Εκλέγηκε βουλευτής στη Νορβηγία ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε – Το κόμμα του έχασε όμως την πλειοψηφία

Εκλέγηκε βουλευτής στη Νορβηγία ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε – Το κόμμα του έχασε όμως την πλειοψηφία

12/09/2017 - 15:44
Του ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

Ο πρώην... «δικός μας»  Έσπεν Μπαρθ Έιντε κατάφερε τελικά να εκλεγεί Βουλευτής στη Νορβηγία στις Βουλευτικές εκλογές που διενεργήθηκαν στην Σκανδιναβική χώρα τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου.


Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ήταν υποψήφιος με το Εργατικό Κόμμα το οποίο μπορεί να κέρδισε ουσιαστικά τις εκλογές αφού ήταν το πρώτο κόμμα με ποσοστό και 27.4% και 49 έδρες αλλά το αποτέλεσμα θεωρείται αποτυχία για το Εργατικό Κόμμα αφού την πλειοψηφία στη Βουλή διατηρεί ο συνασπισμός κομμάτων της κεντροδεξιάς που κυβερνά ουσιαστικά τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Το κόμμα της Δεξιάς που ήταν 2ο στις εκλογές με 25.1% και 45 έδρες.

Έτσι ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς συνεχίζει να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή με 89 έδρες έναντι 79 των κεντροαριστερών κομμάτων. 

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε χρίζεται για πρώτη φορά στην πολιτική του καριέρα Βουλευτής και στα ρεπορτάζ του νορβηγικού τύπου βλέπουμε ότι είναι από τα top ονόματα νεοεισερχόμενων. Στο παρελθόν διετέλεσε αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και φυσικά ως γνωστό Ειδικός Απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Τις εκλογές στη Νορβηγιά και την ήττα του κόμματος του Έιντε σχολίασε στο twitter και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου:

 


Close