Νομοθεσίες για την Βασίλισσα της Αγγλίας στο Κυπριακό Δίκαιο

Νομοθεσίες για την Βασίλισσα της Αγγλίας στο Κυπριακό Δίκαιο

13/09/2017 - 15:29
Πολλές οι ελλείψεις και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν
Επιμέλεια: Γιάννος Λύτρας

Νομοθεσίες που αναφέρονται στην Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, αντί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, περιλαμβάνονται στο Κυπριακό Δίκαιο, διαπιστώνει η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Σε συνεδρία την Τετάρτη, αναφέρθηκε σε ελλείψεις που υπάρχουν όσον αφορά τη λειτουργία του θεσμού του Επιτρόπου Νομοθεσίας, κυρίως λόγω της έλλειψης μόνιμου προσωπικού.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, εξήγησε ότι ο θεσμός του Επιτρόπου Νομοθεσίας δημιουργήθηκε το 1971 επί Προεδρίας Μακαρίου με αρμοδιότητες που αφορούσαν τη μετάφραση των νομοθεσιών από την αγγλική γλώσσα στην ελληνική, να κάνει εισηγήσεις για νέες νομοθεσίες, για βοηθά σε ό,τι αφορά τη νομοτεχνική επεξεργασία νέων νομοθεσιών και να βοηθά γενικότερα στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου, από την ενημέρωση στην οποία προέβη η Επίτροπος Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά φαίνεται ότι το Γραφείο παράγει έργο, όχι όμως στο βαθμό που και η ίδια η Επίτροπος θα ήθελε. Και αυτό κυρίως, όπως εξήγησε, γιατί ενώ ο θεσμός ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1971 με 10 νομικούς, σήμερα ουσιαστικά δεν έχει κανένα μόνιμο νομικό να τη στελεχώνει. «Υπάρχουν τρεις (λειτουργοί) αορίστου χρόνου, δεν μπορούν να πάνε μετεκπαίδευση στο εξωτερικό και είναι κλάδος που χρειάζεται μετεκπαιδεύσεις και εξαναγκάζονται να προβαίνουν σε αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε.

Ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό

Και εξήγησε ότι με τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα σε ό,τι αφορά την αγορά υπηρεσιών δεν μπορεί εύκολα να βρεθεί προσωπικό για να γίνουν αυτές οι δουλειές. «Και αυτό γιατί μιλούμε για εξειδικευμένες δουλειές, μιλούμε για νομικούς που να έχουν προπαίδεια στην κατασκευή νόμων, να ξέρει από διεθνείς συμβάσεις, να έχει αρκετό υπόβαθρο» ανέφερε, λέγοντας ότι για να μπορέσει πραγματικά να λειτουργήσει ο θεσμός θα πρέπει να στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό στο πλαίσιο οράματος και στρατηγικής για αναδιαμόρφωση της νομοθεσίας.

Είπε ακόμη ότι πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό θέμα που δεν θα έπρεπε η Επίτροπος Νομοθεσίας να έχει άλλα καθήκοντα. «Έπρεπε να είναι δύο οι Επίτροποι. Ένας για τη Νομοθεσία και άλλος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού» είπε.

Καταληκτικά σημείωσε πως με την ολοκλήρωση της συζήτησης του θέματος, όταν δηλαδή συζητηθεί και η λειτουργία του Γραφείου του Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η Επιτροπή Θεσμών θα απευθυνθεί μέσω του Προέδρου της Βουλής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο υπάγεται ο θεσμός του Επιτρόπου Νομοθεσίας, για ενδυνάμωση του συγκεκριμένου θεσμού.

Κραυγή αγωνίας από Κουρσουμπά

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι διαπιστώνεται μια δυσκολία στην υλοποίηση του έργου της Επιτρόπου Νομοθεσίας η οποία οφείλεται σε αντικειμενικούς λόγους.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως σε άλλα κράτη με μεγαλύτερη συνταγματική παράδοση λειτουργούν τα λεγόμενα “law commissions” που είναι προπαρασκευαστικές επιτροπές αναθεώρησης των νομοθεσιών και του συντάγματος και ότι στην Κύπρο, «όχι μόνο δεν έχουμε τέτοιες επιτροπές αλλά ακόμη και ο θεσμός του Επιτρόπου Νομοθεσίας υπολειτουργεί».

Ανέφερε πως η Λήδα Κουρσουμπά «έχει εκφράσει μέσα από κραυγή αγωνίας την ανάγκη άμεσης και συστηματικής ενίσχυσης του Γραφείου της το οποίο υπολειτουργεί καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο, σε αριθμό, προσωπικό, δεν υπάρχει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό» εξηγώντας ότι τα μέλη της Επιτροπής απηύθυναν έκκληση τόσο προς την κ. Κουρσουμπά να είναι πιο διεκδικητική αλλά και ενώνουν τη φωνή τους ζητώντας από την Κυβέρνηση να ενισχύσει τον εν λόγω θεσμό στο πλαίσιο κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2018.

«Μπορεί να θεωρείται ένα μικρό ζήτημα αλλά δεν είναι. Όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε που αφορούν τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση νομοθεσιών έχουν να κάνουν και με τη δυνατότητα ή την αδυναμία του Γραφείου του Επιτρόπου Νομοθεσίας να διεκπεραιώσει το έργο του» συμπλήρωσε.


Close