων παραδίδει το αρχείο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για το φάκελο της Κύπρου.

 

Μιλώντας σήμερα σε διάσκεψη Τύπου ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης χαρακτήρισε το γεγονός ως συνάντηση με την ιστορία. Όπως  ανέφερε: «Σε μια στιγμή ιστορικής και πολιτικής ευθύνης και με πλήρη συναίσθηση της βαρύτητάς της για τον κυπριακό λαό αλλά και όλο τον Ελληνισμό, θα παραδοθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Βούτση στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων όλο το υλικό, που φωτίζει και μαρτυρεί πτυχές της κυπριακής τραγωδίας, τερματίζοντας μια εκκρεμότητα 43 χρόνων και αποκαθιστώντας παράλληλα μια οιονεί ηθική τάξη για τον λαό μας. 

Ο κ. Συλλούρης εξήγησε ότι Κατά την επίσημη επίσκεψή ΤΟΥ στη Βουλή των Ελλήνων αμέσως μετά από την ανάληψη των καθηκόντων μου, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2016, επαναβεβαιώθηκε η βούληση, για πλήρη υλοποίηση της προσπάθειας στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου, με ενεργοποίηση των προνοιών του, «ώστε να καταλήξουμε στον τελικό στόχο, που ήταν όχι μόνο να δοθεί πρόσβαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο υλικό του Φακέλου της Κύπρου, που βρίσκεται κατατεθειμένο στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων, αλλά, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, στην παράδοση του υλικού αυτού στη Βουλή των Αντιπροσώπων». 

Ευχαριστίες σε όλους 

Ο κ. Συλλούρης προέβη σε αναδρομή των όσων προηγήθηκαν πριν από την παράδοση του φακέλου ευχαριστώντας τους ακόλουθους: Τους πρώην Προέδρους των κοινοβουλίων: τον κ. Γιαννάκη Ομήρου, που ξεκίνησε την προσπάθεια αυτή υπογράφοντας το Πρωτόκολλο, την κα Ζωή Κωνσταντοπούλου πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, που έδωσε πρώτη τη συγκατάθεσή της για υλοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος και τον νυν Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση, που συνυπέγραψε το Πρωτόκολλο με τον κ. Γιαννάκη Ομήρου αλλά και έδωσε πλήρη ώθηση στην όλη διαδικασία υλοποίησης των προνοιών του Πρωτοκόλλου μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου.

Ευχαριστίες επίσης εξέφρασε στις δύο επιτροπές εμπειρογνωμόνων και υπηρεσιακών παραγόντων από τα δύο κοινοβούλια, των οποίων προΐσταντο αντίστοιχα ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων και η Γενική Διευθύντρια της Βουλής των Αντιπροσώπων, που εργάστηκαν με ζήλο και μεθοδικότητα, 

Ο κ. Συλλούρης ευχαριστησε θερμά την Βουλή των Ελλήνων, η οποία, ωσε ομόφωνα την έγκρισή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για παράδοση στη Βουλή των Αντιπροσώπων όλου του υλικού του Φακέλου της Κύπρου, το οποίο βρίσκεται κατατεθειμένο στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων, επισφραγίζοντας με τον πιο επίσημο τρόπο και με το κατάλληλο πολιτικό και νομοθετικό περίβλημα μια ιστορική ανάγκη.

8