Βίκτωρας προς Νικόλα: Να μας εξηγήσει ποια είναι η νέα στρατηγική που προτείνει

Βίκτωρας προς Νικόλα: Να μας εξηγήσει ποια είναι η νέα στρατηγική που προτείνει

13/08/2017 - 16:55
Επιμέλεια: Γιάννος Λύτρας

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος να μας εξηγήσει ποια είναι η νέα στρατηγική που προτείνει, σε σχέση με την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, αναφέρει σε γραπτή δήλωση-απάντηση προς τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ο Β. Παπαδόπουλος, απάντησε με αυτό τον τρόπο στις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, σε εκδήλωση στην Πάφο, το βράδυ του Σαββάτου, οπότε και επανέλαβε την θέση του ότι χρειάζεται μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό.

Αυτούσια η απάντηση του Β. Παπαδόπουλου:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης κατάφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να επιτύχει σημαντικότατες συγκλίσεις όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, αλλά και να βελτιώσει παραμέτρους της επίλυσης του Κυπριακού από οποιοδήποτε άλλο σχέδιο ή προτάσεων του παρελθόντος.

Ακόμα και πρόνοιες του 1960 κατάφερε να βελτιώσει μέσω των διαπραγματεύσεων.

Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι ότι κατάφερε να φέρει για πρώτη φορά στην Ιστορία του κυπριακού προβλήματος απέναντι του απευθείας ως συνομιλητή, την Τουρκία, για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού και τα κρίσιμα θέματα της Ασφάλειας, των Εγγυήσεων και των στρατευμάτων που αφορούν την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Κατάφερε, επίσης, να γίνει θέση του ΟΗΕ και του ΓΓ η κατάργηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά και η δραστική μείωση των τουρκικών στρατευμάτων σε μερικές εκατοντάδες, μέχρι την πλήρη αποχώρηση τους καθώς και το να θεωρούν ο ΟΗΕ και ο ΓΓ την επίλυση του θέματος της Ασφάλειας των Εγγυήσεων και των στρατευμάτων ως ακρογωνιαίο λίθο για επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Όλα αυτά για τον κ. Παπαδόπουλο θεωρούνται δήθεν «αποτυχημένη πολιτική». Ο κ. Παπαδόπουλος και οι συνοδοιπόροι του στον προεκλογικό του αγώνα δεν επιθυμούσαν και δεν επιθυμούν τις συνομιλίες για αυτό και τις πολέμησαν από το πρώτο λεπτό. Δεν μας εξηγούν, όμως, πώς θα λυθεί το Κυπριακό διαφορετικά, αλλά και ποιά είναι αυτή η αόριστη και κενού περιεχομένου νέα στρατηγική που προτείνουν.

Ο κ. Παπαδόπουλος οφείλει επίσης να απαντήσει ξεκάθαρα αν επιθυμεί λύση του Κυπριακού με συνομιλίες στη βάση των κατά καιρούς Συμφωνιών Κορυφής και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που σαφώς προνοούν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ή αν υιοθετεί την εγκατάλειψη του συμφωνημένο πλαισίου λύσης, όπως πρεσβεύουν τα κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητά του.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος και οι συνοδοιπόροι του στον προεκλογικό αγώνα θα πρέπει να απαντήσουν στον κυπριακό λαό με ποιους έχουν επαφές στο εξωτερικό, πώς προωθούν την υπόθεση της Κύπρου και με ποιο αποτέλεσμα.».

Νικόλας: Το Κυπριακό δε θα λυθεί με την καλοσύνη

Το Κυπριακό δε θα λυθεί με την καλοσύνη, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε συγκέντρωση των γυναικείων οργανώσεων του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Αλληλεγγύη, στην Πάφο. Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό, πρόσθεσε, αναφέροντας πως στην Τουρκία δεν τους ενδιαφέρει η λύση του Κυπριακού, αλλά να επεκτείνουν την επιρροή τους και να καταλάβουν ολόκληρο το νησί.


Close