Τσαβούσογλου: «Δεν μπορούσαμε να αποδεχθούμε την ανόητη πρόταση του Αναστασιάδη»

Τσαβούσογλου: «Δεν μπορούσαμε να αποδεχθούμε την ανόητη πρόταση του Αναστασιάδη»

«Ανόητη» χαρακτήρισε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη στο Κρανς Μοντάνα για την ύπαρξη μηδέν στρατού και εγγυήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, «η μόνη επιθυμία της Ε/κ πλευράς και το μόνο της κριτήριο στο Κραν Μοντάνα ήταν να υπάρξει μηδέν στρατός στο νησί και να διακοπούν οι δεσμοί της Τουρκίας με την Κύπρο εντελώς». Όπως δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ «τέτοια ανόητη πρόταση»  δεν μπορούμε να την αποδεχτούμε». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι στο Κραν Μοντάνα η Τουρκία ήταν τρία βήματα μπροστά από όλους ενώ υποστήριξε ακόμη ότι στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν παζάρεψαν την ενταξιακή τους πορεία. 

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι ευθύνεται η Τουρκία που δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντάνα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε:

«Εμείς πήγαμε στη διάσκεψη για το Κυπριακό με πολύ εποικοδομητική προσέγγιση. Είμασταν εδώ και 15 χρόνια πάντοτε ένα βήμα μπροστά από όλους για μια διζωνική λύση δίκαιη, μόνιμη, βασισμένη στην πολιτική ισότητα. Όσο για το Κραν Μοντάνα και την Ελβετία είμασταν τρία βήματα μπροστά από όλους και εκφράσαμε τις απόψεις μας καθαρά. Από την πρώτη μέρα μοιραστήκαμε τις προτάσεις μας για το τί μπορούμε να κάνουμε. Δεν κάναμε συζητήσεις φιλοσοφίας αλλά συζητήσαμε σημείο σημείο τι μπορούμε να κάνουμε, τι πρέπει να γίνει».  

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία είχε πει πως είναι η τελική διάσκεψη και χωρίς χρονοτριβή πρέπει να τεθούν τα προβλήματα στο τραπέζι και ανέφερε πως τα Ηνωμένα Έθνη αποδέχτηκαν πρόταση της Τουρκίας να αξιολογηθούν τα θέματα σε ένα πακέτο. 

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι όλες οι πλευρές αποδέχτηκαν ότι η Τουρκία επέδειξε μια εποικοδομητική στάση. “Υπήρχε μόνο μια επιθυμία της Ε/κ πλευράς, μόνο ένα κριτήριο, να υπάρξει μηδέν στρατός στο νησί. Δηλαδή ο τουρκικός στρατός να αποσυρθεί εντελώς. Το δικαίωμα μονομερούς παρέμβασης της Τουρκίας που θα καταργήσει τις εγγυήσεις της Τουρκίας να μην υπάρχει καθόλου. Οι δεσμοί της Τουρκίας με την Κύπρο θα διακοπούν εντελώς. Η επιθυμία τους είναι αυτή ακριβώς. Τέτοια ανόητη πρόταση ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να την αποδεχτούμε”, είπε. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως “όταν αυτά δεν έγιναν αποδεκτά ασφαλώς λένε ‘η αιτία της μη λύσης είναι η Τουρκία’ Πραγματικά αυτό είναι εντελώς λάθος, είναι μια δήλωση για εσωτερική κατανάλωση”.

 

8