Τηλεφωνήματα από προεκλογικό επιτελείο κατήγγειλαν πολίτες στην Επίτροπο

Τηλεφωνήματα από προεκλογικό επιτελείο κατήγγειλαν πολίτες στην Επίτροπο

17/07/2017 - 15:25
Διέταξε έρευνα η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Γιώργος Μιχαηλίδης

Σωρηδόν καταγγελίες έγιναν το τελευταίο διάστημα προς το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων από πολίτες οι οποίοι φέρεται να δέχθηκαν τηλεφωνήματα και μηνύματα για να παρευρεθούν στην αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώνουν τα κόμματα υποστήριξης Νικόλα Παπαδόπουλου. Όπως πληροφορούμαστε, οι παραπονούμενοι δεν ανήκουν σε κανένα από τις παρατάξεις που υποστηρίζουν τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κάποιοι εξ αυτών είναι μέλη του ΔΗΣΥ

Η OffsiteCy επικοινώνησε με το Γραφείο της Επιτρόπου όπου η ίδια η Επίτροπος Ειρήνη Λοϊζίδου – Νικολαϊδου μας αποκάλυψε ότι ήδη η πορεία διερεύνησης των καταγγελιών προχώρησε και βρίσκεται εν αναμονή διευκρινίσεων. Όπως πληροφορούμαστε, οι καλούντες δεν έδιναν απαντήσεις παρά τις επίμονες ερωτήσεις των παραπονούμενων για το πώς πληροφορήθηκαν τους τηλεφωνικούς τους αριθμούς. Με την ολοκλήρωση της έρευνας, η Επίτροπος έχει δυνατότητα επιβολής Διοικητικού Προστίμου, ακόμα και προστίμου διακοπής 
 

Κυκλοφόρησε εγκύκλιος

Στην ιστοσελίδα της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κυκλοφόρησε σχετική εγκύκλιος που τιτλοφορείται: Συστάσεις Επιτρόπου προς τα Πολιτικά Κόμματα σχετικά με την αποστολή μηνυμάτων και διενέργεια κλήσεων πολιτικού περιεχομένου και χρήση του εκλογικού καταλόγου.

Mε βάση την εγκύκλιο, «Για την αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων και τη διενέργεια διαφημιστικών κλήσεων απαιτείται να έχει ληφθεί η συγκατάθεση των παραληπτών/κληθέντων». 

Το περιεχόμενο μιας πολιτικής επικοινωνίας μπορεί να παρουσιάζεται αμέσως ή εμμέσως, όπως με απλή παράθεση του προγράμματος δράσης και των πολιτικών ιδεών, με ενημερωτικό δελτίο που καλύπτει διάφορα θέματα, με προσκλήσεις σε ιστοχώρους για ανάγνωση των πολιτικών μηνυμάτων, ή με πρόσκληση σε προεκλογική ομιλία ή εκδήλωση, οπότε τέτοιου είδους μηνύματα θεωρούνται «διαφημιστικά» και ισχύουν οι διατάξεις της νομοθεσίας.
 

Στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι υποψήφιοι επικαλέστηκαν ότι είχαν ζητήσει από διάφορους γνωστούς τους να τους δώσουν στοιχεία επικοινωνίας γνωστών τους που πιθανό να ενδιαφέρονται να ενημερώνονται για πολιτικές εκδηλώσεις. Γι’ αυτό διευκρινίζεται ότι η συγκατάθεση θα πρέπει να λαμβάνεται από τον ίδιο τον κάτοχο του αριθμού ή της διεύθυνσης και όχι από τρίτους. 

Όσον αφορά στην αποστολή πολιτικών μηνυμάτων με ηλεκτρονικά μέσα (συμπεριλαμβανομένων, φαξ, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνυμάτων sms και mms) και στην διενέργεια κλήσεων με αυτόματες συσκευές κλήσεων (με ηχογραφημένο μήνυμα / χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση)  επιτρέπονται μόνο στην περίπτωση συνδρομητών ή χρηστών, οι οποίοι έχουν δώσει εκ των προτέρων τη συγκατάθεσή τους. 

Η συγκατάθεση μπορεί να ληφθεί και με ηλεκτρονικά μέσα, αλλά σε κάθε περίπτωση να μπορεί εύκολα να διατεθεί προς απόδειξη της λήψης αυτής. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αριθμοί ή διευθύνσεις από πηγές προσβάσιμες στο κοινό όπως, για παράδειγμα, τον τηλεφωνικό κατάλογο, το διαδίκτυο ή καταλόγους μελών επαγγελτικών ενώσεων, σωματείων, συλλόγων, επαγγελτικών κλάδων κ.τ.λ.). 

Οι υποχρεώσεις των κομμάτων
Οι υποψήφιοι των κομμάτων δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν καταλόγους με διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς τηλεφώνων, αριθμούς φαξ κ.λ.π. τους οποίους έχουν συλλέξει στα πλαίσια άσκησης δημόσιας εξουσίας, ή άσκησης καθηκόντων σε τυχόν προηγούμενες θητείες τους, ή από πελάτες τους σε τυχόν άλλες ασχολίες ή επαγγέλματα τους, καθώς τα άτομα που περιλαμβάνονται σε τέτοιους καταλόγους δεν θεωρούνται «πελάτες» σύμφωνα με την έννοια του πιο πάνω άρθρου. Τονίζεται ότι τα κόμματα μπορούν να στείλουν μηνύματα στα εγγεγραμμένα μέλη τους εκ μέρους υποψηφίων του κόμματος αλλά δεν επιτρέπεται να δίνεται ο κατάλογος μελών από τα κόμματα στους υποψηφίους.

 


Close