Ακκιντζί: οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι να μοιραστούν την εξουσία ισότιμα με τους Τ/κ και να εγκαταλείψουν την ΚΔ

Ακκιντζί: οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι να μοιραστούν την εξουσία ισότιμα με τους Τ/κ και να εγκαταλείψουν την ΚΔ

14/11/2017 - 17:20
Συνεχίζει το «Blame game» και κατηγορεί Ε/κ πλευρά για το ναυάγιο - Η Τ/κ πλευρά επέδειξε ευελιξία στα θέματα εγγυήσεων - ασφάλειας
επιμέλεια: Τάσος Άνασταση

Πιστός στη ρητορική επιρίψης ευθυνών στην Ε/κ πλευρά, ο Τ/κ ηγέτης συνεχίζει το «blame game» κατηγορώντας ανάμεσα σε άλλα την Ε/κ πλευρά για μαξιμαλιστικές θέσεις που δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα και για θέσεις που οδήγησαν στο ναυάγιο των συνομιλιών. Όσον αφορά την επανέναρξη της διαδικασία, επανέλαβε για ακόμα μια φορά πως η ίδια διαδικασία θα οδηγήσει και σε ίδιο αποτέλεσμα.

«Υπάρχει ανάγκη για μια νέα προσέγγιση στο Κυπριακό που θα επικεντρώνεται στη λύση, θα εμπεριέχει την έννοια ενός πακέτου και θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια, δήλωσε ο, Μουσταφά Ακιντζί εκτιμώντας ότι ούτε ο ΓΓ του ΟΗΕ θα τους καέλσει σε μια διαδικασία που θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα (με την προηγούμενη).

Ζητάει πλαίσιο στρατηγικής συμφωνίας από τον Γκουτέρες
 
Στο μήνυμά του, που μεταδόθηκε το μεσημέρι τηλεοπτικά για την αυριανή επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε σε σκέψη όπως ο ίδιος ο ΓΓ, είτε κάποιος υψηλόβαθμος του ΟΗΕ, που ο κ. Γκουτέρες θα ορίσει με την έγκριση των δύο πλευρών, διερευνήσουν μέσω συνομιλιών, το ενδεχόμενο ενός πλαισίου στρατηγικής συμφωνίας. «Σε περίπτωση που προκύψει μια τέτοια συμφωνία πλαίσιο, σίγουρα μπορεί να ορισθεί ένα πρόγραμμα διαπραγματεύσεων, καθορισμένης διάρκειας, για να συμπληρωθεί αυτό το πλαίσιο».

Πρέπει να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας
 
Για να μπορέσουν να γίνουν όλα αυτά σίγουρα πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή νοοτροπίας όσον αφορά κυρίως την πολιτική ισότητα των Τ/κ και να υπάρχει σίγουρα πρόθεση και αποφασιστικότητα για λύση, συμπλήρωσε, εννοώντας την ε/κ πλευρά.

«Η εποικοδομητική προσέγγιση και προσπάθεια καλής πρόθεσης που επιδείξαμε ως τ/κ πλευρά, δεν είχε αντίκρισμα.
 
Κρίμα που οι περσινές μας ανησυχίες έγιναν πραγματικότητα και οι συνομιλίες εντός του 2017 και η Διάσκεψη για την Κύπρο δεν κατέληξε σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, ανέφερε στην αρχή του μηνύματός του ο κ. Ακιντζί. «Η εποικοδομητική προσέγγιση και προσπάθεια καλής πρόθεσης που επιδείξαμε ως τ/κ πλευρά, δεν είχε αντίκρισμα. Η ε/κ πλευρά έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο για να μείνει χωρίς αποτέλεσμα η Διάσκεψη με τις μαξιμαλιστικές της θέσεις και τη συμπεριφορά της που είναι μακριά από τη λογική και τον ρεαλισμό. Ταυτόχρονα η ε/κ ηγεσία προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Διάσκεψη αφορούσε μόνο τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων παραβλέποντας τα άλλα σημαντικά θέματα που περιλαμβανόταν στο πλαίσιο που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες και χωρίς να κάνει βήματα σε εκείνα τα θέματα», υποστήριξε.

Επιδείξαμε ευελιξία σε θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων
 
Ακόμα και στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, απέναντι στην ευελιξία που έδειξε η τ/κ πλευρά και η Τουρκία, η ε/κ πλευρά προτίμησε να κάνει σλόγκαν τη δήλωση «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις», συνέχισε ο Μουσταφά Ακιντζί επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι να μοιραστούν την εξουσία ισότιμα με τους Τ/κ σε μια νέα ομοσπονδιακή δομή και να εγκαταλείψουν την Κυπριακή Δημοκρατία, «που την είχαν μόνοι τους».

Όσο αυξάνεται το αίσθημα για εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, θα μειώνεται η ανάγκη για στρατό
 
Ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε επίσης τη θέση ότι ασφάλεια σημαίνει πως αυτό που η μια κοινότητα εκλαμβάνει ως δική της ασφάλεια να μην αποτελεί απειλή για την άλλη. Όσο αυξάνεται το αίσθημα για εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, που σήμερα δεν υπάρχει, χωρίς αμφιβολία θα μειώνεται η ανάγκη για στρατό, πρόσθεσε λέγοντας ότι και όσο αυξάνεται η συνεργασία Τουρκίας – Ελλάδα στην Κύπρο και την περιοχή, τόσο θα διαφοροποιείται η έννοια των εγγυήσεων. «Αλλά αυτά δεν μπορούν να γίνουν σε μια μέρα. Ούτε και με δηλώσεις ‘μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις’ υπάρχει συμβολή στην ανάπτυξη του αισθήματος ασφάλειας».

Πιο λίγοι μεν, ίσοι δε
 
Κατά τον κ. Ακιντζί πρέπει επιτέλους να τερματιστεί η στάση της ε/κ πλευράς που βλέπει συνομιλητή μόνο την Τουρκία και μειώνει τους Τ/κ «και τους θεσμούς που αυτοί έχουν εκλέξει. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εάν θα ζήσουμε σε αυτό το νησί ισότιμα, αυτό θα γίνει με την τ/κ κοινότητα. Και το πιο σημαντικό, δεν είναι εφικτή μια λύση που δεν θα εγκρίνεται από τον τ/κ 'λαό'». Όπως πρόσθεσε, για να μπορέσει να βρεθεί μια λύση, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι ότι η τ/κ κοινότητα, μπορεί αριθμητικά να είναι πιο μικρή, αλλά θα έχει πολιτική ισότητα και θα είναι μία από τις δύο συνιστώσες πολιτείες.

Τα «έχει» και με την έκθεση Γκουτέρες
 

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ και η ισορροπημένη προσέγγιση, διαμοιράζοντας από κοινού τις ευθύνες, δεν δημιούργησε μια δίκαιη κατάσταση και χαρακτήρισε αυτό άδικο για την τ/κ πλευρά που από την αρχή έδειξε την πρόθεσή της για λύση. «Αυτή η πραγματικότητα που είναι αποδεκτή πίσω από κλειστές πόρτες, έπρεπε να υπάρχει με κάποιον τρόπο και στην έκθεση των ΗΕ».
 
Μετά το Κραν Μοντανά, πρόσθεσε, οι Ε/κ σταμάτησαν τις δραστηριότητες της ad hoc Επιτροπής για την ΕΕ και δυστυχώς – όπως είπε – οι αρμόδιοι της ΕΕ παρέμειναν απλοί θεατές. «Όμως όσο πιο γρήγορα οι Τ/κ φτάσουν τα πρότυπα της ΕΕ, αυτό θα είναι προς όφελος όλων. Αντί να το προχωρήσουν αυτό, το να παρακολουθεί σιωπηλά τον τερματισμό αυτών των εργασιών η ΕΕ, είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Περιμένουμε να αλλάξουν άμεσα αυτή τους τη στάση».

Άρση του εμπάργκο
 
Ο Τ/κ ηγέτης ζήτησε επίσης την άρση των «εμπάργκο» σε οικονομικό, εμπορικό και αθλητικό επίπεδο, λέγοντας ότι το να έχουν διεθνή δραστηριότητα σε αυτούς τους τομείς είναι πρώτα απ’ όλα ανθρώπινο δικαίωμα. Πρέπει να αντιληφθούν τα ΗΕ, η ΕΕ, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, είπε, ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος πλέον για όλους αυτούς τους περιορισμούς. «Το να εμποδίζει η ε/κ πλευρά όλες τις εξωτερικές σχέσεις της τ/κ κοινότητες, το να γίνονται παράπονα μετά για την εξάρτηση από την Τουρκία που είναι το μόνο ανοικτό κανάλι, είναι διπλοπροσωπία», υποστήριξε.

Πηγή: 
ΚΥΠΕ

Close