Πούτιν- Ερντογάν: Έτοιμοι για το θεμέλιο λίθο στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκκιουγιου – Θα εκκενωθεί όλη η Κύπρος σε περίπτωση ατυχήματος

Πούτιν- Ερντογάν: Έτοιμοι για το θεμέλιο λίθο στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκκιουγιου – Θα εκκενωθεί όλη η Κύπρος σε περίπτωση ατυχήματος

14/11/2017 - 14:08
Υπάρχει ρήξη μεταξύ Κύπρου - Ρωσίας;
Του Αντρέα Πολυκάρπου

Όλα έτοιμα ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία προκειμένου να εγκαινιάσουν το 2023 τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα στο Άκκιουγιου, περιοχή που βρίσκεται απέναντι από τη Βόρεια Κύπρο με τη ρωσική πυρηνική υπηρεσία της χώρας "Ροζάτομ" να ετοιμάζεται στο άμεσο μέλλον να αρχίσει εργασίες στο χώρο του Άκκιουγιου.

Η περιοχή Άκκιουγιου βρίσκεται στην επαρχία Μερσίν, ακριβώς απέναντι από την Κύπρο γεογονός που θορυβεί τις κυπριακές αρχές τις διεθνείς οικολογικές οργανώσεις που  καταγγέλλουν τις σοβαρές επιπτώσεις του στο περιβάλλον.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από τους προέδρους των δύο χωρών Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση τους στο ρωσικό θέρετρο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα παρά τις έντονες αντιδράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχει εκφράσει την αντίθεση της αναφορικά με την κατασκευή πυρηνικού σταθμού σε μια σεισμογενή περιοχή.

Σύμφωνα με τον  ηγέτη της Ρωσίας, ο πυρηνικός αντιδραστήρας θα είναι έτοιμος το 2023 με το θεμέλιο λίθο να τοποθετείται σε δύο - τρεις εβδομάδες με την κοινή παρουσία των δύο πολιτικών ηγετών.

Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία και Τουρκία είχαν υπογράψει το 2010 διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού «Άκκιουγιου» στην Τουρκία.

Το όλο έργο θα στοιχίσει 20 δις. δολάρια με τον πρώτο αντιδραστήρα να λειτουργεί το 2023.

«Αν γίνει σοβαρό πυρηνικό ατύχημα στο Άκκιουγιου θα πρέπει να εκκενωθεί όλη η Κύπρος»!

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Κώστας Ν. Παπανικόλας, πυρηνικός φυσικός και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, πριν από σχεδόν δύο χρόνια είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας πως η γεωγραφική εγγύτητα δίνει στις κυπριακές Αρχές το νομικό έρεισμα να έχουν λόγο στην αδειοδότηση λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου, αφού η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικόλα, : «Οι μελέτες έχουν δείξει ότι σοβαρό ατύχημα στο Ακκιουγιού, αντίστοιχο λ.χ. αυτού της Φουκουσίμα, θα απαιτούσε ίσως και εκκένωση της Κύπρου, καθότι βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας. Το ρίσκο επιφανειακής συγκέντρωσης, εναπόθεσης και ανθρώπινης έκθεσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σχετικά μεγάλο λόγω των επικρατούντων βόρειων και δυτικών ανέμων που επηρεάζουν κυρίως την Κύπρο. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, πρέπει να πάρει την δέουσα προσοχή. Πιστεύω ότι μας δίνει νομικό έρεισμα για να έχουμε λόγο στην αδειοδότηση και παρακολούθησης της λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου», ανέφερε ο κ. Παπανικόλας, υπογραμμίζοντας όμως ότι «το θέμα είναι καθαρά τεχνικό - επιστημονικό και θα ήταν λάθος κατά την γνώμη μου να μπει σε πολιτική βάση. Οι εκρήξεις, οι καταστροφές δεν σέβονται σύνορα. Συνεπώς με βάση καθαρά επιστημονική επιχειρηματολογία, γενικά αποδεκτή από την διεθνή κοινότητα, είμαστε άμεσα ενδιαφερόμενοι», συνέχισε ο κ. Παπανικόλας, επισημαίνοντας ότι «αυτό μας δίνει νομικά ερείσματα και είναι ευθύνη της Πολιτείας να τα αναζητήσει και αναδείξει, ώστε να έχουμε άμεση και έγκυρη πληροφόρηση και λόγο για την ασφάλεια αυτών των εγκαταστάσεων γιατί είμαστε πραγματικά στην πρώτη ζώνη κινδύνου».

Στενή συνεργασία των δύο χωρών

Παράλληλα, τόσο ο Πούτιν όσο και Ερντογάν προσπαθούν να βρουν την κοινή συνισταμένη στο Συριακό και στο ζήτημα με το Ιράν, κρατώντας αποστάσεις από το κουρδικό αντάρτικο.

Την ίδια στιγμή, οι εμπορικές ρωσοτουρκικές σχέσεις, πάνε από το καλό στο καλύτερο με την επανέναρξη των εξαγωγών των τουρκικών αγροτικών προϊόντων.

Σε δηλώσεις του, μάλιστα, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών αποκαταστάθηκαν πλήρως .

"Όπως είχαμε συμφωνήσει, κατά την διάρκεια της επίσκεψης μου στην χώρας σας θα πραγματοποιήσουμε την σημερινή συνάντηση εργασίας. Σας είμαι ευγνώμων που δεχθήκατε την πρόσκληση, και πράγματι, όπως είχατε πει βρισκόμαστε πολύ κοντά, μια ώρα και κάτι πτήσης. Θέλω να επισημάνω στην αρχή της συνάντησης μας, ότι μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οι σχέσεις μας έχουν στην ουσία αποκατασταθεί πλήρως", τόνισε ο Πούτιν.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χθες ότι : "αφότου άρχισε η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, οι συχνές (μας) συναντήσεις, επιταχύνουν την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων" προσθέτοντας ότι "οι διμερείς μας σχέσεις και η συνεργασία που αφορά την επίλυση των περιφερειακών ζητημάτων μας προσφέρουν την δυνατότητα να κοιτάμε από κοινού το μέλλον".

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ερντογάν, οι ρωσοτουρκικές σχέσεις, σε πολιτικό, στρατιωτικό, εμπορικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο αναπτύσσονται όλο και πιο εντατικά δύο χρόνια μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας το 2015.

Παράλληλα, ο  «Σουλτάνος» ζήτησε πρέπει να αρθούν όλοι οι περιορισμοί κατά της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου και της απαγόρευσης θεώρησης βίζας για τους επιχειρηματίες.

Απεξάρτηση από τη Ρωσία;

Τα αποθέματα Φ.Α. στην κυπριακή ΑΟΖ  άνοιξαν το δρόμο για γεωστρατηγικές συμμαχίες με τεράστιο πολιτικό και οικονομικό όφελος για τη χώρα μας. Τα μεγάλα αποθέματα Φ.Α. στην κυπριακή ΑΟΖ επιτρέπουν τη σύμπραξη της χώρας μας με κράτη που έχουν ισχυρή πολιτική και στρατιωτική δύναμη. Κάτι που αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο και στο εθνικό πρόβλημα.

Οι σκέψεις για τον αγωγό EastMed- ο οποίος είναι  υποθαλάσσιος/χερσαίος μήκους 1900 χιλιομέτρων και χωρητικότητας περίπου 16 δις m3/έτος και ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει το Φ.Α. της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη- αλλάζει άρδην τα Γεωστρατηγικά δεδομένα για Κύπρο και Ελλάδα.

Η διαδρομή που θα ακολουθείται ξεκινά από την Κύπρο και καταλήγει στην Ιταλία. Συγκεκριμένα: Κύπρος-Κρήτη-Πελοπόννησος-Δυτική Ελλάδα-Ιταλία.

Στόχος είναι το Φ.Α. να προέρχεται από ισραηλινά και κυπριακά κοιτάσματα και σε δεύτερο στάδιο να χρησιμοποιηθούν τυχών κοιτάσματα Φ.Α. που θα ανακαλυφθούν στην Ελληνική ΑΟΖ.

Με τα σχέδια, όμως, αυτά η Ρωσία χάνει το ρόλο της στην Ευρώπη αφού δεν εξαρτάται πλέον απ’ το ρωσικό Φ.Α.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η  ρωσική ενεργειακή παρουσία στην Ευρώπη  είναι τεράστια τη δεδομένη στιγμή ενώ με τη δημιουργία του αγωγού προωθείται η  απαραίτητη ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης χωρίς δεσμεύσεις με τη Ρωσία.

Υφίσταται ρήξη με τη Ρωσία;

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται μετά τις εξελίξεις αυτές αφορά στο ζήτημα των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας/ Κύπρου και Ρωσίας καθώς πολλά ακούγονται για τη στάση που θα κρατήσει η Ρωσία σε σοβαρά πολιτικά ζητήματα του ελληνισμού.

Σε επικοινωνία που είχαμε πε’ αυτού του ζητήματος με το Διεθνολόγο του Παντείου Πανεπιστημίου Κο Λάκη Λαγγίδη μας ειπώθηκε ότι δεν τίθεται θέμα η Ρωσία να γυρίσει την πλάτη σε Κύπρο και Ελλάδα παρά τα συμφέροντα που φαίνεται να έχει αυτή τη στιγμή με την Τουρκία.

Η στροφή της Ρωσίας, συνέχισε ο κος Λαγγίδης, δεν είναι μόνιμη έστω κι αν συμβαδίζει αυτή τη στιγμή με τη γειτονική χώρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει τη στάση της στο κυπριακό.

Παράλληλα, ο κος Λαγγίδης μας ανέφερε ότι η Ελλάδα στάθηκε ασυνεπής προς τη Ρωσία τη στιγμή, μάλιστα, που ο Πούτιν αναζητούσε συμμάχους λόγω του ότι- παρά την εικόνα της υπερδύναμης που θέλει να έχει με την ενεργητική της ανάμιξη στα διεθνή θέματα- αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα.

Τη δεδομένη στιγμή η Τουρκία – που αναζητούσε συμμάχους επίσης- εξυπηρετεί κάποια από τα συμφέροντα της.

Σε καμία, όμως, περίπτωση η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει τα συμφέροντα που έχει στα Βαλκάνια αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο εγκαταλείποντας Κύπρο και Ελλάδα. 


Close